Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Партнерство Русије и Србије у контексту савремених међународних догађаја

Чепурин: Србија има право да одговори каубојима из Приштине (видео)

 

Амбасадор Русије Александар Чепурин

© Sputnik / Александар Милачић

 

Милош Ћурчин

Таксе које су приштинске власти увеле Србији чине их каубојима који покушавају да наметну своје санкције другима, изјавио је руски амбасадор у Србији Александар Чепурин.

Он је током предавања у Институту за међународну политику и привреду рекао да те мере штете угледу Приштини, као преговарачу, али и ЕУ као посреднику.

Чепурин је, међутим, указао и да Србија има право на одговор на ове агресивне мере, али верује дa ће Србија бити одговорна, те да узвратне мере не морају бити реципрочне.

„Иако је новонастала ситуација поприлично непријатна и за Србију и за поједине произвођаче, не треба очајавати. Кроз неколико месеци све стане на своје место и последице се скоро ни не осете“, истакао је.

Као један од резултата ових мера Чепурин је указао угрожавање регионалне економске стабилности на Балкану, као и споразума ЦЕФТА.

„Још једна опасност вреба, а то је протеривање српског становништва са севера Косова, али то Београд неће и не сме да допусти", нагласио је.

Чепурин је такође рекао и да је све више оних земаља које повлаче признање Косова, што говори о томе да је у питању својеврсни тренд који нервира Приштину.

Управо стога, нагласио је, Приштина и хрли са покушајима да се учлани у међународне институције, иако се такви покушаји завршавају катастрофално, као што је то био случај са Интерполом.

Што се Русије тиче, додао је руски амбасадор, Русија се придржава одређених принципа који се данас испостављају да су једини исправни — а то је резолуција 1244, документ који гарантује територијални интегритет Србије.

„Русија је спремна да подржава Србију у овом дипломатском маратону. Међутим, све ће у највећој мери зависити од упорности српске дипломатије. Москва неће мењати свој став“, закључио је Чепурин.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201812041118058657-cepurin-sankcije-kosovo/

 

Чепурин: Косовске царине су фарса, последице бројне

БЕОГРАД - 

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је приштинске царине на увоз робе из Србије назвао фарсом, док би њихове последице, како каже, могле бити бројне, јер могу довести до заоштравања ситуације на Балкану, подривања регионалне економске стабилности, споразума ЦЕФТА, и смањивања угледа медијатора, у овом случају ЕУ.

"Ове царине су фарса, некада је то била трагедија, а сада је то већ фарса", рекао је Чепурин у Институту за међународну политику и привреду где је одржао предавање "Партнерство Русије и Србије у контексту савремених међународних догађаја".

 

цепурин
Танјуг (Зоран Жестић)

 

Говорећи о последицама приштинских санкција, Чепурин је рекао да су оне очигледно непријатне за српске произвођаче, јер нарушавају одређене трговинске интересе, али ће, сматра, најјаче последице претрпети углед Приштине, као преговарачке стране са којом се воде преговори.

Трећа последица је, додаје, штета по углед медијатора у овим преговорима, односно ЕУ, која, како каже, треба да позове Приштину да се држи уставног поретка, а не да позива обе стране на уздржаност, већ само Приштину која и увела ове царине.

"Добро је да Брисел даје изјаве да те царине треба да буду уклоњене, али је лоше што Приштина уопште нема слуха за то. Тај проблем ће се међутим наставити и Србија има право да одговори на ове агресивне мере", изјавио је Чепурин, али је изразио уверење да ће се Србија понашати одговорно и да се неће одлучити на агресивне мере.

Косовске царине, оцењује, носе много опасности, али "највећа је покушај да се српско становништво протера са Косова", каже Чепурин.

Сматра и да су овакве одлуке Приштине последица нервозе и безизлазности, јер је, како каже, све више земаља које одустају од одлуке о признању независности Косова.

"Сада је већ 11 земаља које су повукле признање Косова. То је већ тенденција која нервира Приштину", изјавио је Чепурин.

Очекивали су, додаје, и да ће ући у Интерпол, али су тамо доживели катастрофу, и одатле нервоза Пристине.

Осврнуо се и на, како каже, чудну праксу Приштине која је приметна у последње време, а то је "дипломатија у ходнику", у чему Приштина, како наглашава, није прва јер су на десетине других непризнатих територија покушавале "да јуре некога по ходницима, али су касније, када су схватиле да то није достојанствено и нормално, прекинуле такве покушаје".

У решавању косовског питања, главни преговарач није ни ЕУ, ни Русија, већ без сваке сумње Србија, јер без Србије нема никаквог решења овог проблема, оценио је Чепурин.

"Многе земље имају сличан проблем и плаше се таквог проблема. Зато би Србија са њима требало да води интензивне разговоре. Србија има добру репутацију", изјавио је Чепурин.

Закључио је да се став Русије по питању косовског питања не мења, и да се придржава одређених принципа и Резолуције 1244, за коју сада све више земаља каже да је прави оквир за решавање косовског питања.

Суштина ове Резолуције је, каже, да подржава територијални интегритет Србије, што је прави оквир регулисања косовског питања.

"Русија има континуиран став, ми смо подржавали, подржавамо и подржаваћемо Србију", поручио је Чепурин.

Извор: http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/cepurin-kosovske-carine-su-farsa-posledice-brojne_972512.html

 

Чепурин: После 400 година долази крај западне доминације (видео)

 

Амбасадор Русије Александар Чепурин

© Sputnik / Александар Милачић

 

Милош Ћурчин

Суштина тренутних промена у свету заснива се на томе што су Русију као геополитичког играча сахранили још пре 15 година, али упркос томе што су говорили да је она заувек нестала, Русија се ипак вратила и инсистира на сарадњи на партнерским основама, изјавио је руски амбасадор у Србији Александар Чепурин.

Како је објаснио, доминација Запада, која је трајала око 400 година, објективно говорећи се приближила крају, а поред тога приметан је и тренд раста и других земаља, пре свега се ту мисли на Индију и Бразил, земље које су заузеле своје место у свету и самим тим оствариле утицај на геополитички распоред снага.

„Због тога је потребно наставити сарадњу и са Истоком и са Западом, успоставити добре односе и са Американцима и са земљама западне Европе, али да ти односи буду успостављени на основу равноправности и партнерства, а не доминације. Управо због покушаја Запада да задржи ту доминацију и долази до овакве нестабилности у свету“, упозорио је Чепурин у Институту за међународну политику и привреду, где је одржао предавање „Партнерство Русије и Србије у контексту савремених међународних догађаја“.

Тренутно треба имати у виду и да у економском смислу у свету постоје два гиганта, а то су Кина и Америка, али ако се сагледа војни и политички аспект, основни дијалог треба да се води између Русије и Америке.

„Стога се надам се да ће се позитивни дијалог између Русије и САД обновити, упркос потешкоћама и хаосу који постоје на унутрашњој политичкој сцени Америке, док су санкције против Русије постале као мртав коњ — Русија се прилагодила тим условима и брзо се вратила на пут развоја“, указао је Чепурин.

Састанак Трампа и Путина: То се тако не ради

Навео је и пример недавно одржаног самита Г20 у Аргентини и отказаног сусрета руског и америчког лидера Владимира Путина и Доналда Трампа, рекавши да је Русија желела да се тај састанак одржи, будући да има пуно питања које је потребно решавати. Одлука да се састанак откаже дошла је у последњи час од стране Вашингтона и то путем твита, а то се, како је оценио, тако не ради.

„Ми разумемо да у Америци постоје унутрашњи политички проблеми и да се све то дешава због тога. Русија се, међутим, не вређа тако лако и понаша се одговорно. Русија и Америка имају јако много веома важних нерешених питања која се тичу целог света. Русија је спремна да разговара на те теме, али је сада иницијатива на америчкој страни“, резимирао је амбасадор.

Када је реч о НАТО-у, Чепурин је рекао да је та организација наслеђе хладноратовског периода, али и оценио да Хладног рата више нема, самим тим нема више ни супротстављања у дијалогу.

„Ни Русија ни Србија никада нису биле чланице НАТО-а и Запада. Штавише, Србија има своје искуство са НАТО-ом, које је изузетно страшно, а слична ствар се догађа и са Блиским истоком“, навео је Чепурин.

Европској унији прошао врхунац

Надовезао се и на питање Европске уније, рекавши да јој је прошао врхунац развоја и тренутно пролази кроз систематску кризу. Стога, како је указао, Србија мора самостално да схвати шта она жели, будући да чланство у таквој организацији носи са собом одређене плусеве, али и одређене минусеве.

„Када је реч о чланству Србије у ЕУ, Русија је одувек заузимала неутралан став, нико никада није говорио да је против уласка Србије у Унију. Међутим, чланство Србије умногоме зависи и од става саме ЕУ и Европског парламента, а мислим да тренутна ситуација не иде у корист Србије“, констатовао је Чепурин. 

Руски амбасадор је додао и да је за званичну Москву битно да Европа не услови Србију да чланством наруши односе са Русијом, да јој уведе санкције и да је припоје групацији антируски настројених земаља.

О Украјини, Керчу и Порошенку

Чепурин се осврнуо и на недавни инцидент у Керчком мореузу, рекавши да је у питању покушај да се негативно утиче на односе између Москве и Кијева.

„Реч је о три стара брода које је Америка поклонила Украјини и који су наоружани ушли у Црно море, а не Азовско, самим тим ради се о руској територији. Кад неко наоружан улази на вашу територију, шта радите, пуштате их или их заустављате, поготово након снажне медијске кампање да ће Украјина минирати Кримски мост?“, запитао се Чепурин.

Додао је и да је тај инцидент у Керчком мореузу инспирисан унутрашњим проблемима у Украјини, баш као што је случај и са Америком, будући да актуелни председник Петро Порошенко има поверење свега пет одсто грађана, а овим путем покушава да себе представи као заштитника.

Чепурин је подсетио и да је Украјина била најразвијенија република Совјетског савеза, а сада је једна од најуништенијих земаља бившег СССР-а, а томе у прилог иде и податак анкете који показује да чак 94 одсто Украјинаца себе сматра сиромашним.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201812041118063960-cepurin-predavanje-kraj-zapadne-dominacije-govor/

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти