Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Руска компанија српској школи

Обновљена школа у Голубинцима дочекује ученике

„РЖД Интернешнл“ наставља програм помоћи српским образовним установама, пружањем подршке школама у сваком региону извођења грађевинских радова.

Следећа по реду фаза је свеобухватна реконструкција школе „23. октобар“  у  Голубинцима. За месец и по летњег распуста компанија „РЖД Интернешнл“ обавила је комплетну оправку крова, санирана је фасада, замењени су прозори, поправљене су школске учионице, оштећене од прокишњавања, купљен је нови намештај, обављени су и други пратећи радови.  Осим тога, на молбу руководства школе компанија опремила кабинет за руски језик, опремивши га неопходном приручном литературом и методолошким материјалима. У„РЖД Интернешнл“ се надају да ће у најскорије време кабинет примити своје прве ученике.  

1. септембра, првог дана школске године у обновљеној школи је одржана свечана манифестација, на којој је „РЖД Интернешнл“ ученицима, јавности и средствима масовног информисања презентовао резултате ремонтних радова. На овој манифестацији је присуствовало руководство „РЖД Интернешнл“, као и Његова Екселенција Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији, А.В. Чепурин, министар просвете, науке и техничког развоја Срђан Вербић, Трговински представник Руске Федерације у Републици Србији, А.Н. Хрипунов и председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић. Директор школе „23. октобар“ и руководство Голубинаца су исказали искрену захвалност компанији за помоћ и подршку.

Милорад Босанчић, директор школе „23. октобар“: „Веома нам је драго што је изабрана наша школа и неизмерно смо захвални компанији „РЖД Интернешнл“ за то, што су радови обављени тако брзо и тако квалитетно. Дивно је што ће већ ове године деца учити у обновљеној школи.“

Школа  „23. октобар“, саграђена 1960. године, једина је школа у Голубинцима, а тренутно ову школу похађа 360 деце. Ова  школа се налази на деоници пруге Рума – Голубинци Паневропског саобраћајног Коридора Х и изабрана је да учествује у хуманитарном програму руске компаније уз подршку Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији.

 

Преузето је са http://www.rzdint.ru/news/vesti-srbija/

Министар Срђан Врбић и Амбасадор Александар Чепурин на отварању реновиране школе у Голубинцима

Министар просвете Срђан Вербић је у Голубинцима код Старе Пазове у једној од најстаријих школа у Србији пожелео ђацима успешан почетак наставе и истакао да је ове године уписано 68.470 ђака првака, што је за 2.500 више него прошле године.

"Не видим већи оптимизам од тога што нам је повећан број првака", рекао је Вербић током посете Основној школи "23. октобар" у Голубинцима, која је реновирана уз донације компаније руских железница "РЖД интернешенал".

Школу је заједно са министром Вербићем посетио и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.

Вербића и Чепурина су у тој школи дочекали са погачом и сољу, након чега су положили венац на споменик палим борцима у Другом светском рату, који се налази у оквиру школе.

Вербић је указао да се стално чују суморни подаци како је све мање становника, о малом наталитету и пустим школама.

"Ето једне позитивне вести, имамо већи број првака", рекао је Вербић.

Он је подсетио да је школска година почела без штрајка и захвалио наставницима на томе, истакавши да би прво запосленима у просвети требало повећати плате.

Министар је рекао да су наставници показали да разумеју тренутну ситуацију, упркос томе што су у крајње незавидном положају, као и да у наредном периоду мора да се ради на побољшању њиховог материјалног положаја.

Вербић је рекао да је школа у Голубинцима добар пример сарадње просвете са привредницима и локалном самоуправом, те да би тако требало да раде и остале школе.

Вербић је рекао да је Министарство просвете започело велики пројекат модернизације школа, који ће обухватити и реконструкцију 201 школе из кредита Европске инвестиционе банке, али да то није једини пројекат који се ради на обнови школа.

Он је нагласио да у општини Стара Пазова изградњом нове фискултурне сале у школи "23 октобар" више ниједна школа неће бити без фискултурне сале.

Школа у Голубинцима једна је од најстаријих, јер постоји 257 година, иако није стално носила данашњи назив.

Директор школе Милорад Босанчић је рекао да су претходних месесц и по дана обављени радови у вредности око 80.000 долара, као и да је то само прва фаза обзиром да ће тек бити завршена нова фискултурна сала и обновљени још неки делови школске зграде.

Чепурин је такође пожелео ђацима у Србији успешан почетак школске године. Он је рекао да у Србији има укупно 850.000 ђака, а у Русији 14,3 милиона.

Чепурин је поручио да школе имају велики значај за будућност било које земље и да ће компанија "РЖД интернешнал" наставити да помазе обнову школа на деоницама поред пруга које ће бити реконструисане захваљујући руском кредиту намењеном железници.

Заменик генералног директора "РЖД интернешенал" Александар Риљскиј рекао је да ће та компанија ускоро почети реконструкцију пруге Стара Пазова - Нови Сад и барске пруге кроз Србију и да ће помагати обнову школа дуж тих траса.

Он је најавио да ће крајем септембра Србију посетити нови председник руских Железница Олег Белозјоров.

Школа "23 октобар" се назлази поред пруге Рума -Голубинци на железничком Коридору 10.

Радове изводи команија РЖД интернешенал и требало би да буде пуштена у саобраћај средином месеца.

Та компанија донирала је поправку крова школе, санирање фасаде, замену прозора, поправку учионица оштећених од прокишњавања и куповину новог намештаја.

Руске железнице су први пут реализовале и пројекат специјалног кабинета за учење руског језика који ће бити факултативан предмет у школи.

Преузето је са www.tanjug.rs

Категорије: Економија Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти