Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Потписана Декларација о стратешком партнерству Србије и Русије

SOČI - Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas da se potpisivanjem Deklaracije o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije saradnja podiže na novi, kvalitetniji nivo i daje impuls razvoju političkih odnosa, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić da se tim dokumentom potvrđuju tradicionalno prijateljski i bliski odnosi dve države.
 
"Danas je veliki dan za Srbiju. Srbija je formalizovala svoje vekovno bratstvo sa Ruskom Federacijom", poručio je Nikolić.
 
Dva predsednika su na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka najavili nastavak rada na zajedničkim projekatima i ulaganja koji su započeti, pre svega u energetskom sektoru.
 
Tako je šef ruske države najavio do kraja godine početak gradnje srpske deonice gasovoda "Južni tok", u šta Rusija ulaže 1,7 milijardi dolara.
 
Dve zemlje, inače, već sarađuju u najvećem srpskom naftnom preduzeću u koje je Rusija uložila 1,5 milijardi evra, a predsednik Rusije najavio je da je ruska kompanija sprema da uloži još toliko i podsetiio na ruske kredite Srbiji od 800 i 500 miliona dolara, te na simboličnu rusku podršku u renoviranju srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.
 
Kad je reč o Kosovu i Metohiji, Rusija je ostala pri svom principijelnom stavu koji je, kako je istakao Putin, dobro poznat i podrazumeva podršku Rusije uzajamno prihvatljivom rešenju na bazi Rezolucije UN 1244, ali i "podršku srpskim prijateljima koji vode pregovore sa Prištinom uz posredstvo Brisela".
 
Srbija i njen predsednik lično pridaju veliki značaj takvom stavu Rusije, za šta je zahvalnost iskazana odlikovanjem Putina ordenom Republike Srbije najvišeg reda na velikoj ogrlici, kazao je Nikolić i dodao da će implementacija briselskog sporazuma doprineti miru i stabilnosti čitavog regiona.
 
O važnosti međusobnih susreta na najvišem niovu u obraćanju novinarima govorili su i Putin i Nikolić.
 
Ruski predsednik, ubeđen da je treći susret otkako je Nikolić postao predsednik Srbije važan korak u razvoju bilateralnih odnosa, istakao je da je na svakom od tih sastanka načinjen po neki korak napred, a Nikolić je primetio da upravo česte posete na visokom nivou potvrđuju da prijateljski, raznovrsni i bogati odnosi dve zemlje idu konstatnom uzlaznom linijom.
 
U tom smislu Nikolić je podsetio i da Srbija pridaje veliki značaj realizaciji projekta "Južni tok" za čiju je realizaciju donela i poseban zakon, a samom poslovnom poduhvatu dodelila status projekta od posebnog državnog značaja.
 
Na početku radne posete Ruskoj Federaciji predsednik Srbije danas je obišao Olimpijski park u Sočiju, gde će 2014. godine biti održane Zimske olimpijske igre, a u čijoj izgrađni učestvuju i brojni građevinski radnici iz Srbije.
 
Nikolić u dvodnevnoj radnoj poseti Rusiji boravi na poziv ruskog predsednika, a delegaciji Srbije su još prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog Milan Bačević, ambasador Srbije u Moskvu Slavenko Terzić, savetnik predsednika Marko Đurić... 
 
Pre potpisivanja Deklaracije održan je sastanak u užem sastavu, kojem su, uz Nikolića i Putina, prisustvovali i Vučić i Mrkić, a sa ruske strane šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i Putinov savetnik Jurij Ušakov.
 

 
Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти