Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Преговори шефова МИП Русије и Бугарске, Софија, 7.јул

СОФИЈА - Москва полази од чињенице да главни правни инструменти за реализацију пројекта Јужни ток треба да буду билатерални споразуми закључени између Русије и земаља учесница, изјавио је руски министар иностраних послова, Сергеј Лавров.

"За нас је очигледно да ће Јужни ток допринети целокупној енергетској безбедности Европе, омогућавајући диверсификацију праваца снабдевања гасом, што ће смањити транзитне ризике", рекао је он у интервјуу бугарској новинској агенцији Фокус, одговарајући на питање о противречностима у односима између Москве и Брисела о изградњи гасовода.

Тиме ће, како је додао, сви бити на добитку - и Русија и европски потрошачи, укључујући, наравно, и Бугарску.

"Знамо да Европска комисија има своје виђење изградње и даљег функционисања гасовода у контексту Трећег енергетског пакета ЕУ. Ми, са своје стране, полазимо од претпоставке да су основни правни инструменти за реализацију пројекта билатерални споразуми склопљени између Русије и земаља учесница у Јужном току", казао је министар.


По његовом мишљењу, законодавство ЕУ не би требало да се примењује ретроактивно, јер то омета раније постигнуте споразуме.

Лавров је нагласио да ће Русија наставити да промовише пројекат Јужни ток.

"Нећемо дозволити да се Европа користи у било чијем интересу, да наш заједнички континент постане талац кратковидих идеализованих приступа".

Додао је да је Москва спремна за конструктивни дијалог са свим заинтересованим странама о том питању.

У јануару ове године формирана је посебна радна група Русије и ЕУ за питања реализације Јужног тока, у оквиру које су стручњаци истраживали могућа практична решења, подсетио је Лавров.

"Раније смо предложили Европској унији да закључимо посебан уговор који ће регулисати принципе функционисања прекограничне енергетске инфраструктуре. Одговарајући пројекат документа је припремљен и предат Бриселу".

Уверени смо да активнију улогу у дијалогу Русије и Европске комисије треба да имају чланице ЕУ, међу којима и Бугарска, с обзиром на значај пројекта за националне привреде и повећања енергетске безбедности, закључио је руски министар иностраних послова.

Извор: РТВ

Лавров: Украјина као СРЈ 1999. године

Тренутна криза у Украјини подсећа на НАТО бомбардовање СР Југославије 1999. године, рекао руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, оценивши да Вашингтон треба да се осећа одговорним за кризу у Украјини. Двоје погинулих у гранатирању Луганска.

"Тренутни догађаји у Украјини подсећају нас на Београд 1999. године", рекао је Лавров, подсетивши на март те године када је НАТО отпочео своје 78-дневно бомбардовање Југославије без сагласности Уједињених нација, напад на суверену земљу која није представљала претњу припадницима тог војног савеза, јавља Раша тудеј, преноси Танјуг.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти