ЈАГОДИНА – Kанцеларија, која ће се звати Руска кућа, биће отворена у Јагодини – најавио је председник Скупштине града Јагодина Драган Марковић Палма на данашњој конференцији за новинаре којој је присуствовао амбасадор Русије Александар Чепурин.
 

Она ће бити намењена економској, културној и спортској сарадњи. Марковић је додао да ће бити запослена особа за комуникацију, а све трошкове сносиће општински буџет.

- Мислим да Србија и Русија имају добре могућноти за економски развој и да је наша сарадња са Јагодином важна. 

Зато поздрављам идеју да се овде отвори Руска кућа, што јесте симболична, али важна ствар за економску сарадњу – оценио је амбасадор Чепурин и додао да у Јагодину увек долази са великим задовољством.

Повом светског првенства у фудбалу, Чепурин је Марковићу поклонио мајицу мира, а Марковић је њему поклонио грб Јагодине.


 
 
Извор: http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0.489.html:723191-Jagodina-otvara-Rusku-kucu
 
 

Палма Чепурину: Отказаћемо чланство у ЕУ ако...


Председниик Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма

© Tanjug / DUSAN ANICIC

 

Драган Марковић Палма данас је на конференцији за новинаре с руским амбасадором Александром Чепурином изјавио да ће Србија отказати чланство у ЕУ уколико услов за то буде предаја Косова и Метохије.

Наводећи да део међународне заједнице од Србије тражи да терористима преда део своје територије, Пећку патријаршију и територију где је рођена Српска православна црква, Марковић је поручио:

„Ако то буде услов за улазак у Европску унију, сигуран сам да ћемо и председник Србије Александар Вучић и шеф дипломатије Ивица Дачић и ја и моја партија и велики број партија у парламенту отказати чланство у Европској унији.“

Амбасадор Чепурин поручио је да је јака Русија интерес и Србије, те приметио да је Србија страдала кадгод је Русија била слаба.

„Свет се све више налази у стању хаоса. Уочавамо бесмислене провокације које се стално понављају и које без сумње неће довести до резултата на које рачунају они који праве те провокације. Један од резултата који те земље планирају је и отцепљење Косова од Србије. То је део њихове кампање“, рекао је Чепурин.

Иначе, Марковић је рекао да Јагодина жели да отвори једну канцеларију, која ће се звати „Руска кућа“, а која би подстакла економску, културну и спортску сарадњу и помогла свима из Централне Србије који желе да сарађују са Русијом.

Марковић је рекао да би у „Руској кући“ било запослено једно лице које би било плаћено из општинског буџета, а Чепурин потврдио да је и за руску страну веома важна сарадња на том плану са Србијом и са Јагодином.

Марковић је коментарисао и одлазак делегација Хрватског сабора из Београда због инцидента који је изазвао Шешељ, наводећи да је реч о партији која није у власти, те да „та ситница“ није била разлог да се поремете односи двеју држава.

„Шта је онда требало да каже председник Србије, Вучић, када је био нападнут у Загребу од стране посланика из хрватског парламента на пешачком прелазу и када је приликом његове посете запаљено неколико српских застава и када су му скандирали — Ацо, четниче“!

Интерес државе је изнад интереса појединца, оценио је Марковић, приметивши да се увек може очекивати „свашта“ приликом посета Хрватској, Босни и Херцеговини или на Косову и Метохији, али да праве дипломате не треба да реагују као Јандроковић у Београду.

Танјуг

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201804201115341112-palma-cepurin-eu/