Да ће војне вежбе на Балкану бити прилика за одмеравање пулса великих сила, запазио је и британски "Индепендент", који констатује и да се паралелне вежбе у Србији и Црној Гори догађају у јеку изузетно затегнутих односа Запада и Русије због ситуације у Сирији.

Иако 680 војника НАТО и партнерских држава на маневрима у околини Подгорице и Даниловграда, посвећеним реаговању у ванредним ситуацијама, учествује без наоружања, приближавање двају центара моћи није промакло западним аналитичарима.

У овој тактичкој вежби учествоваће 212 припадника Ваздушно-десантне јединице Оружаних снага Руске Федерације, 56 белоруских и 450 српских војника и официра. Њен циљ је унапређење оперативних способности за противтерористичке операције у мултинационалном окружењу.

Руски падобранци спремају "иљушина" за пут у Србију

Авионима Ил-76 данас ће на аеродром у Батајници слетети припадници 98. гардијске ваздушно-десантне дивизије који са собом носе и падобране, борбена возила и специјалне теренске мотоцикле. У њихову матичну базу у руском граду Иванову у уторак је допутовало 50 падобранаца из састава десантно-јуришне специјалне дивизије белоруске армије, одакле ће заједно са руским колегама кренути ка Србији.

Према плану вежбе, од четвртка до недеље на аутоматизованом стрелишту "Орешац", интервидовском полигону "Пасуљанске ливаде", аеродромима "Ковин" и "Батајница" биће изведена заједничка увежбавања, а вежба је на програму од 7. до 9. новембра.

ДЕСАНТИ, НАПАДИ...

НА аеродромима и полигонима, три војске увежбаваће падобранске и хеликоптерске десанте, као и десантирање борбених оклопних возила и марширање. У плану вежбе је и тренирање напада на терористичке базе, извиђање побуњеничких положаја употребом беспилотних летелица, артиљеријске припреме напада, ваздухопловна ватрена подршка напада и санитетске евакуације - најавили су из Министарства одбране Србије.

Преузето је са www.novosti.rs