Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Почела вежба "Словенско братство"

На аеродромима и полигонима Војске Србије одржава се мултинационална вежба "Словенско братство 2016", у којој учествује 212 припадника војске Русије, 56 војника Белорусије и 450 припадника Војске Србије

Официр за планирање вежбе је командант Специјалне бригаде бригадни генерал Зоран Величковић, а руководилац вежбе је заменик команданта Специјалне бригаде пуковник Мирољуб Чупић.

Циљ вежбе је унапређење оперативних способности за решавање тактичких и ватрених задатака за извођење противтерористичке операције у мултинационалном окружењу.

Портпарол Војске Србије капетан корвете Јован Кривокапић рекао је да је вежба "Словенско братство 2016" једна од укупно 26 вежби коју ВС има у међународном окружењу ове године.

"Користиће се више оружања, оклопна борбена возила, квад возила, биће атрактивних приказа, као што су грађани имали прилике да виде 2014. на вежби у Срему", рекао је Кривокапић у Дневнику РТС.

Према његовим речима, вежбе у којима учествују припадници ВС планиране су највећим делом са партнерским земљама, а две од тих вежби су са оружаним снагама Руске Федерације.

"Не треба, такође, да се занемари чињеница да Војска Србије сарађује са 60 земаља, када се говори о војној међународној сарадњи и бележимо велики број активности на свим пољима", рекао је Кривокапић.

Истиче да рад у мултинационалној средини пружа многе бенефите, те да наши војници приликом тих вежби раде у другачијој средини, са припадницима других војски, користе друге језике, енглески или руски, и унапређују оперативне и функционалне способности.

Током вежбе ће бити приказано извршење падобранског и хеликоптерског десанта, десантирање борбених оклопних возила, обезбеђење десантне просторије, извршење марша, поседање линије блокаде, извршење напада на терористичку базу, извиђање побуњеничких положаја употребом беспилотних летелица, артиљеријска припрема напада, ваздухопловна ватрена подршка напада, санитетска евакуација, дејство на отето возило и уништење експлозивне направе.

Од 3. до 6. новембра на аутоматизованом стрелишту "Орешац", интервидовском полигону "Пасуљанске ливаде", аеродромима "Ковин" и "Батајница", биће изведена заједничка увежбавања припадника Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације и Републике Белорусије, док ће се вежба изводити од 7. до 9. новембра.

Припадници три армије вежбали борбу против терориста

Припадници Војске Србије и оружаних снага Русије и Белорусије данас су, у оквиру Мултинационалне војне вежбе "Словенско братство 2016", вежбали на полигонима Пасуљанске ливаде и Орешац, као и на аеродрому "Батајница"

Војнике на полигону "Пасуљанске ливаде" посетили су начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, и командант Копнене војске, генерал-потпуковник Милосава Симовића.

Јединице су вежбале тактичке радње, припремно гађање минобацачима од 60 милиметара и противоклопним лансирним оруђем "фагот", а други учесници вежбе су увежбавали летачке активности и бојево гађање из хеликоптера.

Генерал Љубиша Диковић рекао је да противтерористичка операција три војске захтева најсавременије методе и озбиљан рад.

На тенковском стрелишту "Орешац" припадници три војске вежбали су хеликоптерско спуштање и борбу против терориста на земљи с бојевим гађањем.

На аеродрому "Батајница" припадници Оружаних снага Русије припемили су оклопне транспортере БМД-2 за десант.

Мултинационална вежба "Словенско братство 2016" почела је у четвртак и трајаће до 9. новембра.

 

 

Настављена заједничка вежба „Словенско братство 2016“

Другог дана вежбе припадниka ВС и оружаних снага Русије и Белорусије, одржан је низ увежбавања на аеродрому „Ковин“, аутоматизованом тенковском стрелишту „Орешац“ и полигону „Пасуљанске ливаде“

 


На аеродрому „Ковин“ је изведено десантирање оклопног транспортера БМД-2 из авиона Ил-76 и реализовани су падобрански скокови припадника руске и белоруске војске из „иљушина 76“ са десантним и падобраном типа крило.

Скокове су извели и припадници 63. падобранског батаљона из хеликоптера Ми-17 падобраном типа крило, а завршна активност на аеродрому „Ковин“ био је хеликоптерски десант припадника белоруских оружаних снага и наше Специјалне бригаде из два хеликоптера Ми-8 и Ми-17.

Готово у исто време, на аутоматизованом тенковском стрелишту „Орешац“ припадници Прве бригаде Копнене војске и Специјалне бригаде увежбавали су тактичке радње и поступке вода у нападу, а потом су припадници механизованог вода из Прве бригаде извели бојева гађања.

Припадници белоруских оружаних снага реализовали су гађања из аутоматске пушке 7,62 мм, а на крају је противтерористичка падобранска чета из Батаљона за противтерористичка дејства извела гађања из аутоматске пушке „хеклер и кох“ 5,56 мм, снајпера 308 и пушкомитраљеза „миними“ 5,56 милиметра.


На полигону „Пасуљанске ливаде” механизована одељења из Прве бригаде су изводила бојева гађања, а потом су припадници Прве и Специјалне бригаде извели тактичко бојево гађање у оквиру вежбе „Вод у нападу”.

Припадници Петог батаљона војне полиције реализовали су гађања из митраљеза М-86 са возила полицијских борбених ВПБ М-86. Из хеликоптера Ми-8 и „гама“ су реализована бојева гађања циљева на земљи противоклопним ракетама и невођеним ракетама 57 милиметара, а припадници Специјалне бригаде извели су гађања из ручног ракетног бацача 64 милиметара, саопштило је Министарство одбране. 

 

 

Преузето је са www.novosti.rs

 

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти