Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

РФ ће радити на иницијативи за формирање хуманитарне мисије за исток Украјине

РФ ће инсистирати на иницијативи за формирање хуманитарне мисије за исток Украјине. Речено је у МСП РФ.

У МСП РФ су истакли да Москва сматра да је потребно мобилисати међународну заједницу како би се пружила хитна помоћ становницима Доњецке и Луганске области, где је ситуација на граници хуманитарне катастрофе.

МСП РФ је позицију Кијева назвало апсолутно неодговорном, јер Кијев избегава сарадњу у вези хуманитарне помоћи југоистоку Украјине.

Око 60 хиљада становника југоистока Украјине је затражило азил у РФ, саопштено је из Федералне миграционе службе (ФМС) РФ.

У ресору су истакли да је уредба владе РФ о разматрању захтева за азил за три дана ступила на снагу ових дана и због тога број Украјинаца који су добили тај статус нагло расте ове недеље.

ФМС очекује да ће се најмање 100 хиљада Украјинаца обратити са молбом да им се одобри азил.

Према последњим подацима руских власти, од почетка конфликта у Украјини, земљу је напустило и прешло на територију РФ око 730 хиљада људи, а од њих 48 хиљада су у процесу за добијање азила.

Русија ће спашавати животе украјинских избеглица и војника, који буду тражили уточиште на њеној територији, међутим биће проверавано да ли су војници можда починили ратне злочине, изјавио је заменик председника комитета Државне думе за одбрану Франц Клинцевич.

Нажалост, настала ситуација у Украјини назива се само једном синтагмом, грађанским ратом, а тај рат воде наша браћа Словени. И биће добро, ако бар неке животе будемо успели да спасемо“, рекао је Клинцевич.

По његовом мишљењу украјинска војска је деморализована, многи војници разумеју да су принуђени да се боре против својих грађана за нечије економске, политичке, трговачке и прљаве интересе.

Извор: http://serbian.ruvr.ru

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти