Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Почетак градње постројења "Дубока прерада нафте" у Панчеву

Највећа инвестиција у Србији: НИС постаје европски лидер

НИС петрол

© Фото: званични сајт НИС петрола

Никола Јоксимовић

Када за две године буде завршен погон дубоке прераде у Рафинерији нафте Панчево, НИС ће бити лидер на тржишту нафтних деривата у овом делу Европе.

Са данашњим почетком изградње постројења дубоке прераде почела је друга фаза модернизације Рафинерије нафте „Панчево“. У првој фази модернизације, која је трајала од 2009. до 2012, већински власник Нафтне индустрије Србије (НИС), „Гаспромњефт“, уложио је 547 милиона евра.

У другој фази биће уложено још 300 милиона евра и то ће бити, како је саопштено из НИС-a, највећа инвестиција у Србији за неколико наредних година. Када за две године изградња овог постројења буде завршена, прерађивачки комплекс НИС-а биће међу најмодернијим у Европи, кажу у НИС-у.

Ново постројење омогућиће повећану производњу висококвалитетног горива, као и производњу кокса, који се сада увози из иностранства. Еколошке користи од новог постројења биће вишеструке јер ће са почетком рада „Дубоке прераде“ престати производња мазута са високом концентрацијом сумпора.

Обележавању почетка изградње постројења присуствовали су српски председник Александар Вучић, председник Управног одбора „Гаспромњефта“ Александар Дјуков, председник војвођанске владе Игор Мировић, руски амбасадор у Србији Александар Чепурин, министар рударства и енергетике Александар Антић и генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев.

Према Вучићевим речима, НИС је компанија која највише доприноси буџету Србије и у државну касу од почетка године донела је више од сто милијарди динара.

„Данас смо кренули у остварење великог пројекта дубоке прераде о којем смо говорили већ три године и знали смо да панчевачка рафинерија нема будућности без улагања у ово постројење. Надам се да ће све бити завршено у року и да ћемо у трећем или четвртом кварталу 2019. да кренемо са дубоком прерадом. То је од великог значаја за нас јер тиме постајемо једна од најмодернијих рафинерија свакако у овом делу Европе. Тиме ћемо увећати приходе и профит, не само Рафинерије, већ читавог НИС-а. Нећемо морати да увозимо 100.000 тона кокса, имаћемо око 140.000 тона нашег кокса, мазут ћемо у потпуности да искључимо. Имаћемо неупоредиво бољу екологију. Надам се још већем доприносу НИС-а буџету Србије“, рекао је Вучић.

Почетком радова на новом постројењу, отворена је нова страница историје развоје НИС-а, каже председник Управног одбора „Гаспромњефта“ Алесандар Дјуков.

„Отварајући пројекат дубоке прераде нафте у Рефинерији Панчево почињемо другу фазу модернизације овог комплекса. Прва фаза модернизације дозволила нам је да ову рафинерију доведемо у ранг водећих у Европи у овој области. Завршетком друге етапе за две године, овај комплекс биће у истом рангу са светским рафинеријама, с обзиром да ћемо дубину прераде нафте довести до 99 одсто. Ово је један компликован и крупан пројекат, али нема сумње да ће бити успешно реализован“, каже Дјуков.

Он је додао да ће по завршетку пројекта бити побољшана поузданост и ефикасност производње нафте у НИС-у, као и енергетска ефикасност Србије.

Пројекат „Дубока прерада“ омогућиће енергетску стабилност и сигурност, истакао је српски министар рударства и енергетике Александар Антић. Нафтни бизнис је од изузетног значаја за српску економију, рекао је он.

„Овај пројекат, без икакве дилеме, има једну снажну економску компоненту која ће омогућити да НИС, пре свега, искључивањем мазута и преласком на чистије и далеко ефективније деривате остварује боље економске резултате“, каже Антић.

Пројекат је значајан технолошки искорак за Србију, наставио је Антић и позвао је руске партнере да у што већој мери укључе српске компаније у пројекат. Пројекат омогућава да НИС остане лидер у региону, закључио је Антић. 

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

Вучић: НИС највише доприноси буџету Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Нафтна индустрија Србије највише доприноси буџету Србије, да је од почетка године донела више од 100 милијарди динара у државну касу и поручио да ће се у Србији производити најквалитетније гориво.

Вучић је, у обраћању на свечаном обележевању почетка изградње пројекта "Дубока прерада нафте" у пачевачкој Рафинерији, истакао да очекује да тај износ до краја године буде и 1,3 милијарде евра.

То је, навео јепредседник Србије, око десет одсто на нивоу консолидованих прихода, свих прихода у Србији, чак 16 одсто прохода за владу и између 2,5 до 2,6 БДП-а Србије.

"Из тога је јасно колики је значај НИС-а за Србију и ово што данас радимо и отварамо у Панчеву", рекао је Вучић и додао да очекујемо много од пројекта "Дубоке прераде".

Подсећа да НИС, није руска, већ руско-српска компанија. Вучић је истакао да од тог пројекта за две године очекујемо изнавредне резултате.

Инвестиције НИС-а су, назначио је, до данас обезбедиле да имамо најбоље гориво у овом делу Европе.

"Квалитет дизела и безнина бољи је код нас него у околним земљама, а наш посао је да увећамо прозиводњу дизела, да имамо кокса, да тешку фаракцију у нафти сведемо на минимум и покушамо да кажемо да припадамо једној од земаља са најмодернијом производњом нафте", рекао је председник Србије.

Александар Дјуков, генерални директор "Гаспромњефта", рекао је да ће се завршетком друге фазе модернизације повећати ефикасност прераде са садашњих 86 на 99,2 одсто.

Александар Дјуков, генерални директор
Александар Дјуков, генерални директор "Гаспромњефта" и Александар Вучић у Панчеву

"То ће допринети висококвалитетној производњи бензина и дизела као и почетак производње кокса који се до сад увозио у Србију. На овај начин престаће се са производњом мазута са високим садржајем сумпора што ће допринети много бољој заштити животне средине, а биће смањене и емисије прашкастих материја", каже Дјуков. 

Модернизацијом Рафинерије НИС наставља да унапређује и енергетску стабилност Србије.

"Без икакве дилеме ово ће унапредити енергетску ефикасност и омогућити једну сигурну и дугорочну одрживост НИС-а и једну сирурност да ће се у Србији наставити са нафтним бизнисом који је од изузетног значаја за нашу укупну економију и наш укупни друштвени производ", рекао је министар Александар Антић. 

Капацитет новог постројења "Дубока прерада" биће две хиљаде тона деривата на дан.

Реализацијом овог пројекта Србија ће испунити и све међународне обавезе о смањивању садржаја сумпора у течним горивима, што ће допринети бољој заштити животне средине у читавом региону. 

"Директне стране инвестиције 1,6 милијарди евра" 

Вучић наводи да је Србија ове године имала 1,6 милијарди евра директних страних инвестиција, што је за 8,3 одсто више него што је било прошле године. 

"А претходне године имали смо више инвестиција него све земље и територије у региону заједно", рекао је председник Србије на обележавању почетка радова на пројекту "Дубока прерада" у рафинерији Панчево. 

Истиче да са Руском федерацијом повећавамо трговинску размену.

"Та земља је све значајанији спољнотрговински партнер Србије", рекао је Вучић.

Захвалио је председнику Русије Владимиру Путину који се како каже увек интересује за нашу економску и сваку другу сарадњу. 

"Азотара тренутно највећи проблем" 

Вучић наводи да је Азотара тренутно највећи проблем.

"У среду или четвртак имаћемо састанак, Азотара и МСК су наши тренутно највећи проблеми и гледаћемо да помогнемо", рекао је председник Србије новинарима у Панчеву.

Објаснио је да те фирме, посебно Азотара, морају имати профитабилно пословање, јер држава хоће да помогне, али не може да "крвари", као што је раније, до доласка Кинеза, "крварила" због смедеревске железаре.

"Са 'Петрохемијо', немамо проблем у овом тренутку, предузеће има 80 милиона тренутно на рачуну, али ће идуће године бити на дневном реду за решавање", рекао је Вучић.

Наводи и да проблем с РТБ Бором није хитан, јер је сада добра цена бакра на светским берзама. 

Преузето је са http://www.rts.rs

ЧЕПУРИН: НИС НИЈЕ РУСКА, ВЕЋ РУСКО-СРПСКА КОМПАНИЈА

У рафинерији у Панчеву данас је почела реализација пројекта «Дубока прерада» инвестиција вредна 330 милиона евра, са технологијом одложеног коксовања, кључне инвестиције друге фазе модернизације рафинерије.

фото Лола Ђорђевић

Свечаном догађају присуствовали су председник Републике Србие  Александар Вучић, министар рударства и енергетике Александар Антић, председник Покрајинске Владе  Игор Мировић, амбасадор Русије Александар Чепурин, председник Управног одбора  «Гаспром њефта»  Александар Дјуков, генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев, министар Зоран Ђорђевић, директорка Руског дома Надежда Викторовна Кушењкова, и бројне званице.

 

директорка Руског дома Надежда Викторовна Кушењкова/Фото Лола Ђорђевић

Почетку радова присуствовао је председник Србије Александар Вучић који је назначио значај тог пројекта не само за Панчево, јужни Банат и Војводину већ читаву Србију и навео да ће искоришћеност капацитета у преради нафте бити подигнута на више од 99 одсто, са квалитетним горивом и мање мазута.

НИС највише пуни буџет Србије

Председник Вучић изјавио је данас да Нафтна индустрија Србије највише доприноси буџету Србије, да је од почетка године донела више од 100 милијарди динара у државну касу и поручио да ће се у Србији производити најквалитетније гориво. Вучић је истакао да очекује да тај износ до краја године буде и 1,3 милијарде евра.

То је, казао је, око десет одсто на нивоу консолидованих прихода, свих прихода у Србији, чак 16 одсто прохода за владу и између 2,5 до 2,6 БДП-а Србије.

«Из тога је јасно колики је значај НИС-а за Србију и ово што данас радимо и отварамо у Панчеву», рекао је Вучић и додао да очекујемо много од пројекта «Дубоке прераде».

 

 

фото Лола Ђорђевић

Председник Србије изјавио је данас да је Србија ове године имала 1,6 милијарди евра директних страних инвестиција, што је за 8,3 одсто више него што је било прошле године.

«А претходне године имали смо више инвестиција него све земље и територије у региону заједно», рекао је Вучић.

Захвалност председнику Русије Владимиру Путину који се увек интересује за нашу економску и сваку другу сарадњу

Он је рекао да са Руском федерацијом повећавамо трговинску размену.

Та земља је све значајнији спољнотрговински партнер Србије, рекао је Вучић који је захвалио председнику Русије Владимиру Путину који се увек интересује за нашу економску и сваку другу сарадњу.

Председник Србије је назначио да је посебно важно што ће деца убудуће у Панчеву и околини расти без гас маски и имати другачију и сигурнију будућност.

Министар рударства и енергетике Александар Антић/фото Лола Ђорђевић

Пројекат «Дубока прерада» енергетска стабилност Србије

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је данас да је почетак реализације пројекта «Дубока прерада» велики дан за НИС и Србију, истичући да ће та инвестиција омогућити енергетску стабилност и сигурност.

Антић је додао да је изградња постројења важна за развој и повећање БДП.

«Пројекат има снажну економску компоненту», рекао је Антић и указао да ће се сада стећи услови за престанак производње мазута и да ће деривати бити чистији.

Према његовим речима, политичка и економска стабилност омогућавају инвестиције због чега је посебно захвалио председнику Србије Александру Вучићу.

Председник Гаспромњефта Александар Ђуков/ фото Лола Ђорђевић

Председник Гаспромњефта Александар Ђуков рекао је да ће ова компанија по завршетку пројекта бити у рангу са светским рафинеријама и додао нема сумње да ће пројекат бити успешно реализован без обзира зашто је реч о компликованом и крупном пројекту.

Према његовим речима, реализација инвестиција ће учврстити позицију компаније НИС.

«Од 2009. године до сада уложили смо више од 2.5 милијарде евра у развој што је омогућило да НИС постане један о енергетских лидера у региону», рекао је он.

Ђуков је навео да почетак пројекта показује озбиљност намера Владе и НИС-а развојне политике и најавио нова улагања Гаспромњефта.

Амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин рекао је да ће ове године економска сарадња између две земље бити већа и да се нада да ће достићи износ од 2.5 милијарде евра.

Амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин /фото Лола Ђорђевић

  

Говорећи о почетку изградње постројења у рафинерији у Панчеву, Чепурин је рекао да очекује да ће пројекат бити успешно реализован за две године у корист Србије и Русије.

Председик покрајинске владе Игор Мировић оценио је да почетак подухвата осликава нову климу у Србији и економски просперитет, што је како је навео, Србији раније недостајало.

Мировић је рекао да је у јужнобанатском округу ове године у односу на крај 2016. број незапослених мањи за 4.000.

 

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев /фото Лола Ђорђевић

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев поновио је да је инвестиција у изградњу постројења «Дубока прерада» које је кључни пројекат друге фазе модернизације рафинерије у Панчеву вредна преко 300 милиона евра.

Он је рекао да се у том случају примењују нове технологије које доносе нове вредности и додао да се завршетак радова на изградњи планира за трећи квартал 2019.

Према његовим речима, његовом изградњом прерађивачки комплекс НИС-а биће међу најмодернијима у Европи.

Преузето је са https://srb.news-front.info

 

Почела реализација пројекта "Дубока прерада" у Панчеву

ПАНЧЕВО - У рафинерији у Панчеву данас је почела реализација пројекта "Дубока прерада" инвестиција вредна 330 милиона евра, са технологијом одложеног коксовања, кључне инвестиције друге фазе модернизације рафинерије.

Почетку радова присуствовао је председник Србије Александар Вучић који је назначио значај тог пројекта не само за Панчево, јужни Банат и Војводину већ читаву Србију и навео да ће искоришћеност капацитета у преради нафте бити подигнута на више од 99 одсто, са квалитетним горивом и мање мазута.

НИС највише пуни буџет Србије

Председник Вучић изјавио је данас да Нафтна индустрија Србије највише доприноси буџету Србије, да је од почетка године донела више од 100 милијарди динара у државну касу и поручио да ће се у Србији производити најквалитетније гориво.

 

Танјуг (Драган Кујунџић)

 

Вучић је истакао да очекује да тај износ до краја године буде и 1,3 милијарде евра.

То је, казао је, око десет одсто на нивоу консолидованих прихода, свих прихода у Србији, чак 16 одсто прохода за владу и између 2,5 до 2,6 БДП-а Србије.

"Из тога је јасно колики је значај НИС-а за Србију и ово што данас радимо и отварамо у Панчеву", рекао је Вучић и додао да очекујемо много од пројекта "Дубоке прераде".

НИС, подсећа, није руска, већ руско-српска компанија.

Вучић је истакао да од тог пројекта за две године очекујемо изванредне резултате.

Инвестиције НИС-а су, назначио је, до данас обезбедиле да имамо најбоље гориво у овом делу Европе.

"Квалитет дизела и бензина бољи је код нас него у околним земљама, а наш посао је да увећамо производњу дизела, да имамо кокса, да тешку фракцију у нафти сведемо на минимум и покушамо да кажемо да припадамо једној од земаља са најмодернијом производњом нафте", рекао је Вучић.

 

Танјуг (Драган Кујунџић)

 

Председник Србије изјавио је данас да је Србија ове године имала 1,6 милијарди евра директних страних инвестиција, што је за 8,3 одсто више него што је било прошле године.

"А претходне године имали смо више инвестиција него све земље и територије у региону заједно", рекао је Вучић.

Захвалност председнику Русије Владимиру Путину који се увек интересује за нашу економску и сваку другу сарадњу

Он је рекао да са Руском федерацијом повећавамо трговинску размену.

Та земља је све значајнији спољнотрговински партнер Србије, рекао је Вучић који је захвалио председнику Русије Владимиру Путину који се увек интересује за нашу економску и сваку другу сарадњу.

Председник Србије је назначио да је посебно важно што ће деца убудуће у Панчеву и околини расти без гас маски и имати другачију и сигурнију будућност.

Поновио је да је ово велики и важан корак напред и да се нада да ћемо сви заједно имати снаге за још пуно таквих корака који нас воде у будућност.

Како је рекао, очекује да у 2019. години буде приређен велики догађај када се радови на пројекту "Дубока прерада" заврше и још једном честитао свима који су заслужни да је тај пројекат кренуо у реализацију.

У пројекат "Дубока прерада" биће уложено око 330 милиона евра, завршетак радова на завршетку постројења планиран је за трећи квартал 2019.године и његовом изградњом прерађивачки комплекс НИС-а биће најмодернији у Европи.

 

Танјуг (Драган Кујундзиц)

 

Тим пројектом НИС наставља тренд модернизације својих постројења и радних процеса како би тржишту обезбедио понуду најквалитетнијих горива.

Нова постројења омогућиће оптимална искоришћења капацитета Рафинерије нафте у Панчеву и повећање ефикасности прераде до 99,2 одсто, са садашњих 86 процената.

То ће значити, како је саопштио НИС, повећану производњу висококвалитетног бензина и дизела као и почетак производње кокса који се до сада увозио у нашу земљу.

Тиме ће НИС наставити да унапређује енергетску стабилност Србије.

Реализацијом пројекта НИС наставља са улагањима у унапређење заштите животне средине јер ће се почетком рада "дубоке прераде" стећи услови за престанак производње мазута са високим садржајем сумпора.

Држава хоће да помогне Птерохемији, али не може да "крвари"

Председник Вучић је изјавио да је Азотара тренутно највећи проблем.

"У среду или четвртак имаћемо састанак, Азотара и МСК су наши тренутно највећи проблеми и гледаћемо да помогнемо", рекао је Вучић новинарима у Панчеву.

Он је објаснио да те фирме, посебно Азотара, морају имати профитабилно пословање, јер држава хоће да помогне, али не може да "крвари", као што је раније, до доласка Кинеза, "крварила" због смедеревске железаре.

С Петрохемијом, рекао је, немамо проблем у овом тренутку, предузеће има 80 милиона тренутно на рачуну, али ће идуће године бити на дневном реду за решавање.

Ни проблем с РТБ Бором није хитан, јер је сада добра цена бакра на светским берзама.

Пројекат "Дубока прерада" енергетска стабилност Србије

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је данас да је почетак реализације пројекта "Дубока прерада" велики дан за НИС и Србију, истичући да ће та инвестиција омогућити енергетску стабилност и сигурност.

Антић је додао да је изградња постројења важна за развој и повећање БДП.

"Пројекат има снажну економску компоненту", рекао је Антић и указао да ће се сада стећи услови за престанак производње мазута и да ће деривати бити чистији.

Према његовим речима, политичка и економска стабилност омогућавају инвестиције због чега је посебно захвалио председнику Србије Александру Вучићу.

Председник Гаспромњефта Александар Ђуков рекао је да ће ова компанија по завршетку пројекта бити у рангу са светским рафинеријама и додао нема сумње да ће пројекат бити успешно реализован без обзира зашто је реч о компликованом и крупном пројекту.

Према његовим речима, реализација инвестиција ће учврстити позицију компаније НИС.

"Од 2009. године до сада уложили смо више од 2.5 милијарде евра у развој што је омогућило да НИС постане један о енергетских лидера у региону", рекао је он.

Ђуков је навео да почетак пројекта показује озбиљност намера Владе и НИС-а развојне политике и најавио нова улагања Гаспромњефта.

Амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин рекао је да ће ове године економска сарадња између две земље бити већа и да се нада да ће достићи износ од 2.5 милијарде евра.

Говорећи о почетку изградње постројења у рафинерији у Панчеву, Чепурин је рекао да очекује да ће пројекат бити успешно реализован за две године у корист Србије и Русије.

Председик покрајинске владе Игор Мировић оценио је да почетак подухвата осликава нову климу у Србији и економски просперитет, што је како је навео, Србији раније недостајало.

Мировић је рекао да је у јужнобанатском округу ове године у односу на крај 2016. број незапослених мањи за 4.000.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев поновио је да је инвестиција у изградњу постројења "Дубока прерада" које је кључни пројекат друге фазе модернизације рафинерије у Панчеву вредна преко 300 милиона евра.

Он је рекао да се у том случају примењују нове технологије које доносе нове вредности и додао да се завршетак радова на изградњи планира за трећи квартал 2019.

Према његовим речима, његовом изградњом прерађивачки комплекс НИС-а биће међу најмодернијима у Европи.

  

Преузето је са http://www.rtv.rs

 
Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти