Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Прослава 80 годишњице Руског дома

31 маја у великој дворани Сава центра поводом 80 година постојања Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду  и 1150 година постојања ћирилице одржан је свечани концерт „Русија у песми и игри“.

 

„Велика ми је радост што је ово добротворан концерт, чија средства иду за српске ратне инвалиде Косова и Метохије“ , рекао је Амбасадор Руске федерације у Србији Александар Чепурин, који се први обратио гостима.

Концерт је почео руским народним песмама потом је наступило академско културно уметничко друштво „Шпанац“, квартет „Невски“, Оркестар Бобана Кокуновића, солиста Галина Перић, хармоникаш Славко Митровић, Татјана Васиљев, уметничка група „Талија“.

 

Руске циганске песме извели су Срђан Лазић и група „Алис“, након њих су наступиле вокалисткиње које су извеле руске националне песме, Тања Обреновић и Жељка Здјелар, солисткиња Наталија Јаковљева и трио „Јар“.

Игре Русије извело је културно уметничко друштво „Карпати“.

Бројним учесницима придружио се и фрулаш Бора Дугић.

 

Посетиоцима се обратио и Михаил Денисов, директор „Руског дома“ речима:

„Данас смо заједно гледали овај концерт који је тако лепо показао вишевековно трајање културе наших заједничких предака, наше велике православне вере, уметника и младих људи.

За Русију и нашу Србију! За Нас Словена 300 милиона!“.

 

Концерт је затворио „Хор Слависта“ Филолошког факултета у Београду отпевавши песму „Тамо далеко“  на руском и српском језику држећи српску заставу у рукама.

Концерт су организовали Међународни музички центар „Маестро Интернационал“, Руски дом и Сава центар. Генерални спонзор концерта је компанија ”Великом”.

 

Материјал је преузет са веб-странице Србин.инфо (текст: Денис Дејановић, фото: Ненад Златановић)
 

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти