Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Први дан посете Николаја Патрушева Београду

26. октобар 2016.

Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев допутовао је данас у Београд да се у сусретима са представницима Министарства унутрашњих послова Србије и највишим руководством земље договори о синхронизованом деловању у међународној борби против тероризма и организованог криминала, између осталог и на Косову и Метохији, а такође о мигрантској кризи и начинима њеног решавања.

Patrushev Bg
Илустрација: Катарина Лане

Патрушев је по доласку положио венце испред споменика ослободиоцима Београда и црвеноармејцима. Испред Палате Србије високог госта из Русије дочекала је почасна стража и интониране су химне двеју земаља. Руску делегацију поздравили су амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Србије Зоран Ђорђевић и други представници безбедносних структура.

Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије

„Данас разговарамо о важним стварима, које се тичу односа Републике Србије и Руске Федерације у области безбедности, и о могућностима да остваримо напредак у сарадњи наших министарстава и других безбедносних институција. Надамо се да ћемо у данашњим састанцима направити корак напред у нашој сарадњи. Србија жели да упозна колеге из Руске Федерације, да сазна каква је ситуација у борби против тероризма и екстремизма и организованог криминала. Наш задатак је да остваримо бољу сарадњу са руским службама безбедности”.

Фото: Катарина ЛанеФото: Катарина Лане

Николај Патрушев, секретар Савета безбедности Руске Федерације

„Од нашег последњег сусрета геополитичка ситуација у свету се мења и веома је динамична, укључујући и ситуацију на Балкану. Србија редовно учествује у међународним сусретима високих представника надлежних за питања безбедности. Рачунамо на ваше лично учешће и у следећој таквој конференцији планираној за наредну годину.

У циљу регулисања и систематизације наших контаката треба да размислимо о обнављању рада на меморандуму о разумевању између апарата Савета безбедности Русије и МУП-а Србије, о чему смо говорили још 2013. године. Тај документ није обавезујући и нема статус међународног споразума, али ствара неопходне формалне услове за регуларно одржавање консултација по питањима од заједничког интереса. Ми имамо типски нацрт тог документа, потписали смо га са најпоузданијим партнерима и рачунамо да ћемо и са вама моћи да га усагласимо по дипломатским каналима и да га потпишемо приликом нашег наредног сусрета следеће године”.

Фото: Катарина ЛанеФото: Катарина Лане

Планирано је да посета Николаја Патрушева Србији траје два дана. Првог дана се он састао са министром спољних послова Ивицом Дачићем. Српски министар и секретар руског Савета безбедности су се поздравили као стари пријатељи и изљубили се по српском обичају. Ивица Дачић је пожелео добродошлицу Николају Патрушеву и изразио наду да ће разговор бити плодан и обострано користан. Међу главним изазовима и претњама безбедности у региону званичници су истакли ширење нацистичке идеологије, пораст тероризма, екстремизма и нелегалне миграције, етничке и верске сукобе, као и активност НАТО-а на Балкану.

Само пола сата касније Николај Патрушев је већ био на Андрићевом венцу, у резиденцији председника Србије. Томислав Николић је срдачно дочекао делегацију и уверио госте да грађани Русије у Србији увек могу да се осећају као код своје куће. Николај Патрушев и Томислав Николић су нагласили високу динамику руско-српских односа, истакли подударност Москве и Београда у оценама и приступима решавању најважнијих питања билатералних и међународних односа.

Фото: Катарина ЛанеФото: Катарина Лане

Другог дана посете Патрушев треба да се састане са премијером Србије Александром Вучићем, а планирано је и његово учешће у одбојкашкој утакмици, уколико буде времена.

Николај Патрушев је генерал руске армије са звањем Хероја Русије. Он је 9 година био на челу Федералне службе безбедности (ФСБ) Руске Федерације. На тој функцији је наследио Владимира Путина. Пет година је био на челу Руске одбојкашке федерације.

 

 

Преузето је са www.http://ruskarec.ru
Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти