Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Посета Елеоноре Митрофанове Републици Србији

Вучић са Митрофановом, захвалност за подршку Русије у Унеску

Александар Вучић захвалио је на помоћи коју је Елеонора Митрофанова пружила Србији на дужности амбасадора Руске Федерације у Унеску, када је спречено чланство Косова у овој међународној организацији.

Састанак Вучића и Митрофанове
Састанак Вучића и Митрофанове

Захвалио је и на помоћи Руске Федерације у завршетку радова на Храму Светог Саве, на спровођењу и финансирању унутрашњег осликавања, што сасвим сигурно представља и симбол успешне сарадње двеју земаља.

Вучић је честитао Митрофановој на одликовању које јој је уручила Српска православна црква, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Током сусрета, председник је истакао да је Србија опредељена за даљи развој политичких односа са Руском Федерацијом, на темељу стратешког партнерства.

Захвалио је на чврстој и доследној подршци Руске Федерације територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Вучић је нагласио да је Руска Федерација један од стратешких економских и водећих спољнотрговинских партнера Србије, додајући да је Србија заинтересована и за даљу сарадњу у области културе, образовања и науке, наведено је у саопштењу.

Митрофанова је понудила стручну помоћ руских експерата за бржи напредак радова на завршетку храма Светог Саве.

"Духовне везе два народа су основ за развој односа на свим нивоима", нагласила је Митрофанова и предложила што скорије потписивање споразума о сарадњи културних центара двеју земаља.

Источник: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3194953/vucic-sa-mitrofanovom-zahvalnost-za-podrsku-rusije-u-unesku.html

 

Русија ће појачати своје присуство на Балкану

Елеонора Митрофанова

© Sputnik / Радоје Пантовић

 
Директорка Руског центра науке и културе (Росотрудничество) Елеонора Митрофанова изјавила је у Београду да су балканске земље међу приоритетима када је реч о ангажману те руске институције у иностранству.

Како је рекла, међу приоритетима су земље Заједнице независних држава (ЗНД), али и Балканског полуострва.

„Први приоритет су земље ЗНД, а други — Балкан. То је наш суседски и пријатељски прстен са којима је потребно градити исправне, партнерске и пријатељске везе. Ми смо предузели већ неопходне кораке како би појачали ангажман у том правцу“, рекла је Митрофанова.

Она се приликом доласка у Београд састала и са председником Србије Александром Вучићем са којим је разговарала, између осталог, и о унутрашњем уређењу Храма Светог Саве, будући да је „Росотрудничество“ координатор тих послова који се финансирају од средстава руских компанија које послују у Србији, а пре свега „Гаспрома“.

„Председник Вучић и ја смо се договорили да ће бити обновљен рад заједничке комисије у септембру, како би се довршио процес унутрашњег уређења Храма. Српска страна ће издвојити сва неопходна средства, на нама је да одрадимо организационо-технички посао. Пре свега ћемо направити предрачун, план радова, а након тога ћемо кренути са радом, могуће да ће прво бити сређен олтар и то за јубилеј поводом годишњице од Стицања самосталности Српске православне цркве, који се обележава наредне године“, оценила је она.

Истовремено, Вучић је захвалио на помоћи Руске Федерације у завршетку радова на Храму Светог Саве, на спровођењу и финансирању унутрашњег осликавања, што сасвим сигурно представља и симбол успешне сарадње двеју земаља. 

Током сусрета, председник Вучић је истакао да је Србија опредељена за даљи развој политичких односа са Руском Федерацијом на темељу стратешког партнерства, захваливши се на чврстој и доследној подршци Руске Федерације територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Председник Вучић је нагласио да је Руска Федерација један од стратешких економских и водећих спољнотрговинских партнера Србије, додајући да је Србија заинтересована и за даљу сарадњу у области културе, образовања и науке, саопштено је из председничког кабинета.

Извор: https://rs.sputniknews.com/rusija/201807091116479531-rosotrudnicestvo-balkansko-poluostrvo-medju-prioritetima/

 

Митрофановој уручен Орден Свете царице Милице (видео, фото)

Свечана церемонија уручења ордена Елеонори Митрофановој

© Sputnik / Милош Ћурчин

 

Милош Ћурчин

Директорки Руског центра науке и културе (Росотрудничество) и заменици министра иностраних послова Русије Елеонори Митрофановој је патријарх српски Иринеј у Руском дому у Београду уручио Орден свете Царице Милице за допринос који је као извршни директор Унеска дала очувању српских светиња на Косову и Метохији.

Она се том приликом захвалила Српској православној цркви за високо одликовање истакавши да је сарадња Српске и Руске православне цркве утемељена на чврстим и добрим братским односима.

„Наше народе повезују православна вера, вишевековно пријатељство и духовне вредности“, нагласила је Митрофанова и додала поводом Дана Петра и Февроније, Дана породице, да је управо породица оличење свих тих вредности.

Патријарх Иринеј се захвалио Митрофановој за „љубав и подршку српској култури“.

„Ви јачате нашу културу и наше заједничке односе“, рекао је патријарх и додао да је украшавање унутрашњости Храма Светог Саве још један доказ њеног ангажмана.

Патријарх је истакао и да су захваљујући залагањима Митрофанове светиње на Косову и Метохији остале српске, односно у оквиру СПЦ и државе Србије и њеног културног наслеђа.

„Ми то као народ никада нећемо заборавити“, закључио је патријарх.

Иначе, Митрофанова се одмах пошто је њен авион слетео на аеродром „Никола Тесла“ састала са председником Србије Александром Вучићем, који јој је захвалио на помоћи коју је пружила када је спречено чланство Косова у Унеско. Она је потом, обраћајући се новинарима, кратко објаснила и како је изгледао целокупан тај процес.

„Изузетно смо активно учествовали у том процесу, будући да су се мени — додуше не баш као доајену дипломатског кора, иако сам била унутар организације, а потом и као амбасадорка Русије — многи обраћали, а ту мислим пре свега на Албанце. Разговарала сам, између осталог, и са тадашњом амбасадорком Албаније при Унеску која сада ради као амбасадор Албаније у Њујорку. Наиме, она се трудила да се посаветује са руском страном, са циљем да нам промени мишљење. Ја сам јој још тада говорила: ’Много рано идете на ово, неће вам проћи‘. Она је потом мени рекла: ’Како то мислите рано, све смо прорачунали’“, рекла је Митрофанова.

Она је потом објаснила и да је у Унеску све веома просто — постоји извршни савет који први даје мишљење, а онда тај документ иде на Генералну скупштину, која се састоји из 197 земаља, које одлучује о томе. 

„Дакле, тај предлог је добио позитивно мишљење Извршног савета који се састоји из 58 земаља, али Генерална скупштина је гласала против. То је био случај без преседана, што значи да смо добро одрадили посао и да је све испало како је испало. Заједнички смо веома тесно сарађивали са пријатељима из Србије“, рекла је Митрофанова.

Свечани пријем у Руском дому у Београду
© SPUTNIK / МИЛОШ ЋУРЧИН
Свечани пријем у Руском дому у Београду

Истовремено, Вучић је захвалио на помоћи Руске Федерације у завршетку радова на Храму Светог Саве, на спровођењу и финансирању унутрашњег осликавања, што сасвим сигурно, како је рекао, представља и симбол успешне сарадње двеју земаља. 

Осврћући се на Орден Свете царице Милице, она је рекла да постоји више ствари због којих је, како је навела, добила ово велико признање. „За мене је то апсолутно неочекивано, веома сам дирнута јер је у питању изузетно висок орден Српске православне цркве, пре свега за моје заслуге у Унеску“, рекла је.

Како је прецизирала, реч је првенствено о координацији потеза са српском страном, и то у правцу одбране основних принципа Међународног права, будући да нико није, како је оценила, још увек укидао резолуцију 1244. Додала је и да је ово признање за све њене активности поводом обнове српских православних цркава.

На празничној церемонији уручивања награда у Руском дому Његова светост патријарх српски Иринеј, директоркa Росотрудничества Елеонора Митрофанова и старешина Подворја Руске православне цркве у Београду протојереј Виталиј Тарасјев брачним паровима који су у браку више од 25 година уручили су захвалнице и медаље.

Извор: https://rs.sputniknews.com/rusija/201807091116482112-mitrofanovoj-urucen-orden-svete-carice-milice-/

 

Дачић се састао са Елеонором Митрофановом

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић примио је директорку Федералне агенције Руске Федерације за послове Заједнице независних држава, сународника у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу Елеонору Митрофанову.

Елеонори Митрофановој изражена је захвалност за њен велики допринос унапређењу односа између две земље и њеном ангажовању као амбасадор Руске Федерације у Унеску, саопштило је ресорно министарство.

Састанак Ивице Дачића и Елеоноре Митрофанове
Састанак Ивице Дачића и Елеоноре Митрофанове

Министар Дачић честитао је Митрофановој на одликовању које примила од Српске православне цркве.

Изражена је захвалност за посвећеност руских партнера и организације којом она руководи у спровођењу и финансирању унутрашњег осликавања Храма Светог Саве у Београду.

На састанку је разговарано и о активностима и плановима за даљи развој сарадње у области културе, образовања и науке у наредном периоду.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3196325/dacic-se-sastao-sa-eleonorom-mitrofanovom.html

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти