Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Православни Давос у српском Нишу

Неколико стотина представника из 20 земаља света окупило се у српском граду Нишу како би учествовало у 20. годишњој конференцији Држава, Црква, Друштво: историјске поуке и перспективе. Њен организатор је Међународни друштвени фонд јединства православних народа. Главни задатак актуалног форума је да нађе делотворне механизме спаса и очувања хришћанских корена и духовних вредности у Европи.

Сличне конференције Фонд јединства православних народа већ две деценије заредом организује по читавом свету. Међу учесницима су политички лидери разних земаља, посленици науке и културе, предтавници друштвене елите и свештенство. Нас већ називају православним Давосом, пошто ми покрећемо и разматрамо сва најважнија и најактуалнија питања данашњице – рекао је дописнику Гласа Русије председник Фонда Валериј Алексејев.

Разматрамо исте оне актуалне проблеме које дотичу сличне конференције у Давосу или Минхену. Једино по чему се разликујемо је што се сви ови проблеми разматрају са тачке гледишта православног поимања. Ове године у центру дискусија ће бити неколико проблема. То су проблеми економије, расизма, нетрадиционалних односа и питања гендерне политике. Али, наравно, обједињавајућа тема нашег форума биће питање очувања хришћанства у Европи.

Између осталог то што је јубиларни форум започео у српском Нишу није случајно. Овде је рођен цар Константин Велики. У историју хришћанства он је ушао пре свега као иницијатор потписивања чувеног Миланског едикта. Управо захваљујући цару Константину 313. године у Милану је био усвојен документ према којем у читавој тадашњој Римској империји проглашени су верска толеранција, а хришћанство је било проглашено за званичну веру империје. Од тада је започела хришћанска страница савремене Европе. Град Ниш дирљиво чува ову историју. 2013. године у Европи свечано је обележено 1700 година од потписивања Миланског едикта. Тада су у Ниш допутовали и предтавници Римокатоличке цркве и свих 15 поглавара православних цркава у свету. Све то сведочи о снази и важности хришћанства у савременом свету, подвукао је градоначелник града Зоран Перишић.

Наш град, као и сва наша земља у социјално-религиозном смислу важна је карика на Балкану. И ова важност одређује се не само географским положајем, већ и снагом српског православља. Јурисдикција Српске православне цркве распростире се н есамо на српске граодве, већ и на велики део балканских земаља као што је Црна Гора, Македонија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Словенија и чак Италија. И ми ћемо улагати много напора да макар на канонској територији наше цркве учења Христа не буду заборављена.

Симболично је то што је рад међународне конференције у Нишу започео 10. фебруара, на Дан дипломатских радника. Русија и Србија имају давнашње пријатељске везе које сваке године само јачају. Још у доба руских царева и српских краљева у земљи је постојала пословица Бог на небу, а на земљи Русија. Таква братска љубав Срба према Русији и Русије према Србији сасвим је објашњива, објашњава амбасадор РФ у Србији Александар Чепурин.

Један од оснивача руске диплоамтске службе био је цар Иван Грозни. Он је издао први „Посољски“ указ 1549. године. А његов прадеда је био пореклом из Србије. Зато када ме питају зашто руски цар тако личи на Србина, ја одговарам да је имао српске крви.

То што се данас разматра на форуму у Нишу још тешње ће повезати народе Русије и Србије. Уверен сам да ће наше земље заувек остати јединствене у православној духовности и братској љубаив, закључио је руски дипломата.

Извор: Глас Русије

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти