Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Почели Дани руског филма у Србији

Почели Дани руског филма у Србији

Пројекцијом филма „Тренер“, у режији популарног руског глумца Даниле Козловског, у Југословенској кинотеци синоћ је почела манифестација Дани руског филма у Србији, у оквиру које ће до 7. јула у Београду и Нишу бити приказано осам савремених остварења.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић рекао је на отварању да је Кинотека дом филма и храм културе у којем је руски класични филм врло често на програму и истакао да је задовољан што ће у наредним данима пружити публици прилику да погледа и нека од најновијих остварења руске кинематографије. 

Цео програм је, према речима Пантелића, премијеран осим филма Довлатов Алексеја Германа млађег, са Миланом Марићем у главној улози, који је приказан на овогодишњем Фесту.

„Важно нам је што је у филму играо Милан Марић, радује нас успех Милоша Биковића, који је српска и руска филмска звезда и који је играо са Козловским у остварењу Бездушни 2, а вечерас приказујемо филм који је Козловски режирао“, рекао је директор Кинотеке и уметнички директор Феста.

Осам остварења на програму ревије Дани руског филма

Публика ће до 7. јула имати прилику да погледа и ратни трилер Нећемо се опраштати Павела Дроздова, комедију Ја мршавим Алексеја Нужнија, трилер Гогољ. ПочетакЈегора Баранова, драму Довлатов Алексеја Германа млађег, фатастичну причу Последњи витезДмитрија Ђаченка, комедију Здраво, Оксана Соколова Кирила Васиљева и анимирани филм Вукови и овцеМаксима Волова и Андреја Галата.

Пантелић је истакао да је руска кинематографија једна од водећих у свету када је у питању нова генерација редитеља, високи продукциони стандарди, али и у области рестаурације класика.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, који је већ погледао филм Тренер, рекао је да га је привукло том остварењу то што главни јунак показује вољу за победом.

„Наши народи су преживели доста тога, било је тешко, а ово је филм о човеку који је желео победу, трудио се и победио“, истакао је Чепурин захваливши организаторима манифестације, директору Кинотеке и Београђанима на сталној пажњи коју поклањају руској уметности и кинематографији.

Амбасадор Чепурин рекао је и да је криза совјетског филма завршена и да је дошла нова генерација аутора, те да се нада да ће они подићи модерну руску кинематографију на светски ниво.

Отварању ревије филмова присуствовали су и руски глумци Евгеније Стичкин, Ана Чурина, Ирина Захарова и Роман Курцјин.

Милан Марић у филму „Довлатов“
Милан Марић у филму „Довлатов“

Извршни продуцент Дана руског филма у Србији Алексеј Говорухин, на конференцији за новинаре уочи смотре, рекао је да су изабрана остварења различитих жанрова како би се српска публика што боље упознала са руском кинематографијом која је у успону, о чему сведочи и чињеница да су руски филмови на благајнама зарадили 12 милијарди рубаља.

Извор: http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/401/film-i-tv/3190725/poceli-dani-ruskog-filma-u-srbiji.html

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти