Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Развој економске сарадње Србије и Русије у обостраном интересу

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас у Москви да Србија и Русија имају дугу историју пријатељских односа и да је то добар темељ за јачање економских веза.

Вучић је, отварајући Српско-руски пословни форум представника више стотина српских и руских компанија, подсетио на то да је Србија једна од ретких земаља која није увела економске санкције Русији, и поручио да ће то остати политика Владе Србије, која неће мењати политички и економски однос према тој земљи.

Премијер је истакао да је данашњи бизнис форум показатељ велике заинтересованости Србије и Руске Федерације за развој међусобне економске сарадње, уз оцену да је то одлична могућност за то да се предузетници упознају са пословним могућностима у обе земље.

Влада Србије жели да подржи ту сарадњу. Приближно 1.000 компанија у руском или делимично руском власништву већ послује у Србији у различитим гранама, и то је потврда трајности наших економских веза, нагласио је Вучић.

Он је подсетио на то да је Русија један од три најважнија спољнотрговинска партнера Србије, и поручио да Влада даје подршку инвеститорима и компанијама које желе да послују у нашој земљи.

За Србију је, како је истакао, важно да види како може да привуче више руских инвеститора, али и да обезбеди више српских улагача на руском тржишту.

Вучић је поновио да се Србија не плаши тешког рада, већ нестабилности која може да дође споља, из региона и на друге начине, и указао на ситуацију у Црној Гори, Македонији и у јужној покрајини Косово и Метохија.

У таквим околностима Србија је веома стабилна, нагласио је премијер.

Он је навео да је нашој земљи веома важно да развије односе у области туризма, уз оцену да ће Србија морати да уложи много више када је реч о обнови бања. 

Према његовим речима, за Србију је важан заједнички наступ са Русијом на трећим тржиштима, због чега је наша земља дошла са понудама за руску наменску индустрију.

По том питању смо мали у односу на Руску Федерацију, али сарадњом и једни и други можемо да остваримо још боље резултате. Бројчано смо мала земља, али морамо да штитимо свој суверенитет и територијални интегритет. Ако неко у окружењу набавља лансирне рампе за балистичке ракете, Србија мора да има решење, указао је Вучић.

Он је истакао да, поред пољопривредне сарадње, и српска грађевинска индустрија може да уђе на руско тржиште уколико се домаће грађевинске компаније буду понашале одговорно и озбиљно, уз напомену да постоји интересовање за сарадњу и када је реч о извозу возила.

Иако знамо да је проблем у неким другим земљама евроазијског савеза, а не у Русији, заинтересовани смо за то да направимо уговоре за увоз ваших возила без царине, а да се на вашу и територију евроазијског савеза извозе наша возила марке "Фијат", поручио је Вучић.

Он је навео да ће у разговору са премијером Русије Дмитријем Медведевим изнети план Србије за враћање дугова које наша земља има према Руској Федерацији.

Дугови према "Гаспрому" данас износе 303 милиона евра. Они су заостали из претходног периода, а ова Влада у динар исплаћује све своје обавезе и не касни ни дана, нагласио је премијер и подсетио на то да је Влада крајем децембра 2014. године исплатила 100 милиона долара дуга.

Представници више од 120 компанија из Србије састали су се данас на пословном форуму у Москви са својим колегама из Руске Федерације како би постигли договор о конкретним корацима у наставку привредне сарадње двеју земаља.

Форуму, који је одржан у организацији привредних комора Србије и Русије, осим премијера Вучића присуствовали су и министри у Влади Србије Душан Вујовић, Зорана Михајловић, Братислав Гашић, Александар Антић, Вања Удовичић, Жељко Сертић, Снежана Богосављевић-Бошковић и Небојша Стефановић.
 
Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти