Маша, Мишка-Тенкист, Василиј, Евгениј, Иван, Петар, Јелена..Покошени хицима фашистичког митраљеза спавају заједно вечитим сном, да би ми данас имали снове. Заједно у борбу кренули, заједно заувек заспали.

Дана сећања и туге (фото : Лола Ђорђевић)

Данас се широм Русије обележава 22 јун-дан туге. Сећање на дан када је фашистичка Немачка без објаве рата пре 77.година, 22. јуна у 4 сата ујутру напала Совјетски савез.

Данас је дан сећања, на оне, који су крвљу платили слободу.

На оне, који су рекли НЕ нацистичкој немани. На милионе њих који су положили животе на олтар отаџбине.

Дана сећања и туге (фото : Лола Ђорђевић)

Сећамо се оних који су нам показали да није важно колика је сила која прети, већ колика је светиња која се брани. А огромна и снажна је била фашистичка неман која је смрт сејала, снажна али не и непобедива.

А још веће су биле светиње која се бране: Слобода, Отаџбина, Православље.

Далеке степе Сибира, бистри извори са Алтаја, мостови на Неви, никада нису дочекали да се врате Маша, Мишка, Василиј…

Чекале су мајке, чекале су сестре, извиривале низ друм хоће ли угледати познато лице.

Чекали су малишани, прекидали игру када се неко непознати појави, надајући се, можда је то тата чији лик једва да су запамтили, али се тата никада није појавио.

Не брините малени, ваш тата спава у једној далекој, али само километрима далекој Србији.

Дана сећања и туге (фото : Лола Ђорђевић)

Није случајно парк Ослободилаца Београда одабран као место обележавања Дана сећања и туге. На овом гробљу сахрањено је 1386 војника Југословенске народне армије и 711 војника Црвене  армије који су пали ослобађајући Београд, октобра 1944 годин.

Један до другог у борби, један до другог у вечном сну

Обележавање дана сећања и туге у Парку Ослободилаца Београда започето је концертом-реквијумом који су извели чланови Београдског мушког хора под руководством регента ђакона Владимира Руменића. Они су извели неколико композиција на руском и српском језику, међу којима су биле «Каћуша» и » Тамо далеко».

Дана сећања и туге (фото : Лола Ђорђевић)

Церемонији је присуствовао министар Ненад Поповић, који је подсетио на велике жртве које су Русија и Србије дале током Другог светског рата.

Обележавању дана сећања су присуствовали представници амбасаде Русије у Београду, чланови Ноћних вукова Србије, као и велики број грађана.

 

Лола Ђорђевић

Преузето је са https://srb.news-front.info