Данас је у Београду свечано отворена Недеља руског кина под називом «Бајке из детињства». Ова манифестација се већ пет година одржава у Србији али по први пут у главном граду.

Од данас до 15. септембра у Београду на 10 локација биће слободан улаз за све оне који желе да виде руске игране и цртане филмове.

Отварање је одржано у Културном центру Београда. Отварању су присуствовали градоначелник Београда Синиша Мали, амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, министар образовања Младен Шарчевић као и главна публика- деца, ученици основних школа.

«Град Београд организовао је 10 културних места. Очекујемо више од 30 хиљада деце. Имате прилику да бесплатно уживате у најлепшим руским бајкама»- рекао је градоначелник Београда који је поручио деци да гледају бајке и верују у њихов срећан крај.

«Манифестација се одржава већ пету годину. Наше земље пролазе кроз тежак период али фестивал се мора наставити. Најважнији су редовност и традиција»- рекао је руски амбасадор Чепурин.

Министар образовања Шарчевић подсетио је на континуитет- он је одрастао на руским бајкама а његово дете данас гледа «Маша и медвед».

Поздрав организаторима дошао је и из свемира. У видео обраћању познатог руског космонаута Сергеја Рјазанског са Међународне свемирске станице говори се о филму «Време првог» у коме се говори о првом одласку у свемир.

Можда то буде инспирација и за појаву првог космонаута?

Организатор Недеље руског кина у Београду Филип Кудрашов говорио је о главним циљевима ове манифестације.

«Наш основни циљ је добро и љубав у породици. Наш лого симболизује кућу а кућа уједињује породичне вредности»- рекао је он.

 

 Преузето је са https://srb.news-front.info