Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Русија помаже преко Светске здравствене организације

Хуманитарна помоћ Светске здравствене организациjе, Руске Федерациjе и Kраљевине Норвешке за угрожене у недавним поплавама у Србиjи стигла jе данас на београдски аеродром Никола Tесла.

Свечаноj примопредаjи помоћи присуствовали су министар здравља Србиjе Златибор Лончар, шеф Kанцелариjе Светске здравствене организациjе у Србиjи Mиљана Грбић, као и амбасадори Русиjе и Норвешке у Србиjи Aлександар Чепурин и Нилс Рагнар Kамсваг.

Руска Федерација је донирала средстава за допрему у Србију великог медицинског пакета опреме са складишта Светске здравствене организације, који према речима Министра здравља Србије доктора Златибора Лончара садржи медицински материjал коjи може да одговори на потребе 10.000 људи наредна три месеца у ванредним ситуациjама: "Реч jе о стандардним пакетима коjи имаjу 10.000 пакета прве помоћи намењених здравственим радницима и jедног већег сета лекова са антибиотицима, инфузиjама, шприцевима и хируршким инструментима, као и неопходна терапиjа за хитно збрињавање". 

На церемонији примопредаје је наступио Амбасадор Русије Александар Чепурин, који је рекао следеће:

"Последњих година расте број ванредних ситуација природног и техногеног карактера у свету. Уз то дешава се да њихов интензитет буде таквих димензија да врло често потенцијал самих држава није довољан за превазилажење последица ових ситуација.

У сфери хуманитарног реаговања Руска Федерација делује како на билатералној основи, тако и у тесној сарадњи са организацијама система УН-а преко заједничког финансирања низа пројеката.

Један од примера такве сарадње јесте пројекат „Јачање спремности Светске здравствене организације за појаве ванредних ситуација и за ликвидацију њихових последица“, за који је Руска Федерација издвојила више од 3 милиона долара САД.

У оквиру овог пројекта у Београд је стигао медицински блок у вредности од 15. хиљада долара САД. Он има у свом склопу лекове, потрошне материјале и медицинску опрему.

Радећи у духу традиционалног пријатељства и сарадње између наше две земље, Руска Федерација ће и даље према њеној могућности пружити подршку Србији у ликвидацији последица елементарне непогоде.

9. и 10. јуна у Београду (Сава центар) и у Новом Саду (Српско народно позориште) одржаће се хуманитарне концерте чувеног Ансамбла Црноморске ратне морнарице Руске Федерације из Севастопоља. Сакупљена средстава од концерта ће бити усмерена за помоћ настрадалим од стихије."

3. јун 2014. године

 

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти