Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Премијер у једнодневној посети Москви

Премијер у једнодневној посети Москви

Београд, 20. децембар 2016. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић боравиће сутра у једнодневној посети Москви, током које ће се састати са министром одбране Руске Федерације Сергејом Шојгуом.

Том приликом, Вучић и Шојгу финализоваће договоре око набавке најсавременијих апарата ловачке авијације, а разговараће и о свим осталим видовима војно-економске и војно-образовне сарадње. 


Састанку ће присуствовати и министар одбране у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић.

Током боравка у Москви, Вучић и делегација Министарства одбране Владе Србије посетиће један од полигона руске борбене авијације.
 

Вучић обишао војни полигон у Москви


Београд/Москва, 21. децембар 2016. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић, који борави у једнодневној посети Москви, обишао је данас један од полигона руске борбене авијације, где је присуствовао презентацији авиона и војне опреме Руске Федерације.

Фото: Танјуг

Вучић и министар одбране Зоран Ђорђевић састаће се са министром одбране Руске Федерације Сергејом Шојгуом како би закључили договор о преузимању шест авиона "миг 29".
 

Неутрална војна позиција Србије се неће мењати


Београд/Москва, 21. децембар 2016. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изразио је данас у разговору са министром одбране Руске Федерације Сергејом Шојгуом наду да ће сарадња између две земље у свим областима, укључујући војну, јачати до веома високог нивоа.

Фото: Танјуг

Вучић је истакао да се позиција Србије као неутралне државе неће мењати, и исказао наду да политичка, економска и војна сарадња двеју земаља може да се унапреди.

Он је нагласио да ће односи и сарадња између наших народа и држава увек бити веома добри, изразивши истовремено уверење да ће Шојгу ускоро доћи у посету Србији.

Премијер је Русима честитао Нову годину, и изразио притом наду да ће им она донети бољу ситуацију у земљи.

Шојгу је на састанку са Вучићем предложио да се летачко-тактичке вежбе "Барс" (Братство пилота Русије и Србије), одржане у октобру у Србији, одржавају сваке године. 

Он је такође оценио као корисне заједничке трилатералне тактичке вежбе "Словенско братство", у којима је, уз Русију и Србију, учествовала и Белорусија.

Руски министар је позвао представнике Србије да учествују на међународном војно-техничком форуму "Армија – 2017" и на Међународним војним играма 2017. године.

Шојгу је министру одбране у Влади Републике Србије Зорану Ђорђевићу уручио позив за учешће у раду ВИ Московске конференције о међународној безбедности у априлу наредне године.

Он је истовремено навео да је Русија спремна за интензивнију сарадњу са Србијом у области војног образовања.

Председник Владе Србије Александар Вучић је, након састанка са Шојгуом, изјавио да Руска Федерација, као подршку, поклања Србији шест авиона "миг 29", при чему ће прва фаза њихове модернизације коштати нашу земљу између 180 и 230 милиона евра.

Он је изнео податак да би, уколико бисмо те авионе морали да купујемо на тржишту, морали да обезбедимо више од 600 милиона евра. 

Вучић је изразио задовољство и због поклона и због повољне цене за модернизацију авиона, нагласивши да то драматично побољшава оперативно-функционалне способности Војске Србије.

Уговор са руском страном требало би да буде потписан до петка, нагласио је он, објаснивши истовремено да постоје две могућности – прва је да руска армија превезе те авионе, који су способни да лете и одлични, и у марту да се заједно са руским мајсторима ремонтују у Србији. 

Друга могућност је да авиони остану у Русији до септембра–октобра, па да у новембру наредне године дођу у Београд потпуно ремонтовани и са новим агрегатима, додао је премијер.

Према његовим речима, још увек се разматра која ће од те две опције бити прихваћена.

То је, како је оценио, немерљиво у односу на оно што смо имали. Добили смо на поклон и 30 тенкова "Т72 С" и 30 борбених извиђачких оклопних возила "БРДМ 2" и цеви 14,5 милиметара (мање топове).

Вучић је рекао да је са комплетним врхом војне индустрије Русије и Шојгуом имао веома дуг састанак, на којем је поновио став о војној неутралности Србије.

Унапредили смо наше веома добре пријатељске односе. Најважније је да ћемо да правимо заједничке планове трогодишње и петогодишње заједничке сарадње, зато што смо ми земља којој је много тога потребно, поручио је премијер.
 
Преузето је са http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=282009
Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти