Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Посета Сергеја Кисљака Србији

Дачић са Кисљаком

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић сусрео се са Сергејом Кисљаком, замеником председника Комитета за међународне послове Савета федерације Федералне скупштине Русије, који у Београду учествује на Међународној парламентарној конференцији "Кроз идеју Европске уније ка миру и развоју".

У светлу обележавања Дана победе 9. маја у Москви, министар Дачић је нагласио да Србија има велику част и задовољство што је била представљена на највишем нивоу, учешћем председника Србије Александра Вучића, који је са председником Русије Владимиром Путином предводио марш "Бесмртног пука", а заједно су положили и венце на Гробу незнаног јунака, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Такође, министар Дачић је рекао да је тај дан веома важан за историју наших народа, као и за сећање на све руске и српске јунаке који су дали своје животе и допринос борби за слободу и против фашизма.

У разговору је обострано оцењено да су билатерални односи на изузетно високом нивоу, посебно када је реч интензитету политичког дијалога, као и да их карактерише не само блискост два народа, већ и узајамна подршка и разумевање.

Милићевић и Кисљак о односима Србије и Русије 

У разговору с потпредседником Народне скупштине Ђорђем Милићевићем, Сергеј Кисљак je предложио заједнички састанак скупштинских одбора две земље, чиме би се, како је рекао, наставила веома садржајна сарадња подржана узајамним посетама високих званичника.

Кисљак, који је иначе заменик председника Комитета за међународне послове Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације рекао је да су Јерменија и Француска с Федералном скупштином Руске Федереације већ одржале такве састанке, те да су они наишли на позитиван одјек и били су обострано корисни.

Милићевић је рекао да две земље веже традиционално пријатељство и сарадња на политичком, економском и културном плану, те да деле заједничку историју и религију, и изразио став да ће се у том смеру сарадња наставити.

"О томе говори и Декларација о стратешком партнерству из 2013. године, а сведочи и 180 година дипломатских односа наших земаља која ће се обележити идуће године", додао је Милићевић.

Поменуо је и да Посланичку групу пријатељства са Русијом чини 128 народних посланика, што, додао је, говори у прилог томе да Србија у Русији види братску земљу.

Како је навео, о односима двеју земаља сведочи и Комисија за сарадњу Државне думе Руске Федерације и Народне скупштине Србије, као јединствени и највиши облик сарадње у парламентима двеју држава, и поздравио је иницијативу да се одрже заједнички састанци законодавних одбора двеју земаља.

Такође, Милићевић је истакао да је за Србију од изузетног значаја подршка Русије у вези с непризнавањем Аутономне Покрајине Косова и Метохије као независне државе и њеног пријема у Унеско и изразио наду да ће се у преговорима које се воде између Београда и Приштине, наћи компромисно решење.

Још једном је поновио да Србија не намерава да Русији икада уведе санкције и додао да је Србија војно неутрална држава која не намерава да се прикључи НАТО савезу, али да је приоритет спољне политике Републике Србије улазак у Европску унију.

Кисљак је навео да рачуна на наставак добре сарадње и узајамне посете званичника који ће допринети квалитету односа Русије и Србије, и додао да Русија разуме тежње Србије ка европским интеграцијама и поштује њене приоритете, што не подрзумева искључивање традиционално добрих односа Русије и Србије.

Тема разговора била је економска сарадња и преговори које се воде поводом проширења подземног складишта гаса Банатски двор, посета председника Руске Федерације поводом обележавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве и отварања Храма Светог Саве у Београду, стабилност региона, као и учећешће две земље на међународним парламентарним конференцијијама и форумима о актуалним глобалним темама.

 

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3133677/milicevic-i-kisljak-o-odnosima-srbije-i-rusije.html

 

Дрецун и Кисљак о стратешком партнерству Србије и Русије

Председник Одбора за Косово и Метохију и председник Парламентарне групе пријатељства са Русијом Милован Дрецун разговарао је са замеником председника Комитета за међународне послове Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације Сергејем Кисљаком о унапређењу стратешког партнерства између две државе.

Дрецун је истакао да су међупарламентарни односи битан део стратешког партнерства Србије и Русије и да је од изузетног значаја и узајамна подршка наших парламентараца на међународним парламентарним форумима, саопштено је из скупштине.

Сложено геополитичко окружење у којем се налази Србија, диктира и нашу спољнополитичку оријентацију и приоритете, а то су чланство у Европској унији и позиција војне неутралности, навео је Дрецун, и додао да то не угрожава, већ само отвара пут за свеобухватно стратешко партнерство са Руском федерацијом.

Кисљак је у разговору навео да Русија поштује избор Србије за чланство у ЕУ и да подржава европске интеграције Србије, узимајући у обзир добре односе са Русијом.

Говорећи о могућностима за даље унапређење међупарламентарних односа, Дрецун је изнео иницијативу за интензивирање сарадње преко посланичких група пријатељства два парламента.

Он је истакао да поред развијених политичких, треба да унапредимо и економске односе, колико је то у могућности парламентараца.

Дрецун је указао и да постоји простор за увећање руских инвестиција у Србији, као и за заједнички наступ српских и руских фирми на трећем тржишту, посебно у области војне индустрије.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3134726/drecun-i-kisljak-o-strateskom-partnerstvu-srbije-i-rusije.html

 

Састанак председника Одбора за спољне послове проф. др Жарка Обрадовића са замеником председника Комитета за међународне послове Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације Сергејeм Кисљаком

Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић састао се данас, у Дому Народне скупштине са замеником председника Комитета за међународне послове Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације Сергејeм Кисљаком.


Сергеј Кисљак је на почетку састанка истакао да би узајамне посете скупштинских одбора две земље, допринеле унапређењу међупарламентарне сарадње на свим нивоима, са чиме се и проф. др Жарко Обрадовић сложио. 

Обрадовић је изразио захвалност Руској Федерацији на принципијалном ставу у погледу непризнавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије као и на подршци у међународним организацијама. Такође, истакао је да две земље вежу традиционално пријатељски и добри односи о чему сведочи 180 година дипломатских односа наших земаља, које ће се обележити следеће године. Указао је и на податак да је Посланичка група пријатељства са Русијом у Народној скупштини најбројнија, што додатно говори о чињеници да Србија у Русији види искреног и великог пријатеља. 

На крају састанка, саговорници су се сложили да би узајамна посета и сарадња два одбора за спољне послове, представљала одличан темељ за продубљивање међупарламентарне сарадње, а нарoчито у области привреде и трговине.
 
Извор: http://www.parlament.rs/Sastanak_predsednika_Odbora_za_spoljne_poslove_prof._dr_%C5%BDarka_Obradovi%C4%87a_sa_zamenikom_predsednika_Komiteta_za_me%C4%91unarodne_poslove_Saveta_Federacije.33958.941.html

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти