Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Подморница ”Александар Невски” ушла у војну службу

Druga po redu podmornica klase „borej“, „Aleksandar Nevski“, uspešno je završila trogodišnje testove i zvanično ušla u vojnu službu. Nova ratna mašina dugačka je 170 metara, može da zaroni na 450 metara dubine, kreće se brzinom do 54 kilometra na sat i nosi 16 balističkih raketa „bulava“.

Ruska mornarica dodala je u svoj arsenal još jedan adut, podmornicu Aleksandar Nevski. Druga po redu iz klase „borej“, pripada novoj generaciji podmornica koje će činiti kičmu ruske pomorske moći.

Svečana ceremonija uključivanja u službu održana je u brodogradilištu u Severodvinsku, a o važnosti nove ratne mašine dovoljno govori i prisustvo ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua.

„Zastava svetog Andreja koja je borbeni grb podmornice simbolizuje njenu spremnost da brani interese svoje zemlje na moru“, istakao je Šojgu.

Podmornica, foto 2.jpg

Podmornica je od 2010. godine podvrgnuta rigoroznim testovima, a u septembru je završila je sve probe, uključujući i ispaljivanje interkontinentalnih balističkih raketa „bulava".

„Sproveli smo oko 14 morskih putovanja. Pokazala se veoma pouzdanom, a zadovoljni smo i njenom brzinom i manevarskim sposobnostima“, naveo je kapetan prve klase na podmornici Vasili Tankovid za Raša tudej.

Podmornica, foto 1.jpg

„Aleksandar Nevski“ je druga podmornica klase „borej“ u ruskoj mornarici. Pre nje u januaru je u zvaničnu službu ušla „Jurij Dolgoruki“, nazvana po ruskom vladaru kojeg mnogi smatraju za osnivača Moskve.

U izgradnji su još dve podmornice klase „borej“, uključujući „Vladimira Monomaka“, koja je na testiranju, i „Knez Vladimir“, trenutno na suvom doku.

Grb i Putin.jpg
I predsednik je obišao podmornicu: Putin ispod borbenog grba

Planira se da osam ovih podmornica uđe u službu, a pet od njih, počev od „Kneza Vladimira“, bude unapređeno u verzije klase „borej“, koje mogu da nose 20 „bulava“ raketa, umesto 16 koliko originalne verzije imaju.

Podmornice klase „borej“ su 170 metara dugačke, mogu da zarone 450 metara, a pod vodom se kreću brzinom od 54 kilometra na sat. Osim balističkih raketa, ove ratne mašine su opremljene torpednim cevima kalibra 533 milimetara i „rpk-2 Vijuga“ protivpodmorničkim raketnim sistemima.

Podmornica, foto 3.jpg
Tokom testiranja u Belom moru: Stvarno izgleda moćno
Podmornica, foto 5.jpg
 
Извор: РТС
Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти