Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Поуке Другог светског рата - развиjати међународну сарадњу

Данас, када се свет суочава са многим проблемима, при чему свака земља има своjе геополитичке интересе, треба показати спремност на компромис и очувати међусобно поверење и сарадњу као и у време Другог светског рата, поручено jе данас на конференциjи коjу jе организовало Председавање Србиjе OEБС-у.

БEOГРAД - Данас, када се свет суочава са многим проблемима, при чему свака земља има своjе геополитичке интересе, треба показати спремност на компромис и очувати међусобно поверење и сарадњу као и у време Другог светског рата, поручено jе данас на конференциjи коjу jе организовало Председавање Србиjе OEБС-у.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србиjе Ивица Дачић, коjи jе у функциjи председаваjућег OEБС-у отворио jеднодневну конференциjу "Други светски рат: сећања и jавне политике", истакао jе да су Eвропа и свет повратили достоjанство, слободу и право на различитост захваљуjући исходу антифашистичке борбе.

Oн jе оценио jе да jе важно да очувамо сећање на антифашистичку борбу у Другом светском рату и поручио да фашизам никада не сме поново постати прихватљив за човечанство.

 Наталиjа Нарочницкаjа са Института за демократиjу и сарадњу у Паризу указала jе, на првоj сесиjи посвећеноj важности развоjа међународне сарадње, да у западноj историjи постоjе "клишеи" према коjима се Други светски рат посматра само као сукоб комунизма и немачког нацизма.

Oна, међутим, сматра да jе слика шира и наводи да не воли када се каже да jе С С СР наметнуо источном делу Eвропе комунизам као доктрину, већ истиче да jе Совjетски Савез пружио "оно наjбоље што jе имао у том тренутку".

"Сада видимо класичну геополитичку константу - очигледну жељу да се Источна Eвропа стави под контролу", каже руска историчарка и додаjе да не схвата како људи коjи спроводе такве стратегиjе у свету уклапаjу у њих различите менталитете.

Према њеним речима, свет не може бити амерички или британски, нити мир може бити руски или француски, већ jе резултат заjедничких напора.

Данас треба да имамо "панорамски поглед" на тренутну ситуациjу у свету, указуjе Нарочницкаjа и подсећа да jе амерички председник у време Другог светског рата френклин Делано Рузвелт позивао на очување поверења и сарадње.

"И данас, када смо изгубили међусобно поверење, што jе веома опасно, треба показати дух компромиса као и тада", истакла jе Нарочицкаjа, коjа jе била члан руске Државне Думе од 2003. до 2007.  

Норберт фраj са Универзитета фридрих Шилер у Jени указуjе да излажење на краj са прошлошћу подразумева неговање културе сећања, нарочито код Немаца, коjи мораjу да се суоче са немачком нацистичком прошлошћу.

"Tо jе процес без краjа и конца", обjашњава он и додаjе да се и даље воде жустре дебате међу дипломатама о томе какав став заузети у погледу немачког нацистичког периода.

Воjислав Павловић са Института за балканске студиjе СAНУ указуjе да Србиjа има проблем са позиционирањем у међународним односима што, како jе рекао, показуjу и броjни ратови на нашим просторима.

Иако су заjедничке вредности уписане у Повељу УН и иако се EУ, такође, залаже за заjедничке вредности, свака земља има своjе геополитичке интересе, упозорава он.

Kако закључуjе, победа извоjевана 1944. године била jе победа цивилизованог света над варварством, а не jедне коалициjе над другом.

Председавање Србиjе OEБС-у, коjе jе организовало конференциjу, изабрало jе тему наслеђа Другог светског рата имаjући у виду његов утицаj на настанак и развоj међународних и регионалних организациjа, посебно OEБС-а, саопштило jе Mинистарство спољних послова Србиjе.

Танјуг

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти