Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

„Руси и Срби имају заједничку будућност“

24. март 2017. Катарина Лане
Подпредседник Државне думе РФ Петар Толстој допутовао је у радну посету Београду. Данас је он посетио руски храм и присуствовао парастосу жртвама бомбардовања 1999. године. Планиран је и његов сусрет са премијером Александром Вучићем. У ексклузивном интервјуу који је дао нашој дописници Катарини Лане Петар Толстој говори о циљевима своје посете.
p_tolstoy
Петар Толстој.

„Наше срце је увек било са Србијом“

„Данас сам у Србији да заједно са целом земљом одам пошту жртвама бомбардовања 1999. године“, рекао је Толстој. „То је било прво глобално кршење међународног права од стране Запада. Малена Србија је прва примила тај ударац. Русија у том тренутку није могла помоћи Србији, али наше срце је увек било са српским народом“.

Подпредседник руског парламента је истакао да су догађаји 1999. године били озбиљна поука Русији, и она је ту лекцију научила. Толстој је такође изразио наду да се на европском континенту више неће догађати ништа слично.

„Ми смо данас овде са циљем да све људе подсетимо на опасност коју носе у себи сличне одлуке“, додао је Толстој.

„Прихватићемо избор српског народа“

Говорећи о предстојећим председничким изборима у Србији, Петар Толстој је рекао да не би желео да се меша у унутрашњу политику Србије током предизборног процеса.

У односима између Москве и Београда увек је владала топла радна атмосфера. Такав је и однос са премијером Вучићем. Ми смо спремни да прихватимо сваку одлуку коју донесе српски народ. Наравно, нама је драго што је међу кандидатима и неко ко уједињује око себе велики број људи различитих схватања који у њему као председнику виде будућност своје земље“, рекао је подпредседник руског парламента. „Србија је нама блиска и драга братска земља и ми ћемо је подржавати независно од тога ко овде буде на власти“.

 

Једна од тема разговора са Вучићем – ситуација у региону

Коментаришући планирани сусрет са премијером Вучићем Толстој је изјавио да има много тема за разговор.

„Наши партнери у Србији су забринути због ситуације у региону поводом могућег уласка Црне Горе у НАТО. Размотрићемо такође и заједничке пројекте Русије и Србије и видети шта можемо заједно да урадимо“.

„Историја моје породице је везана за Србију“

На питање како се осећа у Београду Петар Толстој је одговорио на српском: „Одлично“. Затим је испричао како је историја његове породице везана за Србију.

„Србија је прихватила мога деду и моју бабу, овде се родио мој отац. Драго ми је што сам дошао у Београд. Надам се да руски и српски народ имају исту будућност, и да је та будућност лепа и светла. Она неће бити заснована на лажним вредностима попут неких европских небулоза, него на томе што ћемо ми заједно моћи да оставимо нашој деци право да сама бирају како ће живети, што ћемо сачувати нашу православну веру и нашу цивилизацију“, изјавио је Толстој.

Преузето је са http://ruskarec.ru

 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти