Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Презентација макете куполе Храма Светог Саве

3. децембра у „Руском дому“ у Београду одржана је свечана церемонија презентације макете унутрашње декорације куполе Храма Светог Саве у Београду.

На церемонији су одржали говор Председник Републике Србије господин Томислав Николић у својству Председника Главног одбора Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару, Амбасадор Русије у Србији Александр Чепурин, Епископ Топлички Арсеније, члан Управног одбора главног спонзора извођења радова компаније „Газпром њефт“ Александр Дибаљ, као и Директор руске Федералне државне агенције „Россотрудничество“ Љубов Глебова у својству главног координатора радова са руске стране.

„Газпром њефт“ у оквиру свог хуманитарног програма у Србији реализује постављање 1230 квадратних метара мозаичне композиције уз коришћење стакла и природног камена на унутрашњој површини главне куполе Храма Светог Саве. Уметничким радовима на уређењу Храма Светог Саве руководиће академик и члан Руске Академије уметности, народни уметник Русије, Николај Мухин. Завршетак ових радова на куполи се планира крајем 2017. године.

Радови се изводе у оквиру програма „Гаспром њефте“ за подршку хуманитарних пројекта у области културе и очувања историјског наслеђа Србије на основу потпсисаног недавно уговора о донацији средстава ове компаније у износу 4 милиона евра за Српску православну цркву преко Међународне друштвене организације „Московски међународни фонд подршке УНЕСКО-а“.

На догађају је представљена обимна макета са завршеним мозаичним скицама, који би требало да буду распоређени на крову Храма у току наредне године. Макета ће бити трајно смештена у изложбеној сали Руског дома у Београду све до завршетка радова у самом Храму са слободним приступом свих посетиоца, док унутар макете истовремено ће се емитовати жива слика са процеса постављања мозаика у Храму.

Свечана церемонија је одржана у оквиру првог у историји Европе саветовања директора Руских центрова за науку и културу са читавог света, који јесу страна представнивштва агенције Росотрудничество. Ови центрови између осталог су одговорни не само за популаризацију руске науке и културе, него и за спровођење и координацију заједничких пројеката Русије са матичним државама у вези културне, научне, спортске, образовне сарадње, од којих је за сада највећи и најеминентнији пројекат управо израда унутрашњег украса Храма Светог Саве.

 

Свети Сава спаја Србију и Русију

 

© Tanjug/ DIMITRIJE GOLL

У Руском дому у Београду представљена је макета са мозаичким скицама унутрашње декорације куполе Храма Светог Саве, а догађају је присуствовао и председник Србије Томислав Николић.

 

Николић је изразио захвалност за помоћ коју Руска Федерација пружа српском народу при изградњи Храма Светог Саве у Београду и оценио да је то још један доказ великог пријатељства између две земље. Он се посебно захвалио руском председнику Владимиру Путину и компанији „Гаспромњефт“ која је обезбедила средства за те радове. „Српској и светској јавности данас представљамо исконску везу између српског и руског народа, које се показује најпре на овој макети, а потом и на куполи Храма Светог Саве. Та веза ће трајати дуже од свих нас, а можда је и сам Свети Сава та веза због које никоме од нас не пада на памет не само да радимо једни против других, него ни да не помислимо лоше једни другима“, рекао је Николић. Председник Николић, који је и председник Главног одбора друштва за подизање Храма, рекао је да је ове године и Влада Србије први пут у историји градње Храма одвојила новац директно из буџета за завршетак радова. „Србија се полако уједињује око Храма Светог Саве. За многе је то била грађевина коју ће неко некада да заврши. Мислим да за све нас треба да буде грађевина која ће бити завршена док смо ми на земљи“, истиче Николић.

 

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин се такође обратио присутнима, рекавши да Свети Сава није само српски светитељ, подсећајући да су ликови Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог осликани у Успенском сабору у Кремљу. "Храм Светог Саве постаје један од центара православља у савременом свету.  Не можемо, а да се не поносимо тиме да руска страна учествује у изради унутрашњих украса Храма.  Сигурни смо да ће 1230 квадратних метара куполе до наредне јесени засијати бајковитим светлом", рекао је Чепурин.

 

Присутнима су се обратили и Александар Дибаљ, члан Управног одбора компаније „Газпромњефт“, главног спонзора извођења радова, епископ топлички Арсеније и Љубов Глебова, директорка руске Федералне државне агенције „Россотрудничество“, а директним преносом је омогућено да се прати како теку радови у самом Храму.

 

Радови у Храму се изводе у оквиру програма „Гаспромњефта“ за подршку хуманитарним пројектима у области културе и за очување историјског наслеђа Србије на основу недавно потписаног уговора о донацији средстава те компаније у износу од четири милиона евра Српској православној цркви преко Међународне друштвене организације „Московски међународни фонд подршке Унеска“.

Завршетак радова на куполи планиран је за крај 2017. године, а њима руководи академик и члан Руске академије уметности народни уметник Русије Николај Мухин.акета ће бити трајно смештена у изложбеној сали Руског дома у Београду све до завршетка радова у самом Храму, уз слободан улаз за све посетиоце, док ће се унутар макете истовремено емитовати жива слика са процеса постављања мозаика у Храму.

 

© SPUTNIK/ АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ

Преузето је са www.rs.sputniknews.com

 

 

Презентована макета куполе Храма Светог Саве

У Руском дому данас jе презентована аутентична макета унутрашње декорациjе куполе храма Светог Саве, а радове коjи треба да буду завршени до краjа наредне године, финансира руски "Газпром њефт".

 
 
Презентациjи макете присуствовао jе председник Србиjе Tомислав Николић, коjи jе и председник Главног одбора Друштва за подизање храма Светог Саве на Врачару. Председник Србиjе jе рекао да се данас представља исконска веза српског и руског народа на макети куполе, те да jе та веза стариjа од свих нас и да ће траjати дуже од свих нас.
 
"Mожда jе Свети Сава та веза због коjе нам не пада на памет да радимо jедни против других", рекао jе Николић и подсетио да се Свети Сава "подстригао" у руском манастиру на Светоj Гори, те да jе руски манастир на таj начин утицао да хришћанство добиjе свеца. Николић jе рекао да jе Србиjа могла да настави темпом коjим jе до сада градила храм, али да jе са захвалношћу прихватила да jоj руска страна помогне, преко фирме Газпром њефт у осликавању куполе храма. "Mени jе драже што нисмо морали сами, не због новца, већ зато што jе хришћанство данас угрожено. Mогли смо сами, а нисмо сами. Човек може сам, али jе у друштву много лакше", рекао jе Николић.
 
Oн jе подсетио да jе ове године Влада Србиjе први пут издвоjила новац из буџета за довршење храма, те да се на таj начин Србиjа коначно уjединила око храма Светог Саве. "За многе jе то била грађевина коjа ће некада да се заврши. Захваљуjем се председнику Русиjе Владимиру Путину и представницима фирме Газпром њефт, коjи су омогућили да се радови на храму убрзаjу, рекао jе Николић.
 
 
Aмбасадор Русиjе у Србиjи Aлександар Чепурин рекао jе да храм Светог Саве постаjе jедан од центара православља у савременом свету, визит-карта Београда, српског духа, те да сваки православац, сваки Рус, долазећи у Београд, већ стреми у храм. "Свети Сава ниjе био само српски светац, ниjе само први српски архиепископ, већ део духовног ланца коjи спаjа Русиjу и Србиjу. Већ пет векова, Aрхангелска саборна црква Kремља украшена jе фрескама где су насликани Свети Сава и његов отац Свети Симеон Mироточиви", рекао jе Чепурин.
 
Oн jе додао да се Русиjа поноси тиме што учествуjе у изради унутрасњег украса храма и да су захвални компаниjи Газпром њефт на њеном доприносу. "Сигурни смо да ће 1.230 квадратних метара куполе до наредне jесени сиjати баjковитим светлом", рекао jе Чепурин и додао да ће уз помоћ светих патриjарха Kирила и Иринеjа, власти и бизниса, радити на томе да украшавање храма буде настављено и након завршетка ове етапе, те да заjеднички рад jош више зближава руску и српску православну цркву.
 
 
Владика топлички Aрсениjе подсетио jе да jе Друштво за подизање храма настало пре 120 година, а да jе изградња храма почела пре 80 година. Oн jе рекао да jе питао jедног монаха- старца зашто толико траjе изградња храма, те да му jе старац рекао да господ допушта да се више генерациjа "угради" у храм Светог Саве. "Господ допушта да се два народа уграде у храм", рекао jе Aрсениjе и додао да jе господ уjединио српску и руску браћу, да заjедно украсе храм, коjи ће бити "украс не само православног света, већ хришћанства уопште". "Сведок сам да храм не посећуjу само хришћани, већ припадници свих религиjа", рекао jе владика.
 
 
Радови се изводе у оквиру програма Гаспром њефта за подршку хуманитарним проjекатима у области културе и очувања историjског наслеђа Србиjе, а на основу недавно потписаног уговора о донациjи средстава ове компаниjе у износу од четири милиона евра Српскоj православноj цркви преко међународне друштвене организациjе "Mосковски међународни фонд подршке Унескоа". Члан Управног одбора компаниjе Газпром њефт Aлександар Дибаљ рекао jе да jе храм симбол приjатељства два народа, да су радови на изради мозаика почели у Mоскви, да jе ангажовано на десетине људи и да ће ускоро моћи да се виде и у храму. "Нема сумње да ће посао бити завршен на време", закључио jе Дибаљ.
  
Унутрашњост Храма Светог Саве биће осликана мозаиком, а радовима на куполи руководиће академик и члан Руске Aкадемиjе уметности Николаj Mухин.
 
Представљању макете унутрашње декорациjе куполе Храма Светог Саве присуствовали су градски менаџер Горан Весић, као и заменик градоначелника Београда Aндреjа Mладеновић.
 
© Tanjug/ DIMITRIJE GOLL
 
Преузето је са www.tanjug.rs

 

Представљена макета унутрашње декорације куполе Храма Светог Саве

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, као и градски менаџер Горан Весић, присуствовали су представљању макете унутрашње декорације куполе Храма Светог Саве, које је одржано у Руском дому.

Церемонији су присустовали председник Републике Србије Томислав Николић, министар иностраних послова Ивица Дачић, руски амбасадор у Србији Александар Чепурин, амбасадор Белорусије Владимир Чушев, члан управног одбора главног спонзора извођења радова компаније „Гаспромњефт“ Александар Дибаљ, епископ топлички Арсеније, као и директорка руске Федералне државне агенције „Росотрудничество“ Љубов Глебова.

Младеновић је истакао да Београђани имају прилику да виде како ће изгледати купола Храма Светог Саве након завршетка израде мозаика, као и да је велика част присуствовати овом историјском догађају.

– Осликавање куполе Храма ће бити јединствен рад. Захваљујемо се Руској федерацији, посебно председнику Владимиру Путину, на великој помоћи коју Србија добија од Русије, како у смислу новца, тако и ауторског рада који је од непроцењиве вредности – рекао је Младеновић.

Према његовим речима, Град Београд у последњих годину дана чини велики напор да се простор око Храма коначно заврши и уреди.

– Великим залагањем Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, дошло је до тога да бирамо извођача за Улицу Боре Станковића и на тај начин завршимо процес који је дуго времена био спутаван. Сада су се стекли услови да реконструкцијом Улице Боре Станковића, која би требало да почне на пролеће, плато и порта Храма буду завршени. Град Београд активно учествује у раду Скупштине за обнову храма и Управног одбора, па ће то у наредном периоду бити велики посао где је Град, заједно са Владом Републике Србије и другим институцијама у нашој земљи, добио један озбиљан задатак и надам се да ће га успешно завршити – нагласио је заменик градоначелника.

Он је додао да је уређење простора и улица око Храма Светог Саве је везано и за низ фасада које ће бити обновљене и читав тај део Београда биће у новом руху.

– Тај део Врачара ће изгледати другачије и то је нешто што даје нову слику Града Београда. Када ти послови буду завршени, део где се налази Храм Светог Саве биће засигурно један од најлепших делова града – рекао је Младеновић.

Председник Томислав Николић је захвалио Русији, руском народу и председнику Владимиру Путину на великој помоћи.

– Мени је драго што овај посао нисмо морали сами да радимо, не само због помоћи у новцу, већ због чињенице да данас, када је хришћанство у свету угрожено, треба да кренемо редом. Православни народи би требало између себе да пронађу потпуну везу, па исто то да ураде и хришћани, а на крају и припадници свих религија да постиогну договор како сукоба на тој основи више не би било – рекао је Николић.

Преузето је са www.beograd.rs

 

Руски дом представио скице фресака за Храм Светог Саве

04. децембар 2016. Катарина Лане
Ове суботе у Руском дому у Београду представљена је експозиција скица фресака и мозаика који ће ускоро украсити зидове Храма Светог Саве на Врачару. Бетон и сиви зидови храма су као чисти лист на коме ће бити написана нова страница заједничке историје наших народа. Осликаће их чувени Николај Мухин, који је својевремено осликавао и Храм Христа Спаситеља у Москви.
фреске, хсв
Илустрација: Катарина Лане

– Пре 16 година, када је освештан Храм Христа Спаситеља, мислио сам да сам испунио најважнију мисију у своме животу. А онда сам добио факс у коме је писало: „Дубоко поштовани у Христу Николаје Александровичу Мухине, позивамо Вас у Београд“. Нисам могао ни претпоставити да ће онај велики храм, у који сам први пут ушао 1994. године, бити судбоносан у мом животу. Тако је почео овај посао. Обећавам да ћу га завршити на време.

У тешка времена кроз која пролазе наша два православна народа изградња најважнијег храма је постала заједничка идеја која храни и јача веру, љубав и јединство, истакао је владика Арсеније:

– Зашто је потребно толико времена да подигнемо храм? Питао сам то једног мудрог старца који данас више није међу нама. Он ми је одговорио да Господ допушта да у изградњи храма учествује неколико генерација, па чак и да се два братска народа уграде у тај нови храм.

 

Фото: Катарина Лане
 
Мозаике у бојама небеског плаветнила и злата први су оценили српски државници и амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин.

– Храм Светог Саве постаје један од центара православља у савременом свету. Постаје визиткарта Београда и српског духа. Сваки православац, сваки Рус долазећи у Београд већ сада хрли у храм. Свети Сава није био само српски светац, није само први српски архиепископ, него и део духовне везе која спаја русију и Србију. Већ пет векова Архангелска саборна црква у Кремљу је украшена фрескама где су насликани Свети Сава и његов отац, Свети Симеон Мироточиви. Поносимо се тиме што руска страна учествује у украшавању унутрашњости Храма Светог Саве. Захвални смо компанији "Газпром нефть" на њеном доприносу. Сигурни смо да ће 1.230 квадратних метара куполе до наредне јесени сијати неземаљском светлошћу. Уз помоћ свјатјејших патријараха Кирила и Иринеја, уз помоћ власти и пословних кругова, урадићемо све што од нас зависи како би украшавање овог храма – једне од највеличанственијих цркава на свету – било интензивно настављено и након завршетка ове етапе. Овај заједнички подухват ће још више зближити руску и српску православну браћу.

 

Фото: Катарина Лане
 
 
 На украшавању Храма Светог Саве заједнички раде Русија и Србија. О овом подухвату брину и шефови двеју држава Владимир Путин и Томислав Николић.

Томислав Николић, председник Србије

– Србија се полако уједињује око Храма Светог Саве. За многе је то била грађевина коју ће неко некада завршити. Мислим да за све нас то треба да буде грађевина која ће бити завршена док смо ми на земљи.

Поред власти двеју земаља, и представници пословних кругова сматрају да им је част што учествују у украшавању Храма Светог Саве.

Александар Дибаљ, члан управног одбора компаније „Газпром нефть“

– Свима нама који учествујемо у овоме, агенцији „Россотрудничество“ која нас све координира, и свима нама, православним хришћанима, хоћу да пожелим срећу у овом подухвату!

Руска Федерална агенција за питања Заједнице независних држава, сународника у иностранству и међународну хуманистичку сарадњу („Россотрудничество“), која уједињује руске сународнике из различитих земаља, узела је активног учешћа у стварању повољних услова у којима ће Храм Светог Саве постати не само веома лепа црква, него и симбол духовне сродности наших народа за Русе који живе у Србији.

 

Фото: Катарина Лане
 
 
 

– Ја увек са посебном радошћу долазим у Србију. Овде су као нигде другде снажне топле братске везе које нас традиционално спајају са другим народима. Желим да изразим захвалност руководству Србије. Ми веома ценимо покровитељство и лично учешће које ви узимате у животу руског центра за науку и културу.

Планирано је да украшавање Храма Светог Саве фрескама и мозаицима буде завршено наредне године. Већ су спремни азурит, златни листићи и смалт. Свако ће моћи да прати рад иконописаца у онлајн режиму преко интернета, и да својим очима види како се ближи тренутак када ће фреске и мозаици у храму овековечити дубоку духовну везу руског и српског народа.

Преузето је са http://ruskarec.ru

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти