Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Презентација српске хране и пића у Москви

24. јуна Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Жељко Сертић је отворио у Амбасади Србије у Москви презентацију српских производа из области хране и пића, која је организована са циљем да се повећа извоз тих производа на руско тржиште.

 

Жељко Сертић је такође имао састанак са Председником Трговинско - индустријске коморе Русије Сергејом Катирином, на којем су председници разговарали о коморским активностима и конкретним пројектима у које су коморе тренутно укључене.

 

Сертић је рекао да је презентација организована у сарадњи са Министарством спољне и унутрашње трговине Србије. Око 30 предузећа представило је свој извозни потенцијал, углавном фирме у области производње и прераде меса и месних прерађевина, као и 10-так винарија.

 

"Презентацији је присуствовало неколико трговинских ланаца из Москве и других региона, а били су представници велетрговаца који иначе тргују и раде са нашим произвођачима из Србије. Ту смо могли да се конкретно упознамо са предностима али и проблемима изласка на руско тржиште", казао је председник ПКС.

 

Он је најавио да ће, вероватно у наредних месец дана, у ПК Србије бити организовано предавање о начинима и модалитетима сертификације производа, јер је то једна административна процедура, која поприлично дуго траје и представља доста озбиљан проблем, посебно због тога што су руски закони, везани за ветеринарске и санитарне инспекције веома строги.

 

Често се дешава да због тога наше фирме које имају намеру да уђу на руско тржиште, одустају, јер немају адекватан одговор на све постављене захтеве.

 

"У том смислу, направили смо сарадњу са једном од великих сертификационих кућа која већ ради у Италији и у другим земљама ЕУ, која ће нам одржати семинар, за сва предузећа из Србије заинтересована за извоз пре свега хране на територију Руске Федерације и царинске уније", казао је Сертић.

 

„Једна од најважнијих ствари у току ове године, биће велика инвестициона конференција, 30. октобра у Москви, у свечаној сали коморе Русије, па смо разговарали о конкретним мерама које ћемо предузети са обе стране, да та конференција заиста буде и највећа у последњих пар година,“ рекао је Сертић.

 

Подсетивши да је 2008. године одржан велики сајам наших предузетника у Москви и да је то био последњи велики догађај, Сертић је истакао да ће инвестициона конференција тог типа, бити одржана први пут.

 

Зато је изузетно важно да локалну самоуправу и сва предузећа која имају пројекте и могућности за ширење својих капацитета, представимо руским инвеститорима у Москви, закључио је председник ПКС.

 

 

Материјал је преузет са веб-странице www.pks.rs

Категорије: Економија

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти