Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас са генералним тужиоцем Руске Федерације Јуријем Чајком, и том приликом истакла одличну сарадњу две земље у области правосуђа и указала да између Русије и Србије постоји традиционално добри и пријатељски односи.

Саговорници су нагласили да постоји изузетно добра и интезивна добра сарадња између државних тужилаштва Русије и Србије, као и да је током ове посете делегације Генералног тужилаштва Русије потписан Споразум о сарадњи између тог тужилаштва и Републичког јавног тужилаштва Србије. Они су указали да је тај споразум други у низу потписаних споразума у оквиру Меморандума о сарадњи тужилаштва две земље, закљученог 2012. године.

На састанку је истакнуто да је потребно да професионалци и стручњаци из оба државна тужилаштва наставе интензивну сарадњу у циљу размене искустава и нових знања.

Министарка Кубуровић оценила је да постоји одлична сарадња два министарства правде две земље, и да је приликом њене посете Санкт Петербургу у мају ове године, поводом учествовања на Међународном форуму у облати правосуђа, делегацији Србије указана велика част и гостопримство. Она је изразила наду да ће и министар правде Руске Федерације Александар Коновалов ускоро посетити Србију.

Генерални тужилац РФ је рекао да је сарадња Србије и Русије у оквиру правосуђа шира од потписаних споразума и истакао да у односима две земље нема бирократије, већ само конструктивизма.

Чајка је додао да су у Генералном тужилаштву РФ заинтересовани за размену искустава са српским колегама, са којима су постигли висок степен разумевања.

Министарка Кубуровић захвалила се и на подршци, коју Русија пружа Србији на седницама Савета безбедности у оквиру Уједињених нација.

Састанку су присуствовали и Републички јавни тужилац Загорка Доловац, као и тужилац за организовани криминал Младен Ненадић.

Извор: Министарство правде Републике Србије

 

Др Небојша Стефановић и генерални тужилац Руске Федерације Јуриј Чајка разговарали данас у Београду

 
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и генерални тужилац Руске Федерације Јуриј Чајка разговарали су данас у Београду и констатовали да је сарадња двеју пријатељских земаља на високом нивoу...
 
Др Небојша Стефановић и генерални тужилац Руске Федерације Јуриј Чајка разговарали данас у Београду
 
 
Др Небојша Стефановић и генерални тужилац Руске Федерације Јуриј Чајка разговарали данас у Београду
 
 
 
Др Небојша Стефановић и генерални тужилац Руске Федерације Јуриј Чајка разговарали данас у Београду
 

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и генерални тужилац Руске Федерације Јуриј Чајка разговарали су данас у Београду и констатовали да је сарадња двеју пријатељских земаља на високом нивoу.

Министар Стефановић је истакао да Министарство унутрашњих послова остварује сарадњу са свим институцијама Руске Федерације у области безбедности, која доприноси и да, кроз размену искустава и добре праксе, српска полиција буде спремнија и ефикаснија у обављању својих задатака.

Стефановић и Чајка су потврдили да је сарадња полиције и тужилаштва у свакој земљи кључна за постизање добрих резултата у борби против организованог криминала, корупције и тероризма.

Чајка је истакао да је овако добру сарадњу потребно наставити, са могућношћу њеног интензивирања и унапређења у циљу постизања веће безбедности грађана две државе.

Извор: МУП Србије

 

САСТАНАК СА ГЕНЕРАЛНИМ ТУЖИОЦЕМ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са генералним тужиоцем Руске Федерације Јуријем Чајком, са којим је разговарао о правној сарадњи двеју земаља, која се реализује на основу закљученог билатералног уговора и мултилатералних конвенција УН и њених организација.

 

Председник Вучић је истакао да односе између две земље одликује висок степен узајамног поверења и правне сарадње, као и висок степен кооперативности. 

Он је нагласио да се, имајући у виду савремене токове у области међународне правне помоћи, однос са Руском Федерацијом може јачати кроз непосредну сарадњу правосудних органа код одређених видова правне помоћи. 

Председник Вучић је захвалио Русији на помоћи и подршци коју пружа Србији на међународном нивоу. 

„Ми на Русију гледамо као на искреног пријатеља и савезника“, истакао је председник Вучић. 

Двојица саговорника су закључили да су билатерални односи двеју земаља изузетно добри и развијени на политичком, економском, културном и другим пољима, као и да је присутан тренд даљег развоја укупне сарадње двеју земаља. 

Извор: Сајт Председника Републике Србије