Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Посета Валентине Матвијенко Србији

(ВИДЕО)ГРОМОГЛАСНИ АПЛАУЗ: ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ ДОЧЕКАНА ПРЕДСЕДНИЦА САВЕТА ФЕДЕРАЛНЕ СКУПШТИНЕ РУСИЈЕ!

 

Делегација Савета Федерације Руске Федерације на челу са председавајућом Валентином Матвијенко допутовала је данас у званичну дводневну посету Србији, одржала састанак са руководством Србије и присустовала пленарној седници Парламента, где је дочекана громогласним аплаузом.

Матвијенко је новинарима у парламенту рекла да су се две земље у прошлости сваки пут подржавале и пружале руку једна другој.

«Ми смо захвални Србији, српском руководству и српском народу на томе што нису признали незаконито проглашене санкције против Русије. Захвални смо што улажу напоре на развоју економске сарадње», рекла је Матвијенко.

Она је напоменула да сваке године односи између Русије и Србије добијају нови замах у различитим сферама, од привреде и образовања до културе и науке.

Преузето је са https://srb.news-front.info/

 

Матвијенкова: Недопустиво је да Србију приморавају да бира (видео)

Валентина Матвијенко за говорницом Скупштине Србије.

© Sputnik/ Александар Милачић


Екипа Спутњика

Нисмо и нећемо признавати самопроглашену независност Косова, захвални смо Србији, српском народу и руководству што не признају и не прихватају незаконите санкције против Русије, поручила је председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко после састанка са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић.

Русија и Србија су током историје увек подржавале и помагале једна другу у тешким тренуцима, подсетила је председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко у Скупштини Србије. 

„Ми у Русији никада нећемо заборавити трагичне догађаје који су били резултат агресије Запада на вашу земљу '90-их година и чији је резултат било принудно комадање савремене европске државе и насилна промена граница“, навела је председница Савета Федерације и додала:

„Недопустиво је да вас данас поново стављају пред вештачки избор: или Запад или Русија. Русија се увек залагала за право сваке савремене државе са било којим партнерима. Данас је Србија једна од малобројних земаља у Европи која брани управо овакав став. У свету нема пуно земаља које имају привилегију реалног суверенитета. Србија и Русија су баш овакве  земље“.

„Русија је подржавала, подржава и подржаваће Србију кад је реч о Косову. Нисмо и нећемо признавати самопроглашену независност Косова. Захвални смо Србији, српском народу и руководству што они не признају и не прихватају незаконите санкције против Русије“, рекла је Матвијенкова.

Она је оценила да међупарламентарна сарадња двеју земаља последњих година има велику динамику и да је постала важна компонента наших међудржавних односа.

„Односи међу нашим земљама и народима имају посебан карактер братства и истинитог пријатељства и са сваком годином добијају нови замах у најразличитијим сферама, и привреде, и образовања, науке и културе. То је свеобухватно и обострано корисна сарадња“, навела је Матвијенкова у обраћању новинарима са Мајом Гојковић.

Гојковића је рекла да Србија сматра да санкције не доносе никакво решење, већ само стварају проблем и да руској делегацији мора да се врати пуноправно чланство у ПС СЕ.

„Наши посланици никада неће гласати против интереса Русије“, додала је Маја Гојковић.

Председница парламента Србије Маја Гојковић захвалила је Русији што није признала самопроглашену независност КиМ, што поштује наш територијални интегритет и суверенитет, а пре свега што поштује међународно право. Гојковићева је пренела захвалност Руској Федерацији што активно учествује у томе да Косово не постане чланица Унеска и Интерпола. Она је још једном поновила да Србија никада није и никада неће увести ни политичке ни економске санкције Русији.    

Наме те снаге која може да сруши нашу сарадња

Oбраћајући се посланицима Скупштине Србије на посебној седници, Валентина Матвијенко изјавила је да је недопустиво Србију стављати пред „вештачки избор“ — или Запад или Русија, и поручила да у свету нема снаге која би могла да сруши пријатељство и сарадњу Русије и Србије.

„Недопустиво је да вас данас поново ставе пред вештачки избор — Запад или Русија. Русија се увек залагала за право сваке суверене државе на сарадњу са било којим партнерима“, поручила је Матвијенкова.

Истакла је да Србија и даље, као и до сада, може да рачуна на подршку Русије када је реч о Косову и Метохији.

Матвијенкова је рекла да Русија високо цени став Србије која, без обзира на притисак, чврсто наступа против, како је рекла, незаконитих санкција Русији које су усмерене на спречавање економског раста Русије и њеног растућег утицаја у свету.

„Тај ваш став је искрено пријатељство. Нису баш све државе пронашле такву храброст, а ви јесте“, поручила је Матвијенкова истичући да Русија високо цени политичку и моралну принципијелност Србије.

Односи Русије и Србије су, каже, пример истинитог пријатељства и братства заснованог на историјској блискости, као и узајамног поштовања, поверења и сарадње, а који су, истиче, током векова потврђени.

„Зато можемо да кажемо да у свету нема снаге која је у стању да сруши наше пријатељство, братство и сарадњу, без обзира колико неко напора у то улагао“, поручила је Матвијенкова.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Матвијенко: Русија није и неће признати Косово

Председница Савета Федерације Федералне скупштине Русије Валентина Матвијенко поручила је да Русија није и неће признати независност Косова.

Матвијенко је у парламенту рекла да су се две земље у прошлости сваки пут подржавале и пружале руку једна другој.

Матвијенко је рекла да је недопустиво Србију стављати пред "вештачки избор" - или Запад или Русија и поручила да у свету нема снаге која би могла да сруши пријатељство и сарадњу Русије и Србије.

"Недопустиво је да вас поново ставе пред вештички избор или Запад или Русија. Русија се увек залагала за право сваке суверене државе на сарадњу са било којим партнерима", поручила је Матвијенко обраћјајући се посланицима Скупштине Србије на посебној седници.

Истакла је да Србија и даље, као и до сада, може да рачуна на подршку Русије када је реч о Косову и Метохији.

Матвијенко је рекла да Русија високо цени став Србије која, без обзира на притисак, чврсто наступа против, како је рекла, незаконитих санкција против Русије које су усмерене на спречавање економског раста Русије и њеног растућег утицаја у свету.

"Тај ваш став је искрено пријатељство. Нису баш све државе пронашле такву храброст, а ви јесте", поручила је Матвијенко истичући да Русија високо цени политичку и моралну принципијелност Србије.

Односи Русије и Србије су, каже, пример истинитог пријатељства и братства заснованог на историјској блискости, као и узајамног поштовања, поверења и сарадње, а који су, истиче, током векова потврђени.

"Зато можемо да кажемо да у свету нема снаге која је у стању да сруши наше пријатељство, братство и сарадњу, без обзира колико неко напора у то улагао", поручила је Матвијенко.

Јача инвестициона сарадња у области енергетике и транспорта

Матвијенко је напоменула да сваке године односи између Русије и Србије добијају нови замах у различитим сферама, од привреде и образовања до културе и науке.

"Позитивну динамику показује трговинско-економска сарадња од узајамне користи. По резултатима првих шест месеци ове године, пораст је износио 16 одсто", каже Матвијенко и истиче да јача инвестициона сарадња, пре свега у области енергетике и транспорта.

Тренутно се, наводи, између Србије и Евроазијске економске комисије воде разговори о унификацији трговинског режима у контексту иницијативе о формирању великог евроазијског простора, коју је покренуо председник Руске Федерације Владимир Путин.

"Успешан завршетак преговора ће дозволити, а ти преговори иду јако интензивно, да Србија изађе на нови ниво сарадње са Евро-азијским економским савезом. То ће обезбедити ширење тржишта за српску робу", рекла је Матвијенко.

Подстивши на сарадњу две државе кроз историју и заједничку борбу за слободу и независност, право на самостални избор и међусобну подршку Руса и Срба, Матвијенко је истакла да јединство Русије и Србије треба чувати, јачати и преносити на будуће генерације.

Подсетила је на српску пословицу "На небу бог, а на земљи Русија".

"Такве речи, мисли и осећања живе вековима, преносе се са генерације на генерацију, зато што они иду из дубине душе", каже Матвијенко.

Расте улога жена 

Приметила је да улога жена у последње време расте што се, каже, види и на примеру Србије где су жене на две важне функције у држави, на месту премијера и председника парламента где, каже, треба радити пуно.

Маја Гојковић и Валентина Матвјенко у Скупштини Србије
 
Маја Гојковић и Валентина Матвјенко у Скупштини Србије

Она је захвалила председници Скупштине Маји Гојковић на њеном великом доприносу развоју српско-руског пријатељства и сарадње.

Честитала је директан пласман фубалске репрезентације Србије на Светско првенство у Русији идуће године, наводећи да Руси воле фудбал, те да је тај спорт вероватно и у Србији број један.

"Мислим да би добра награда за победнике конкурса из руског језика, које се одржава у Србији, могле бити карте на неке важне утакмице предстојећег првенства. Ако ћете то подржати, обавезно ћемо то организовати", наводи Матвијенко.

Позвала је екипу српских парламентараца да учествују у традиционалној фудбалској утакмици Куп градова хероја, која се сваке године одржава под окриљем Савета Федерације уочи Дана победе, 9. маја.

Маја Гојковић је захвалила Русији што није признала независност Косова и на поштовању интегритета и суверенитета Србије, као и на поштовању међународног права.

Председница српског парламента је у разговору са Матијенко пренела захвалност Србије зато што Русија активно учествује у томе да самопроглашено Косово не постане чланица Унеска и Интерпола.

Гојковићева је пренела став државе да неће уводити ни политичке, ни економске санкције Руској федерацији и навела да Србија сматра да Русији треба вратити пуноправно чланство у парламенатрној скупштини Савета Европе и право гласа.

Преузето је са http://www.rts.rs

 

МАТВИЈЕНКО У СРБИЈИ ПРЕДЛОЖИЛА НА МЕЂУНАРОДНОМ НИВОУ ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА БОРЦИМА ПРОТИВ НАЦИЗМА

 

Председник Савета Федерације РФ Валентина Матвијенко која борави у званичној посети Парламенту Србије говорила је данас на седници Парламента Србије. Током говора она је подсетила на вишегодишње пријатељство две земље и посебно истакла учешће руских добровољаца у борби Србије против Отоманске империје, Први светски рат и српско прихватање преко 70 000 руских миграната почетком прошлог века.

 

И, наравно, важна тачка у историји две земље је ослобођење Београда од нацистичке окупације чију је годишњицу српска престоница прославила у октобру прошле године.

«Заједно смо поразили фашистичке освајаче и ослободили Београд. Ми смо доследно подржавали и подржавамо народ Србије по питању Косова, проблем који је углавном изазван спољном агресијом и мешањем земаља НАТО у унутрашње послова тадашње Југославије».

«Данас, заштита заједночког сећања постаје све хитнији задатак. У Европи су случајеви уништавања споменика жртвама и херојима Другог светског рата постали све чешћи. У Украјини и Пољској је уништавање споменика ослободиоцима феномен државне политике. Наши људи су платили високу цену за пречишћавање Европе и света од нацизма и у нашим земљама поштују успомену на војнике победнике.

Верујем да треба подржати идеју победе над нацизмом након Другог свјетског рата као светску баштину човечанства. Ова идеја се може реализовати регистром споменика борцима против нацизма у целом свету. То је важно за сећање и да се никад не би поновило. Када се данас велича нацизам, млади људи шетају са упаљеним бакљама што веома подсећа на догађаје из протекле историје. То ће омогућити да се скрене пажња свету на поступке земаља које желе да избришу или преправе историју најважније страници 20. века.»

Валентина Матвиенко се осврнула и на питање антируских санкција, којима се Србија, као што знате, није присдружила.

«Сама Србија је предмет спољњег притиска. Русија неће заборавити агресију Запада током деведесетих, чији је исход принудно разбијање једне суверене европске државе и промене граница унутар Европе», — рекао је Валентина Матвијенко, и поново захвалила Београду за то што се није придружио санкцијама против Москве. Она је нагласила да је то корак суверене државе.

Матвиенко је говорила и о успесима у економској сарадњи: раст трговинског промета од 16%, у пројектима модернизације српских железница, као и сарадње у оквиру Споразума о зони слободне трговине и партнерства Србије са ЕАЕС.

Говорила је о интересима обе стране по питању развоја хуманитарне сарадње, размене студената, учења руског језика и тако даље.

Преузето је са https://srb.news-front.info/

 

МАТВИЈЕНКО: РУСКИ НАРОД НИКАДА НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ АГРЕСИЈУ НАТО НА ЈУГОСЛАВИЈУ (ВИДЕО)

 

Да руски народ никада неће заборавити агресију НАТО на нашу земљу и да ће Русија увек подржавати став Србије о Косову поручила је Валентина Ивановна Матвијенко на свечаности додељивања престижне награде «Браћа Карић».

Свечаној додели награда одржаној синоћ у Народном позоришту у Београду, присуствовали су чланови породице Карић, председница Савета федерације Русије Валентина Ивановна Матвијенко, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, високи представници дипломатског кора, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, као и бројне личности из јавног живота Србије.

 

Фото Лола Ђорђевић
 

Карић Фондација, која се више од 30 година бави хуманитарним радом, пре 20 година основала је Награду Браћа Карић са жељом да се додатно вреднују и истакну највећа достигнућа у култури и уметности, економији и привреди, новинарству, публицистици и издаваштву, научном и истраживачком раду, хуманитарним активностима, спорту, јачању демократије, мира, сарадње и пријатељства међу народима.

Свечана додела награде Браћа Карић почела је интонирањем химне «Боже правде», након чега је приказан филм о животу и раду недавно преминулог Сретена Карића.

Прва дама која је ове године из руку Миланке Карић добила престижну награду била је наша прослављена репрезентативка у стрељаштву, Јасна Шекарић

 

Фото Лола Ђорђевић
 
 
«Већину медаља остварила сам кад је моја земља пролазила кроз тежак период», истакла је славна репрезентативка, додавши да је у тако тешким временима «својим успесима људима враћала осмех на лице».

Награда Браћа Карић за новинарство, публицистику и издаваштво, ове године је отишла у руке новинарке Руже Ћирковић.

Награде Браћа Карић за хуманизам, је ове године припала младој жени Муниби Мазари, коју лична несрећа није сломила, већ напротив подстакла да се бори против дискринимације особа са инвалидитетом.

 

Фото Лола Ђорђевић

 

Награда за јачање мира, сарадње и пријатељства међу народима отишла је у руке, по многима трећој личности по значају у Русији, одмах после Владимира Путина и премијера Дмитрија Медведева. У част високе гошће из Русије, Валентине Матвијенко, хор «Обилић» отпевао је песму «Ово је Србија»

«Ова почасна награда ме обавезује да наставим да остварујем зацртане циљеве и напоре Русије и председника Владимира Путина у подржавању истинских вредности на кугли земаљској. Наравно посвећујем је народу Србије», истакла је Матвијенко.

 

Фот
о Лола Ђорђевић

 

Матвијенко је истакла да је мало земаља са којима Русија може имати овакав однос, братски и пун поштовања. Председница Савета федерације Русије је такође нагласила да Србе и Русе повезује узајамна подршка коју су једни другима пружали у тешким временима. Како у прошлости, тако и у садашњости.

Матвијенко је подсетила на даривање сабље са посветом породици убијеног пилота Су-24 Олега Пешкова, гест који је дубоко дирнуо руски народ. Истакла је да Србе и Русе везује богата заједничка историја, као и заједничко очување моралних и духовних вредности две земље.

«Добар пример нашег заједничког рада је обнова објеката у оквиру пројекта «Руски некропољи»и уређење унутрашњости Храма Светог Саве у Београду.»

«Желим да се захвалим Србији на пажљивом односа према гробовима наших суграђана, за очување сећања на нашу прошлост, нашу заједничку историју, за супротстављање покушају да се од нациста направе хероји, а историја прекроји.»

 


Матвијенко је истакла да руски народ никада неће заборавити агресију НАТО на Југославију, чије се последице и даље осећају и отцепљење Косова и Метохије.

«Руски народ никада неће заборавити агресију НАТО против Југославије, чије последице се осећају и данас. Наглашавам да Русија подржава и да ће подржавати став Србије о Косову.

«Разбијање Југославије, кривични поступци НАТО-а, у великој мери су одредили накнадне турбуленције у светској политици, подривавајући владавину права у међународним односима, довеле до глобалног пораста тензија. И морамо учинити све, да се ток догађаја врати у нормалу без покушаја наметања, санкција, ускраћивање  употребе језика, уплитањем у суверене послове држава.

«Русија жели да у мултиполарном свету изгради однос са партнерима заснован на принципима једнакости и владавини међународног права «, нагласила је Матвијенко.

«Међутим, деструктивне, али утицајне политичке снаге, покушавају да нас увуку у бесмислену и узалудну конфронтацију, укључујући и покушај да се прекине веза између Русије и Србије. Међутим, наше земље су заједно прошле кроз тешка времена. И сада, када смо заједно, немогуће је поново створити хаос на Балкану, попут оног који је довео до југословенске трагедије. «

 

Фото Лола Ђорђевић
 

Она је истакла да повезаност Београда и Москве, укључујући и одлуку Србије да не уведе анти-руске санкције, није у супротности са политиком европских интеграција, и да Русија поштује суверени избор Србије и српског народа.

«Руско-српски односи данас — значајан фактор безбедности и стабилности на Балкану и Европи у целости», закључила је Матвијенко.

Преузето је са https://srb.news-front.info/

 

Матвијенкова Вучићу: Путин вас чека у Москви

Валентина Матвијенко и Александар Вучић

© Sputnik/ Александар Милачић

 

Председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко је на почетку састанка са председником Александром Вучићем поручила да Србија нема разлога за бригу јер Русија неће променити став када је у питању наша земља.

Како је рекла, Русија ће наставити да подржава територијалну целовитост Србије и да развија односе заснованим на обостраним интересима.

„Срећна сам због нашег поновног сусрета, последњи пут смо се састали 2015. године док сте обављали функцију премијера. Желим да пренесем поздраве нашег председника Владимира Путина и да поручим да вас он чека у децембру у Москви, као и да је сигуран да ће та посета дати нови импулс руско-српским односима“, истакла је Матвијенкова.

Она је нагласила да ће та посета бити идеална прилика да се поново сагледају стратешки односи између Русије и Србије и да се направе планови за даљу сарадњу.

„Ви нисте само наш партнер, већ и наш братски народ. Русија је увек била ту поред Србије, тако ће бити и у будућности, баш као и када је у питању косовски проблем“, поручила је Матвијенкова.

Она је додала и да је целокупна историја руско-српских односа била таква, и да ће Русија наставити да спроводи ту политику, јер је, како је истакла, Русија увек држала своју реч.

„Ми високо ценимo достојанство српске власти и народа јер не подлеже притисцима по питању мењања политике према Русији. Србија уме да каже не и има привилегију сопственог интегритета“, закључила је Матвијенкова.

Вучић је, међутим, рекао да је Србија захвална Русији и председнику Владимиру Путину јер је након испоруке авиона МиГ-29 постала безбеднија земља.

Он је изразио уверење да ће односи између Србије и Русије наставити да се развијају, те да ће и трговинска сарадња наставити са растом.

Вучић је поновио став да Србија није увела санкције Русији и да никада то неће учинити.

Добре шансе за потписивање споразума са Евроазијском унијом

Након разговора са српским председником, Матвијенкова је новинарима изјавила да упркос санкција које Русија има са читавим низом земаља, трговинска размена са Србијом ове године бележи раст, реализују се програми у сфери енергетике, железнице, а у току су и преговори о различитим пројектима индустријске сарадње.

„Поред тога, активно се воде преговори о потписивању споразума између Србије и Евроазијске уније. Србија је, уз Вијетнам, једна од држава која има добре шансе да потпише такав споразум. То би Србији отворило нове прилике у сарадњи са Русијом, као и са другим земљама Евроазијске уније“, истакла је Матвијенкова и додала да је Русија заинтересована и за већу сарадњу када је реч о војној индустрији.

Председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко на прес-конференцији у Београду
© SPUTNIK/ АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко на прес-конференцији у Београду

Она је поновила став да Русија изузетно цени тврду позицију српске власти када је у питању неувођење антируских санкција, али и позицију да ће Србија заувек остати војно неутрална и да не планира да улази у било какве војно-политичке савезе.

„Србија је суверена земља и има право да решава какав вектор развоја ће предузети и са ким ће сарађивати. Русија поштује избор Србије и њене амбиције да уђе у састав ЕУ. Србија спроводи вишевекторну политику и сарађује и са ЕУ, и са Русијом", навела је она.

„На све опаске да не сме да седи на две столице и да мора да направи избор између ЕУ и Русије, Србија тврдо одговара да ће наставити сарадњу са Русијом као са једним од најважнијих стратешких партнера, што Москва дубоко поштује“, истакла је Матвијенкова и додала да до уласка Србије у састав ЕУ има још времена, те да је рано о томе још увек говорити.

Говорећи о НАТО-у, Матвијенкова је рекла да је од Вучића добила уверавања да Србија никада неће ући у састав Алијансе, јер српски народ никада неће заборавити бомбардовање 1999. године. Са друге стране, учешће Србије у појединим вежбама је суверено право Београда, и Русија ни на који начин неће ограничавати Србију када је о томе реч. „Ако је та врста сарадње исплатива некој земљи, онда нема шта о томе да се прича, и Русија се придржава таквих принципа“, додала је председница Савета Федерације.

Када је реч о Косову, Матвијенкова је истакла да Русија спроводи умерену политику и у оквиру УН и Савета безбедности, да Русија подржава суверенит Србије, њену независност, као и да осуђује незаконито отцепљење Косова.

„Сматрамо да сама Србија мора у оквиру инклузивног дијалога да решава то питање. Србија, надам се, никада неће признати независност Косова, а Русија ће као члан Савета безбедности подржавати Србију у свим тим решењима која су прихватљива искључиво за Србију и никако другачије“, закључила је Матвијенкова.

Након састанка са српским председником, Матвијенкова је положила венац на Гробљу ослободилаца Београда.

 Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

ВАЛЕНТИНА МАТВИЈЕНКО У ПРЕДСЕДНИШТВУ: СРБИЈА ЧВРСТО ОДГОВАРА ДА ЋЕ НАСТАВИТИ САРАДЊУ СА РУСИЈОМ (ВИДЕО)

 

Председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко одржала је данас састанак са председником Александром Вучићем


Сниматељ Борислав Станојевић

«Недавно сам на састанку у Бриселу рекао да Србија остаје војно неутрална земља», рекао је Вучић.

Вучић је, такође, додао да је Србија захвална Русији и председнику Владимиру Путину јер је након испоруке авиона МиГ-29 постала безбеднија земља.

Он је изразио уверење да ће односи између Србије и Русије наставити да се развијају, те да ће и трговинска сарадња наставити са растом.

Вучић је поновио став да Србија није увела санкције Русији и да никада то неће учинити.

Након разговора са српским председником, Матвијенкова је новинарима изјавила да упркос санкцијама које Русија има са читавим низом земаља, трговинска размена са Србијом ове године бележи раст, реализују се програми у сфери енергетике, железнице, а у току су и преговори о различитим пројектима индустријске сарадње.

„Поред тога, активно се воде преговори о потписивању споразума између Србије и Евроазијске уније. Србија је, уз Вијетнам, једна од држава која има добре шансе да потпише такав споразум. То би Србији отворило нове прилике у сарадњи са Русијом, као и са другим земљама Евроазијске уније“, истакла је Матвијенкова и додала да је Русија заинтересована и за већу сарадњу када је реч о војној индустрији.

Она је поновила став да Русија изузетно цени тврду позицију српске власти када је у питању неувођење антируских санкција, али и позицију да ће Србија заувек остати војно неутрална и да не планира да улази у било какве војно-политичке савезе.

„Србија је суверена земља и има право да решава какав вектор развоја ће предузети и са ким ће сарађивати. Русија поштује избор Србије и њене амбиције да уђе у састав ЕУ. Србија спроводи вишевекторну политику и сарађује и са ЕУ, и са Русијом», навела је она.

„На све опаске да не сме да седи на две столице и да мора да направи избор између ЕУ и Русије, Србија тврдо одговара да ће наставити сарадњу са Русијом као са једним од најважнијих стратешких партнера, што Москва дубоко поштује“, истакла је Матвијенкова и додала да до уласка Србије у састав ЕУ има још времена, те да је рано о томе још увек говорити.

Говорећи о НАТО-у, Матвијенкова је рекла да је од Вучића добила уверавања да Србија никада неће ући у састав Алијансе, јер српски народ никада неће заборавити бомбардовање 1999. године.

Са друге стране, учешће Србије у појединим вежбама је суверено право Београда, и Русија ни на који начин неће ограничавати Србију када је о томе реч.

„Ако је та врста сарадње исплатива некој земљи, онда нема шта о томе да се прича, и Русија се придржава таквих принципа“, додала је председница Савета Федерације.

Када је реч о Косову и Метохији, Матвијенкова је истакла да Русија спроводи умерену политику и у оквиру УН и Савета безбедности, да Русија подржава суверенит Србије, њену независност, као и да осуђује незаконито отцепљење Косова.

„Сматрамо да сама Србија мора у оквиру инклузивног дијалога да решава то питање. Србија, надам се, никада неће признати независност Косова, а Русија ће као члан Савета безбедности подржавати Србију у свим тим решењима која су прихватљива искључиво за Србију и никако другачије“, закључила је Матвијенкова.

Преузето је са https://srb.news-front.info/ 

 

МАТВИЈЕНКОВА ПОЛОЖИЛА ВEНАЦ НА ГРОБЉУ ОСЛОБОДИЛАЦА БЕОГРАДА

Председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко положила је венац на гробљу ослободилаца Београда и на споменик Црвеноармејцу.

фото Лола Ђорђевић

Након полагања венаца, којем су присуствовали амбасадор Руске федерације, Александар Чепурин, председник Одбора за међународне односе Савета Федерације Константин Косачев, и депутати Руске Думе међу којима је и који се налазе у дводневној  посети нашој земљи, Валентина Матвијенјко је се уписала у књигу жалости.

фото Лола Ђорђевић

Непосредно пре полагања венаца, председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко се састала са председником Србије Александром Вућићем.

фото Лола Ђорђевић

На састанку, на коме је разговарано о односима две земље, предстојећој посети српске делегације Москви и ситуацији у региону, председник Вучић је захвалио Руској Федерацији на чврстој и доследној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и напорима да питање Косова и Метохије реши мирним и дипломатским средствима, путем дијалога.

Он је изразио захвалност што је Руска Федерација небројено пута подржала интересе Србије у УНЕСКО, Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама и форумима.

фото Лола Ђорђевић

Тема разговора била је и сарадња двеју земаља у војно-техничкој области, а председник Вучић захвалио је руској страни на добром аранжману у виду набавке војне опреме, која Србији омогућава дуго очекивану модернизацију.

фото Лола Ђорђевић

Председница Савета федерације Матвијенко је истакла да Руска Федерација веома цени независну политику и спремност Србије на сарадњу са Русијом.

«Поверење је узајамно», закључила је Матвијенко.

Она је пренела поздраве председника Владимира Путина и његова очекивања да ће Србија и Руска Федерација наставити изградњу односа током посете председника Вучића Москви, наведено је у саопштењу.

Преузето је са https://srb.news-front.info/

 

«МИ СМО У ЈЕДНОМ БРОДУ»: ВАЛЕНТИНА МАТВИЈЕНКО У БЕОГРАДУ ПОСЕТИЛА И РУСКУ И СРПСКУ ЦРКВУ

 

Председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко је на крају дводневне посете Београду посетила Цркву Светог aпостола и eвангелисте Марка и подворје Руске Православне Цркве на Ташмајдану. Тиме је постала прво званично лице из Руске федерације које је посетило највећу православну цркву на Балкану после Храма Светог Саве.

У тој цркви госпођа Матвијенко је разгледала иконостас који је комплетно урађен у техници мозаик у византијском стилу, као и саркофаг са костима цара Душана.

Црква Светог Марка није ни после више од седамдесет година од почетка градње завршена. То се односи пре свега на њену унутрашњост, украшавање, живопис, одговарајућу расвету, озвучење, грејање, вентилацију. У времену после Другог светског рата из објективних разлога није много урађено у самом храму.

Иконостас храма, по пројекту архитекте професора Зорана Петровића је из 1991/1992. године и урађен је у мермеру, а иконе на њему у техници мозаика дело су академског сликара Ђуре Радуловића из Београда, рађене 1996-1998. године.

Након посете Цркве Валентина Матвијенко је поручила да у Русији веома воле Србију и српски народ, и да је то пријатељство заосновано и на заједничкој православној вери.

«Ми смо велики колико се ухватимо за ваш велики брод», рекао је руској гошћи отац Трајан Којић, старешина храма.

«Ми смо у истом броду», одговорила је Матвијенкова.

Из Цркве Светог Марка Валентина Ивановна је прешла у Руску цркву Свете Тројице где је Отац Виталије Тарасјев испричао руској делегацији о историји те цркве и њеним светињама.

То су шал царевића Алексеја, икона Богородице Достојно јест, икона Свете Матроне, Гроб генерала Врангела.

Валентина Ивановна је у руској цркви запалила две свеће.

У оквиру своје дводневне посете Београду, председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко се састала са председницом Народне Скупштине Србије Мајом Гојковић, председником Србије Александром Вучићемположила је венац на гробљу Ослободиоца Београда.

У понедељак добила је награду «Браћа Карић» за јачање мира, демократије, сарадње и пријатељства међу народима.

Валентина Ивановна је више пута нагласила да је Русија захваљна Србији за то што се није продружила антируским санкцијама, потврдила је чврсту подршку по питању Косова и Метохије, говорила је о заједничким напорима у очувању историје и духовних вредности, као и о јачању политичке и економске сарадње Русије и Србије.

Оксана Сазонова

Преузето је са https://srb.news-front.info/

 

 

Посета најмоћније жене Русије Србији

 

Почетак ове недеље обележила је дводневна посета председнице Савета Руске Федерације Валентине Матвијенко Београду, као једна врста увода у сусрет који ће, како је управо она рекла, дати нови импулс руско-српским односима. У питању је састанак председника Русије Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића.

Матвијенкова се управо данас састала са Вучићем и пренела му Путинове поздраве.

„Желим да пренесем поздраве нашег председника Владимира Путина и да поручим да Вас он чека у децембру у Москви, као и да је сигуран да ће та посета дати нови импулс руско-српским односима“, истакла је она.

После састанка са Вучићем, Матвијенкова је положила венац на Гробљу ослободилаца Београда, а потом је посетила Цркву Светог Марка и Храм Свете Тројице Руске православне цркве.

Првог дана посете Валентина Матвијенко се обратила посланицима Скупштине Србије, поручивши, између осталог, да је недопустиво да се било којој земљи, па и Србији, намеће да бира између Запада и Русије.

„Русија је подржавала, подржава и подржаваће Србију кад је реч о Косову. Нисмо и нећемо признавати самопроглашену независност Косова. Захвални смо Србији, српском народу и руководству што не признају и не прихватају незаконите санкције против Русије“, закључила је она.

Матвијенковој је синоћ уручена и награда „Браћа Карић“.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти