Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Пуштено у рад постројење природног гаса код Пожаревца

Пуштено у рад постројење природног гаса код Пожаревца

ИЗВОР:ТАНЈУГ

Министар рударства и енергетике Александар Антић и генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев пустили су у рад постројење за производњу и велепродају природног компримованог гаса на гасном пољу Острово код Пожаревца које ће годишње производити 9.000 тона тог енергента.

Антић је том приликом рекао да је овај пројекат изузетно значајан и додао да је Нафтна индустрија Србије значајна компанија за Србију.

Постројење за производњу природног гаса код Пожаревца
Постројење за производњу природног гаса код Пожаревца

"Ми посебну пажњу посвећујемо њеном даљем развоју и очекујемо да настави да буде лидер у својој области и да буде један од најстабилнијих елемената наше привреде и укупне економије", рекао је Антић.

Наводећи да се тржиште гаса да се шири, и да су захтеви потрошача све већи, Антић је рекао да то некада није могуће пратити развојем квалитетне инфраструктуре која може гас да допреми и до индустрије и до осталих потрошача.

"Управо из тог разлога данас је ово постројење изузетно значајно, јер представља могућност да одговоримо на захтеве индустријских потрошача без изградње преносне инфраструктуре, односно гасовода", рекао је Антић.

Како је објаснио, данас постројење Острово може компримованим гасом да покрије захтеве привреде у читавом овом крају почев од компаније "Бамби" која је велики индустријски потрошач па до свих осталих потрошача.

Антић је додао да верује да ће све ово што влада Србије ради пре свега на привлачењу инвестиција и отварање нових фабрика и радних места значити и повећане захтеве укупног тржишта за гасом као најзначајнијим енергентом.

"Зато је ово постројење важно јер може да одговори на захтеве индустрије и тамо где не постоји квалитетна инфраструктура и не постоје неопходни гасоводи", нагласио је Антић.

Како је навео, постројење Острово велика мобилна плинска боца која може да одговори захтевима "Бамбија" за њихову потрошњу за један дан, што је најбољи показатељ тога колико је пуштање постројења у рад важно и значајно.

Антић каже да је то еколошки важан пројекат узимајући у обзир да компримовани гас представља еколошки најквалитетније и најчистије гориво, дефакто гориво будућности.

Генерални директор НИС Кирил Тјурдењев је подсетио да је гесло компаније будућност на делу, а да је циљ да стварају будућност.

"Данас можемо да видимо како будућност изгледа. Компримовани природни гас је свакако гориво будућности и може да замени бензин, дизел и течни нафтни гас уз најмању емисију штетних гасова", рекао је додајући да се сматра да је еколошки најчистији.

Тјурдењев је подсетио да се већ од 2014. када је отворено постројење Палић Нис производи и продаје компримовани природни гас и тако испуњава два циља - поштује захтеве тржишта за алтернативним и повољним горивом и подстиче одговорност према животној средини.

Отварању су присуствовали амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин и градоначелник Пожаревца Бане Спасојевић.

Александар Чепурин, Александар Антић и Кирил Тјурдењев на отварању постројења
Александар Чепурин, Александар Антић и Кирил Тјурдењев на отварању постројења

Чепурин је рекао да је НИС данас врло успешна компанија, која је преживела доста тешко време и тежак пут, али да је то био пут успеха, развоја и раста.

Према његовим речима, НИС и ове године инвестира у Србију и те инвестиције ће износити више од 200 мииона евра.

"Мислим да корак по корак НИС постаје не само лидер у Србији, већ једна од водећих компанија у читавом региону", рекао е Чепурин.

Укупна вредност инвестиције изградње сабирно гасне станице и постројења за прозиводњу компримованог природног гаса износи 400.000.000 динара и завршена је у марту ове године.

На новоизграденом постројењу планирана је дневна прозиводња од 25 тона компримованог природног гаса, што на годишњем нивоу износи око девет хиљада тона тог енергента.

Компримовани природни гас се због својих својстава сматра енергентом будућности, а главни састојак је метан који у поређењу са осталим дериватима има најмањи коефицијент емисије угљен-диоксида те доприноси очувању квалитета животне средине и сматра се еколошки чистим горивом.

Како је наведено, његово коришћење пружа одличне преформансе возилима и економски исплативо гориво.

Компримовани природни гас се користи као енергент или погонски дериват, а употребљава се и као гориво за грејање у индустрији и домаћинству, али и као моторно гориво за моторе са унутрашњим сагоревањем.

Преузето је са http://www.rts.rs

 

Почело са радом постројење за производњу и велепродају компримованог природног гаса на гасном пољу „Острово“

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев и министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије, Александар Антић свечано су данас пустили у рад НИС-ово постројење за производњу и велепродају природног компримованог гаса на гасном пољу „Острово“. Укупна вредност ове инвестиције – изградње сабирно гасне станице и постројења за производњу компримованог природног гаса износи 400.000.000 динара и завршена је у марту ове године.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев и министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије, Александар Антић свечано су данас пустили у рад НИС-ово постројење за производњу и велепродају природног компримованог гаса на гасном пољу „Острово“.

На новоизграђeном постројењу планирана је дневна производња од 25 тона компримованог природног гаса, што на годишњем нивоу износи око 9.000 тона овог енергента.

Укупна вредност ове инвестиције – изградње сабирно гасне станице и постројења за производњу компримованог природног гаса износи 400.000.000 динара и завршена је у марту ове године.

Компримовани природни гас се због својих својстава сматра енергентом будућности. Главни састојак је метан који, у поређењу са осталим дериватима, има најмањи коефицијент емисије CО₂, те самим тим доприноси очувању квалитета животне средине и сматра се еколошки чистим горивом. Са друге стране,  његово коришћење пружа одличне перформансе возилима и економски је исплативо гориво. Компримовани природни гас се користи као енергент или погонски дериват. Употребљава се као гориво за грејање у индустрији и домаћинству, али и као моторно гориво за моторе са унутрашњим сагоревањем.

Компримовани природни гас се користи као енергент или погонски дериват

„Kомпримовани природни гас  је „гориво будућности“, које може да замени бензин, дизел или течни нафтни гас, уз најмању емисију штетних гасова. Већ од 2014. године, када смо отворили постројење Палић, НИС производи и продаје овај енергент и тако испуњавамо два циља: поштујемо  захтеве тржишта за алтернативним и повољнијим горивима  и  подстичемо одговорност према животној средини. Постројење „Острово“, које данас отварамо, по плану ће производити око 25 тона компримованог природног гаса дневно. Снагом квалитетних и савремених горива,  ми планирамо да стигнемо још даље“, изјавио је Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС.

На новоизграђeном постројењу планирана је дневна производња од 25 тона компримованог природног гаса, што на годишњем нивоу износи око 9.000 тона овог енергента.

„Нафтна индустрија Србије је изузетно значајна компанија за Републику Србију и нашу Владу и ми посебну пажњу посвећујемо њеном даљем развоју. Очекујемо да настави да буде лидер у својој области и један од најстабилнијих елемената наше привреде и економије. С друге стране, тржиште гаса се шири, као и захтеви потрошача, што некада није могуће испратити развојем инфраструктуре и управо зато је постројење у Острову изузетно значајно, јер управо оно представља могућност да одговоримо на захтеве индустријских потрошача без изградње гасовода. Са овог постројења, можемо компримованим гасом да покријемо захтеве привреде у читавом овом крају. Такође, ово је и еколошки важан пројекат, јер компримовани гас представља најквалитетније и најчистије гориво – гориво будућности. Захваљујем се Нафтној индустрији Србије на великом раду и посвећености овом пројекту“, рекао је приликом отварања постројења Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије.

Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС

Амбасадор Руске Федерације у Србији, Александар Чепурин је истакао да НИС успешно ради на српском тржишту и представља једну од најефикаснијих српских компанија, као и да је енергетика један од кључних темеља сарадње Србије и Русије.

Александар Антић, министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије

„Пуштање постројењa за производњу и продају компримованог природног гаса је од изузетног значаја за Србију, а посебно за локалну привреду и Град Пожаревац. Задовољни смо инвестиционим радовима на територији Града Пожаревца. Асфалтни пут у дужини од једног километра је изградио НИС и становништво у Острову и Костолцу је изузетно захвално због овог друштвено одговорног потеза“, изјавио је градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић.

Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији

НИС је 2014. године почео производњу и велепродају компримованог природног гаса на нафтно-гасном пољу „Палић“. У малопродаји, овај енергент је у понуди на НИС Петрол бензинским станицама од половине 2015. године. НИС је прва велика мрежа бензинских станица у Србији која је у своју понуду уврстила и компримовани природни гас и на тај начин компанија се још једном потврдила као лидер у иновацијама на тржишту Србије и региона. За сада се ово гориво продаје на НИС Петрол бензинским станицама „Нови Сад 10“ и „Чачак 1“.

Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца

Компримовани природни гас је природни, односно, земни гас који се сабија на притисак од 220 до 250 бара.

Преузето је са https://www.nis.eu

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти