Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Посета Марије Захарове Републици Србији

 

Почео сусрет Дачића и Захарове, српски министар спремио изненађење

 

Портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова у Београду

© Tanjug / Зоран Жестић

Тања Трикић

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова почела је посету Београду сусретом са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, а током дана предстоји јој и сусрет са министром за иновације Ненадом Поповићем и одлазак у Гучу, где ће бити гост Сабора трубача.

Састанак са Дачићем, ком присуствује и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, почео је у ведрој атмосфери, уз  осмехе, и уз велико интересовање новинара.

Дачић и Захарова су одавно успоставили пријатељске контакте, што показују и поклони које су размењивали. Шеф српске дипломатије је раније већ поклањао портпаролки руског Министарства спољних послова српски јелек и лицидерско срце, а она њему цигару са својом фотографијом.

И овога пута Дачић спрема изненађење за гошћу из Русије, а према наводима медија, биће то марама чувене модне креаторке Роксанде Илинчић.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201808101116839988--/

 

 

Захарова пренела став Русије о предлогу за разграничење Срба и Албанаца

Састанак портпаролке руског Министарства иностраних послова Марије Захарове и шефа српске дипломатије Ивице Дачића

© Tanjug / Зоран Жестић

 

Тања Трикић

 

После сусрета са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова одговарала је на питања новинара и о најактуелнијим политичким темама.

На молбу да коментарише предлог разграничења у својству решења за Косово и Метохију, Марија Захарова је рекла да је руска спољна политика доследна, свиђало се то некоме или не.

„То је посебно важно данас, ако се договори обезвређују. Врло је важно да будеш доследан у приступима и ставу и то се пре свега односи на руски став везан за проблематику Косова. То нису теоретска истраживања нити хипотетичке анализе, то је практични посао који је заснован на међународном праву. Наш приступ овој проблематици је озбиљан и заснован на међународном праву, на поштовању суверенитета Србије и овај став Русије се није мењао. У Београду то врло добро знају. Она је подсетила и шта подразумева овај став“.

Састанак портпаролке руског Министарства иностраних послова Марије Захарове и шефа српске дипломатије Ивице Дачића
© TANJUG / ЗОРАН ЖЕСТИЋ
Састанак портпаролке руског Министарства иностраних послова Марије Захарове и шефа српске дипломатије Ивице Дачића

„Проблем Косова је одавно постао међународни проблем. Разматрали смо га и у СБ УН, постоји Резолуција 1244 коју нико није укидао. Нисам сигурна да постоји друга земља која је више бранила поштовање те резолуције од Русије. Наш приступ је такође утемељен на поштовању суверенитета и унутрашњег законодавства Србије. И наравно, ми смо увек говорили да ћемо подржати договоре који буду постигнути и који буду добри за Србију. То је наш доследан став“, рекла је Захарова.

Захарова je прецизирала шта Русија неће прихватити.

„Ми нећемо прихватити лаж да је Кoсово одвојено од Сrбије на основу референдума. Неће проћи код нас ситуација кад ће нам причати вадећи само једну ствар, да је то јединствени пример у Европи. Све што ће бити везано за извртање историјског сећања такође неће проћи." 

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201808101116840688-Zaharova-Rusija-Kosovo/

 

Три ствари за Косово које Русија неће прихватити

Учесници зеленог маратона у Москви

© Sputnik / Григорий Сысоев


Тања Трикић

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прецизирала је у Београду шта Русија неће прихватити у вези са косовским питањем.

  • Нећемо прихватити лаж да је Кoсово одвојено од Србије на основу референдума.
  • Неће проћи код нас ситуација кад ће нам, вадећи само једну ствар, причати да је то јединствени пример у Европи.
  • Све што ће бити везано за извртање историјског сећања такође неће проћи.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201808101116841205-Kosovo-Rusija-resenje/

 

Дачић о критичарима промене граница: Срам вас било, лицемери!

Састанак портпаролке руског Министарства иностраних послова Марије Захарове и шефа српске дипломатије Ивице Дачића

© Tanjug / Зоран Жестић


Тања Трикић

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, после сусрета са Маријом Захаровом, изјавио је да не може да коментарише све опције у преговорима за Косово.

„Не можемо да говоримо о томе као да је све решено. За Приштину је компромисно решење да добије Прешево и Бујановац. Дакле, највећи проблем за долазак до компромиса су Албанци. Ми ћемо наставити своју борбу. Оно што је председник Србије рекао, то је покушај да се дође до неког решења. Он сам ми је рекао да су мале шансе за то. Шта тај договор подразумева, о томе тек треба да се разговара“.

Шеф српске дипломатије је оштро осудио оне који данас причају да више нема промена граница. 

„Срам вас било, лицемери! Па нашу земљу су бомбардовали због тога. Отворили сте Пандорину кутију, то је крај. Сад се буните кад је мечка у вашем дворишту“, рекао је Дачић уз опаску да они који су помогли да Косово постане независно, сад кажу да су против промене граница по етничком принципу. Да се није можда ОВК борила за мултинационално Косово? Кад ми покажемо жељу за компромисом, неко мисли да смо ми слаби. Немојте да се играте.

Дачић је рекао да нема земље која се више залаже за српске интересе од Руске Федерације. 

„Не може доћи ни до каквог решења, а да са њим не буду упознати наши стратешки партнери“.

У недељу водим Марију на москва шнит

Министар спољних послова Ивица Дачић изразио је захвалност званичној представници Министарства спољних послова Русије на изузетном пријатељском односу према српском народу, али и открио какво је изненађење спремио за њу током посете Србији.

Осим Сабора у Гучи, где ће бити проглашена за почасног грађанина тог места, Дачић ће Захарову, како је рекао, у недељу водити на москва шнит у Хотелу „Москва“ у Београду.

У осврту на данашње разговоре, Дачић је поновио захвалност Русији за подршку нашем суверенитету и за то што, како је истакао, увек можемо да се обратимо Русији.

Председник Вучић је у редовном контакту и, као и ја министра Лаврова, информише Русију о свим проблемима које имамо, о дијалогу са Приштином, о нашим ставовима и нашој чврстој позицији кад је реч о Косову, као и о нашој даљој активности у спречавању пријема Косова у међународне организације, што сматрамо заобилазним путем да Косово уђе у УН, рекао је Дачић.

Он је додао да су та комуникација, размена информација и консултације изузетно важни, као и сусрет на највишем нивоу, подсећајући да Србија очекује посету председника Путина.

Претходно ће, како је додао, бити одржана седница Међувладиног комитета за сарадњу, на чијем је челу са српске стране он, а са руске потпредседник Владе Русије Јуриј Борисов.

Ова година је, рекао је Дачић, иначе у знаку нашег јубилеја — 180 година односа с Русијом.

Он је још једном изразио захвалност и министру Лаврову и Марији Захаровој на спремности да увек одговоре на позиве Србије, изађу у сусрет и помогну у решавању проблема.

„Ми смо захвални на томе и наравно да ми исто тако, без обзира шта мислили да могу да траже у Србији, никада нећемо учинити ништа што би нарушило наше односе“, поручио је Дачић.

 Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201808101116840865-Dacic-Kosovo-granica/

 

ЗАХАРОВА: ПРОБЛЕМ КОСОВА СЕ НЕ ТИЧЕ САМО СРБИЈЕ

 

Став Русије по питању Косова је доследан и заснован на међународном праву, поштовању суверенитета Србије и њеног унутрашњег законодавства, изјавила је директорка Департмана за инфомисање и штампу Министарства посљних послова Русије, Марија Захарова.

Фото: Лола Ђорђевић
 
„Ми не одступамо од тог доследног става”, рекла је Захарова на заједничкој конференцији за новинаре у Министарству спољних послова Србије после састанка са Ивицом Дачићем. На питање какав је став Русије по питању разграничења, Захарова је узвратила контрапитањем:

„Ви нећете имати проблема са тим?» Додала је да ће се Русија понашати са поштовањем према одлуци српског народа, али је још једном упитала да ли ће Србија имати пробелма са тим решењем.

Када је реч о спољној политици Русије у целини, некоме се свиђа, некоме не, али смо доследни, рекла је Захарова и додала да је то важан квалитет нарочито у савременом свету када се обесцењују међународни споразуми и постају „парче папира”.

Доследност је везана и за питање Косова, рекла је она и додала да се њихов приступ заснива на поштовању међународног права, суверенитета Србије и то, додаје, знају и у Београду. Она је додала да је проблем Косова постао међународни проблем и да се не тиче само Србије.

Дачић: Не играјте се живцима и мишићима Србије

Шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је да треба да буде срамота оне који данас говоре да нема више промене граница, јер су они ти који су срушили нашу границу и тиме отворили Пандорину кутију. Нагласио је да је оно што је предложио председник Србије Александар Вучић, говорећи о разграничењу само жеља да се дође до компромиса.

„Они су нашу границу срушили и сада се сетили да ‘нема промена граница’. Отворили сте Пандорину кутију и нема више да се говори о томе. Како вас није срамота, лицемери једни?”, нагласио је Дачић на конференцији за штампу са директорком Департмана за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије Маријом Захаровом.

Казао је да то важи и за Македонију, која се сада, када су њима закуцали на врата, сетила да нема промена граница. „О којој граници причате, о граници Косова и Србије, а ко је верификовао ту границу? Они који су помогли да Косово постане независно сада говоре о томе да нема промене граница”, критиковао је он.

Казао је да су се сада сви сетили како нема промене граница по етничком принципу, иронично упитавши да није можда ОВК била мултиетничка организација која се борила за мултинационлно Косово. „Ко мисли да смо, када покажемо жељу за компромисом, слаби — поручујем: немојте да се играте живцима и мишићима Србије”, поручио је Дачић.

Када је реч о ономе што је предлагао раније и предлогу председника Србије Александра Вучића, Дачић је рекао да је он одувек говорио о разграничењу, то јест потреби да се изврши разграничење на српски и албански део Косова.

„То је моје лично мишљење Не могу да комнетаришем шта председник под тим подразумева и које су опције актуелне. Немојмо да говоримо као да је то питање на столу и све решено. То је одраз жеље да се дође до компромиса”, нагласио је он.

Рекао је да постоји много идеја како може да изгледа решење, али да је принципијелна намера приштинског руководства да доведе до тога да Прешево и Бујановац припадну Косову. „То је за њих решење. Немојмо да изигравамо будале у дијалогу. Највећи проблем за долазак до компромиса су Албанци са Косова и они који их подржавају”, нагласио је он.

Дачић је нагласио да ће Београд наставити борбу за територијални суверенитет и интегритет, а да је оно што је рекао председник покушај да се дође до компромисног решења. Подсетио је да је председник сам рекао да су мале шансе да се дође до договора.

Што се односа са Русијом тиче каже да Београд жели да гради искрене и партнерске односе, те да у том смислу редовно упознаје пријатеље у Москви са својим ставовима. Подсетио је да је став Москве да подржи све што је у српском интересу, те додао да Србија засигурно неће изненадити Москву.

Дачић је подвукао да нема решења без Руске Федерације, Кине, али и САД. „Велику Британију не могу да спомињем више јер њу не занима који је српски став. То ћемо имати у виду када њима буде требало нешто”, нагласио је он.

Дачић је казао да је просто невероватно да су Британци назвали председника Вучића и од њега затражили да Србија подржи њиховог представника у међународној судској установи, иако их не занимају наши ставови и скидају расправу о Косову и Метохији са агенде Савета безбедности УН.

Он је подсетио да нема земље која се више залаже за српске интересе од Русије и додао да не верује да може да дође до било каквог решења ако о томе нису упознати наши стратешки партнери у Москви.

Танјуг

Извор: https://srb.news-front.info/2018/08/10/zaharova-problem-kosova-se-ne-tiche-samo-srbije/

 

Захарова: Став Русије према Косову заснован на међународном праву

Русија је доследна, а Москва ће поштовати одлуку Србије по питању Косова и Метохије, поручила је у Београду директорка Департмана за инфомисање и штампу Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Марија Захарова је у Београду рекла да је став Русије по питању Косова доследан и заснован на међународном праву, поштовању суверенитета Србије и њеног унутрашњег законодавства.

Марија Захарова и Ивица Дачић на конференцији
Марија Захарова и Ивица Дачић на конференцији

"Ми не одступамо од тог доследног става", рекла је Захарова на заједничкој прес-конференцији у Министарству спољних послова Србије после састанка са Ивицом Дачићем.

На питање какав је став Русије када је у питању разграничење, Захарова је најпре узвратила контрапитањем: "Ви нећете имати проблема са тим?"

Затим је додала да ће се Русија понашати с поштовањем према одлуци српског народа.

Када је реч о спољној политици Русије у целини, некоме се свиђа, некоме не, али смо доследни, рекла је Захарова.

Додала је да је то важан квалитет, нарочито у савременом свету када се обесцењују међународни споразуми и постају "парче папира".

Доследност је повезана и са питањем Косова, рекла је Захарова и додала да се њихов приступ заснива на поштовању међународног права, суверенитета Србије и то, додаје, знају и у Београду.

Напоменула је да је проблем Косова постао међународни проблем и да се не тиче само Србије.

Захарова је поновила да став Русије није промењен током година, да није теоретски него је заснован на практичном послу и ослања се на међународно право и Резолуцију 1244.

Поручује да Русија неће прихватити три ствари – а то су да неко каже да се Косово одвојило путем референдума, да је то јединствен случај у Европи и да се "изврћу историјска сећања".

Захарова: Морамо да се супротставимо фејк вестима

Марија Захарова састала се и са министром за иновације и технолошки развој Ненадом Поповићем. Након састанка је рекла да се Србија и Русија очигледно суочавају са информационим кампањама и притиском, а нарочито Србија због проблема са Косовом и Метохијом.

Истакла је да је можда највећа "информациона превара" била изјава бившег председника САД Барака Обаме о извршеном референдуму на Косову.

"Да ли ће бити горе?", запитала се Захарова и додала да се Србија и Русија морају супротставити "фејк вестима".

Ненад Поповић је захвалио за подршку и принципијелни став руског народа и председника Владимира Путина по питању Косова и Метохије и нагласио да свако решење за српску јужну покрајини мора бити по Уставу Србије и Резолуцији 1244.

Према његовим речима, очигледно је да је коцнепт западног фактора, који је решио да од Косова направи неко чудо, потпуно пропао.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3226092/zaharova-stav-rusije-prema-kosovu-zasnovan-na-medjunarodnom-pravu.html

 

Захарова открила велику Обамину превару о „косовском референдуму“

Бивши амерички председник Барак Обама током посете Индонезији
© REUTERS / Pius Erlangga
 

Србија и Русија се очигледно суочавају са информационим кампањама и притиском, а нарочито Србија, због проблема са Косовом и Метохијом, указала је данас портпаролка Министартсва спољних послова Русије Марија Захарова.

 

Она је, након састанка са српским министром за иновације и технолошки развој Ненадом Поповићем, истакла да је можда највећа „информациона превара“ била изјава бившег председника САД Барака Обаме о извршеном референдуму на Косову, преноси Танјуг.

„Да ли ће бити горе?“, запитала се Захарова и додала да се Србија и Русија морају супротставити „лажним вестима“. 

Она је указала и на то да се Русија често суочава са великим нападима, да су руски хакери упали у нечији систем и извршили утицај, али стварност је, каже, другачија. 

Састанак портпаролке руског Министарства иностраних послова Марије Захарове и министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића
© TANJUG / ЗОРАН ЖЕСТИЋ
Састанак портпаролке руског Министарства иностраних послова Марије Захарове и министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића

„Код нас на нивоу државе постоји најстриктнија забрана злочина у сајбер-свету“, подвукла је Захарова. 

Према њеним речима, Русија је најактивнија на међународном нивоу и у међународним организацијама у промовисању корака против упадања у сајбер-сферу, а има и неколико великих компанија које раде на томе, не само у Русији већ и у појединим деловима Европе.

„Те компаније су постигле добре резултате и, ако је Србија заинтересована, а верујем да јесте, оне су спремне за сарадњу“, рекла је Захарова. 

Каже да је са министром Поповићем разговарала и о руском истраживачком центру Дечји камп „Артек“ на Криму, који је, како је објаснила, посебан просветни програм за децу где уче о сајбер-сфери, али је и комбинација одмора, студија и хуманитарне активности.

Она је истакла да би повезивање српске омладине са омладином из Дечјег кампа „Артек“ био један леп начин повезивања и проучавања делатности у сајбер-сфери.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201808101116842565-zaharova-popovic-obama-kosovo-fejk-njuz-/

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти