Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Путин и патријарх Кирил положили цвеће на споменик Мињину и Пожарском

ШИРОМ РУСИЈЕ СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ ДАНА НАРОДНОГ ЈЕДИНСТВА

* Председник РФ и патријарх посетили изложбу „Православна Рус. Романови“, посвећену 400-годишњици династије. Током изложбе у Москву је из Костроме донета чудотворна икона Феодоровска — покровитељка Романових

* Празник је установљен у знак сећања на догађаје из 1612. године, када је народ под вођством Кузме Мињина и кнеза Дмитрија Пожарског по благослову патријарха Гермогена ослободио Москву од пољских интервенциониста

________________________________________________________________________________________________

РУСИЈА је прославила 4. Новембар - Дан народног јединства.

Патријарх Московски и целе Руси Кирил на овај дан, који се поклапа са црквеним празником Казањске иконе Мајке Божије, служио је литургију у главној московској цркви — Успенској саборној цркви у Кремљу. Освештао је и плочу посвећену 400- годишњици Куће Романових, у Александровском саду, а затим је заједно с председником Русије Владимиром Путином положио цвеће на споменик Кузми Мињину и Дмитрију Пожарском.

Председник Русије и Патријарх Кирил посетили су потом изложбу „Православна Рус. Романови“, посвећену 400-годишњици династије. Током изложбе у Москву је из Костроме донета чудотворна икона Феодоровска — покровитељка Романових.

За овај датум уприличена је шетња патриотских снага, у којој је учествовало неколико хиљада Московљана. У Москви је укупно одржано 10 манифестација, у којима је учествовало 25 хиљада људи, изјавио је за РИА Новости шеф департмана за безбедност престонице Алексеј Мајоров.

Данас су у свим градовима Русије политичке партије и друштвени покрети организовали митинге, шетње, концерте, добротворне акције и спортске манифестације.

Круна прославе је организован свечани пријем у Кремљу, са уручивањем државних награда страним грађанима за велики допринос јачању пријатељства и сарадње с Руском Федерацијом, развој научних и културних веза.

 Празник је установљен у знак сећања на догађаје из 1612. године, кад је народ под вођством Кузме Мињина и кнеза Дмитрија Пожарског по благослову патријарха Гермогена ослободио Москву од пољских интервенциониста.

Почетком 1613. године, Земаљски сабор, који су чинили представници свих слојева становништва, изабрао је за новог цара младог Михаила Романова.

По указу цара Алексеја Михајловича, који је управљао земљом 1645-1676. године, уведено је прослављање 4. новембра као Дана захвалности Пресветој Богородици за помоћ у ослобађању Русије од Пољака (славио се до 1917. године).

Прослава Дана народног јединства у Русији обновљена је 2004. године.

 

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти