Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Патријарх Кирил благословио репрезентативце Русије, Украјине, Белорусије и Молдавије

ПОГЛАВАР РПЦ ОДУШЕВЉЕН ОЛИМПИЈСКИМ СОЧИЈЕМ, А АПЕЛОВАО ДА ПРЕСТАНУ ВОЈНИ КОНФЛИКТИ ДОК ТРАЈУ ТАКМИЧЕЊА

* Пре молебана, олимпијцима четири земље поручио: „Навијаћу за сваког од вас. Желим да спортисти наших братских народа заузму што више места на победничким постољима. За успешне спортске наступе потребно је и одговарајуће стање духа које умногоме опредељује човекову способност да побеђује. Зато: кад будете на старту својих такмичења – стекните унутрашњу снагу духа која ће бити гаранција ваших успеха“

_______________________________________________________________________________________________

ПАТРАИЈАРХ московски и целе Руси Кирил посетио је објекте приморског кластера у Олимпијском парку Сочија, где се срео са спортистима Русије, Украјине, Белорусије и Молдавије и обавио молебан.

Поглавар РПЦ није крио да је Олимпијски парк надмашио сва његова очекивања.

„Последњи пут  сам био у Красној Пољани 2012. године, када су тек почињале припреме за „белу Олимпијаду“. Али, све ово што је направљено за две протекле године – то је чак било тешко и замислити. Заправо, немогуће“ – рекао је патријарх.

Сочи-2014 назвао је „великим догађајем“, па нагласио: „Све је изванредно организовано. Даће Бог да све и протекне на највишем нивоу“.

Поглавар РПЦ је изразио наду да ће – док траје Олимпијада – у целом свету престати сви војни конфликти, па наставио: „Нека Бог помогне да Олимпијада у Русији одухотвори сва такмичења. А за то је потребно да све прође на високом техничком нивоу, при високом нивоу солидарности међу људима и са добрим резултатима. Нека Бог помогне и да док Олимпијада траје престане свака војна конфронтација“.

Спортистима четири земље које чине канонску територију РПЦ, патријарх Кирил се обратио уновосаграђеној цркви Спас Нерукотворени, која се налази недалеко од Олимпијског парка. Рекао им је:

„Навијаћу за сваког од вас. Желим да спортисти наших братских народа заузму што више места на победничким постољима. За успешне спортске наступе потребно је и одговарајуће стање духа које умногоме опредељује човекову способност да побеђује. Зато: кад будете на старту својих такмичења – стекните унутрашњу снагу духа која ће бити гаранција ваших успеха. Русија, Украјина, Белорусија и Молдавија су земље на које се односи пастирска брига Руске православне цркве“.

Молебану су присуствовали председник Олимпијског комитета Русије Александар Жуков, председник Хокејашке федерације Русије Вадислав Третјак, шеф руске делегације на зимској Олимпијади Александар Кравцов и представници репрезентација Украјине, Белорусије и Молдавије.

Поглавар РПЦ  је поклонио иконе спортским делегацијама све четири земље, а цркви – икону Свете Тројице.

 

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти