На најпознатијем аеродрому Војске Србије у четвртак је било живо и ужурбано. Авиони, пилоти, комбији, вучна возила, зелене и плаве униформе... Свако на свом задатку, како би четврти дан руско-српске војне авијацијске вежбе "БАРС 2016" био успешно завршен. Упркос радној атмосфери, приметан је присан однос српских и руских пилота. Сходно и називу вежбе - "Братство авијације Русије и Србије".

- Како иде људи? Стижете ли? - обраћа се групи тек слетелих пилота "мигова 21" руководилац вежбе пуковник Бране Крњајић.

- Све према плану, господине пуковниче - реферише му један од пилота, док пистом хода с кацигом у руци и "анти-ге" панталонама пребаченим преко рамена.

Ваздухопловна вежба "БАРС 2016" први пут се одржава на тлу Србије. У госте Војсци Србије допутовало је 19 чланова руске војне делегације. Већину чине пилоти, али су ту и предавачи, експерти, механичари... Главну реч међу њима има пуковник Константин Јуревич Суриков, руководилац вежбе с руске стране. Погледа упртог у готово непрекидна узлатења и слетања, издаје наређења сарадницима који, за разлику од наших зелених, носе комбинезоне плаве боје.

- У Русији смо вежбали прошле године, а у Србију је допутовао готово исти летачки састав - каже пуковник Суриков. - Циљ нам је да достигнута знања и способности подигнемно на још виши ниво. Ове године смо увежбавали и десантирање падобранаца, што је додатни квалитет.

 

Највећа вредност вежбе је летење српских и руских пилота у заједничким посадама. Тренирају комуникацију током лета на оба језика. Летење прате и предавања стручњака из Русије, који српским официрима преносе своја искуства из борбених дејстава, али и из логистике, механике и одржавања авиона.

- Циљ вежбе су контрола и заштита ваздушног простора и трагање и спасавање - каже пуковник Крњајић. - Искуства руских ваздушно-космичких снага драгоцена су за повећавање наших оперативних способности. Упознали смо и летачке процедуре руске војске, које ће и нама бити драгоцене.

"Мигови" и хелекоптери већ четири дана непрекидно крстаре од Батајнице до Ниша и полигона у Ченти. Руски и српски летачи добро се познају и разумеју. Током лета, како кажу, једину разлику међу њима чини - боја униформе.

ОСПОСОБЉЕНИ

РУСКИ пуковник Суриков није крио задовољство оспособљеношћу српских пилота.

- Пилоти из Србије су и ове године, као и прошле, показали да могу да изврше све задатке који се пред њих поставе - наглашава Суриков.

"ВИТЕЗОВИ" И "ПЕГАЗИ"

ДОМАЋИНИ руским пилотима су припадници 101. ловачке авијацијске ескадриле "Витезови" и 890. мешовита хеликоптерска ескадрила.

- Летимо на руској техници, коју и ми и колеге из ваздушно-космичких снага одлично познајемо. Руси имају богато и борбено и мирнодопско искуство, али и ми имамо понешто њима да испричамо - објашњавају пилоти са батајничког аеродрома.

Преузето је са http://m.novosti.rs