Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Посета делегације Министарства пољопривреде Руске Федерације

21. маја 2013. Године Потпредседник Народне скупштине Ненад Поповић разговарао са замеником министра пољопривреде Руске Федерације Павелом Семеновим о могућностима за повећање извоза домаћих пољопривредник и прехрамбених производа у Русију.

Поповић је истакао да је и за Србију и за Русију од велике важности да се максимално искористе предности које пружа Споразум о слободној трговини између две земље и изразио наду да ће се извоз српских производа у Русију још више повећати. 
Потпредседник је указао и на велики значај сарадње српских и руских пољопривредних научно-истраживачких институција које, како је објаснио, могу значајно да утичу да побољшање квалитета производа и повећање робне размене две земље. 
Заменик министра пољопривреде Руске Федерације Павел Семенов је нагласио да је тренутни обим пољопривредне размене између две земље 250 милиона долара, али да постоје услови да робна размена већ у наредној години буде дуплирана.
Према његовим речима, извоз пољопривредних производа из Русије широм света у првом кварталу ове године био је 86 одсто већи него у 2012. и истакао да је квалитет и значај појединих српских научноистраживачких институција, пре свега Института за кукуруз "Земун Поље", врло добро познат широм Русије. Он је изразио уверење да ће научна сарадња у области пољопривреде бити значајно унапређена.
Руководилац Департмана за трговину и услуге града Москве Алексеј Немерјук је рекао да Србија мора да искористи чињеницу да у Москви постоји велика потреба за робом и истакао да годишња робна размена Србије и Москве износи 60 милиона долара.
У руској делегацији која је посетила Србију били су Павел Семенов, заменик министра пољопривреде Руске Федерације, Михаил Орлов, директор Департмана за тржиште прехрамбених производа, риболов, прехрамбену и прерађивачку индустрију у министарству пољопривреде, Алексеј Немерјук, шеф Департмана за трговину и услуге града Москве, као и неколико представника великих руских трговинских предузећа.

***

Istog dana gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa saradnicima primio je delegacije Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije i Grada Moskve u Novom Sadu.

Na sastanku u Gradskoj kući razgovarano je o uspostavljanju tešnje privredno ekonomske saradnje.

"Poseta predstavnika Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije i Grada Moskve Međunarodnom sajmu poljoprivrede ima izuzetan značaj za naš grad i našu zemlju. To je prilika da se predstave i iskoriste potencijali našeg grada u svrhu privlačenja investicija, ali i da se sretnu srpski i ruski privrednici i nadam se ostvare trgovinsku razmenu, što je ključ razvoja ekonomije", naglasio je Vučević.

Na sastanku je zaključeno da srpski i ruski narod imaju mnogo zajedničkih karakteristika i da tradicionalno prijateljski odnosi koje neguju umnogome doprinose intenziviranju saradničkih odnosa u vitalnim društveno-ekonomskim oblastima.

Takođe, razmatrane su mogućnosti konkretizacije poslovnih, obrazovnih i kulturnih veza između Novog Sada i Moskve. 

***

22. маја Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић састао се са представницима Министарства пољопривреде Руске Федерације, Града Москве и представницима руских компанија из области агробизниса.

Том приликом, министар Кнежевић је нагласио да се потписаним Меморандумом о разумевању између Министарства пољопривреде Србије и Министарства пољопривреде Руске Федерације о сарадњи у области агроиндустријског комплекса, створио правни оквир на основу којег ће се умногоме олакшати и развити будућа сарадња две земље у области аграра.

Представници државне делегације Руске Федерације на челу са замеником министра пољопривреде Семеновим Павелом Владимировичем, изразили су задовољство резултатима досадашње сарадње са Министарством пољопривреде Србије, док су се представници руских компанија заинтересовали за пословање са српским предузећима из области производње воћа, поврћа и вина.

На састанку је истакнут значај робне размене пољопривредно-прехрамбених производа између две земље, разматране су могућности инвестирања руских компанија у српску пољопривреду и прехрамбену индустрију, и говорило се о размени знања и искустава у агроиндустријском комплексу.

***

Потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић састао се 22. Маја 2013. године у Београду са делегацијом Руске Федерације, коју су предводили заменик министра пољопривреде Павел Семeнов и директор Департмана трговине и услуга града Москве Алексеј Немерјук, са којима је разговарао о конкретним плановима за повећање пласмана пољопривредних и прехрамбених производа из Србије на руско тржиште.

Чланови руске делегације, представници великих трговинских ланаца и дистрибутивних центара, изразили су током састанка велику заинтересованост за увоз прехрамбених производа из Србије, пре свега воћа, поврћа, вина, месних и млечних прерађевина и исказали спремност да у што скоријем периоду склопе пословне аранжмане са произвођачима из Србије.

У том циљу, на данашњем састанку је договорено да у јуну ове године у Москву отпутује делегација састављена од великих произвођача прехрамбених производа из Србије, коју ће предводити потпредседник Владе Расим Љајић и која ће са представницима најзначајнијих руских трговинских ланаца договорити конкретне извозне послове.

Руски привредници су показали спремност да помогну српским извозницима и око отварања великог логистичко – дистрибутивног центра у Москви, што би уз интензивирање пословних контаката, могло допринети да обим размене пољопривредних и прехрамбених производа Србије и Руске Федерације у што скорије време буде удвостручен и достигне ниво од 500 милиона долара годишње.

 

Материали су преузети са веб-страница www.mpt.gov.rs, www.rtv.rs, www.rts.rs, www.parlament.gov.rs

Категорије: Економија

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти