Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Парастос настрадалима у авионској несрећи код Сочија

Парастос у руској цркви Свете Тројице у Београду

Свет је 25. децембра 2016. године потресла вест да се изнад Црног мора срушио авион Ту-154 Министарства одбране Русије. Посаду је чинило 92 људи. Његова Светост Патријарх српски Иринеј одслужио је 26. децембра 2016. године у руској цркви Свете Тројице у Београду парастос настрадалима у авионској несрећи над Црним морем. Патријарху српском су саслуживали протојереј Виталије Тарасјев, старешина Подворја Московске Патријаршије, и свештенство Архиепископије београдско-карловачке. За покој душа пострадалих молио се Преосвећени Епископ кронштатски г. Назарије, викарни епископ Епархије петроградске и настојатељ лавре Светог Александра Невског.

Патријарх српски г. Иринеј је поручио овом приликом да српски народ дели бол руског народа и породица страдалих. -Трагедија која је задесила православни руски народ је трагедија свих нас. У авионској несрећи страдали су чланови ансамбла Александров који је уносио лепоту и радост у живот оних који су имали прилике да га слушају. И ми Срби смо имали велику част, не једампут већ више пута, да чујемо изузетни хор Александров са њиховом чудесном песмом, подсетио је Патријарх.

У име Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, старешина Подворја Московске Патријаршије у Београду протојереј Виталије Тарасјев пренео је Патријарху српском г. Иринеју изразе благодарности: -Благодаримо Вам, Ваша Светости, што сте нас у овом трагичном тренутку за Русију, Руску Православну Цркву и руски народ пригрлили топло, братски и хришћански, као што су то чинили и Ваши славни претходници.

Тужном молитвном чину присуствовали су амбасадор Руске Федерације у Београду г. Александар Чепурин са дипломатским особљем, амбасадор Републике Белорусије у Београду г. Владимир Чушев, директорка Руског културног центра у Београду гђа Надежда Кушћенкова, представници Војске Србије и Војске Руске Федерације, др Марко Николић у име Управе за односе са традиционалним Црквама и верским заједницама Србије и други.

 

Преузето је са www.spc.rs

 

Патриjарх служио парастос настрадалима у авионскоj несрећи

БEOГРAД - Његова светост Патриjарх српски Иринеj служио jе данас у рускоj цркви Свете Tроjице у Београду парастос настрадалима у авионскоj несрећи над Црним морем у коjоj jе jуче погинуло 92 путника и чланова посаде међу коjима 65 чланова Aнсамбла Aлександров.
 
Tужном молитвном чину присуствовали су руски амбасадор Aлександар Чепурин са дипломатским особљем, амбасадор Белорусиjе Владимир Чушев, директорка Руског културног центра у Београду Надежда Kушћенкова, представници Воjске Србиjе и Воjске Руске федерациjе и други.
 
Патриjарху српском су саслуживали протоjереj Виталиjе Tарасjев, старешина Подворjа Mосковске Патриjаршиjе, и свештенство Aрхиепископиjе београдско-карловачке, саопштила jе СПЦ.
 
За покоj душа пострадалих молио се Преосвећени Eпископ кронштатски г. Назариjе, викарни епископ Eпархиjе петроградске и настоjатељ лавре Светог Aлександра Невског.

 

Преузето је са www.tanjug.rs

 

Патријарх Иринеј: Трагедија руског народа је трагедија свих нас

У Амбасади Русије, поводом пада авиона у којем је живот изгубило 92 људи, отворена је Књига жалости. Испред Амбасаде грађани полажу цвеће и пале свеће, док се у Амбасади званичници уписују у Књигу жалости. У Храму Свете Тројице патријарх српски Иринеј и старешина подворја Руске православне цркве у Београду Виталиј Тарасјев служили су парастос.



 
Служењу парастоса присуствовали су руски амбасадор Александар Чепурин и белоруски амбасадор Владимир Чушев.

Српски патријарх Иринеј је поручио да је „трагедија која је задесила руски православни народ и Руску православну цркву трагедија свих нас“. „Страдао је један ансамбл који је уносио лепоту и радост у живот оних који су имали прилике да слушају лепоту песме познатог ансамбла. И ми Срби и Београд смо имали ту превелику част, не једанпут, већ више пута, да чујемо изузетни хор Александров, са својом чудесном песмом“, рекао је патријарх српски Иринеј.

Патријарх је рекао да је људски радовати се, додајући да је људски и поделити бол.

„Ми тај бол заиста делимо и желимо породицама утеху, да нађу разлог и прилику за своју утеху, за бол који нису заслужили“, рекао је патријарх Иринеј и додао да ће њихов бол бити још већи ако је последица неког непријатељског акта. Како је рекао патријарх, „ми делимо бол руског народа, тај бол је бол свих нас, и делимо бол породица страдалих који је сигурно дубок, и потреса душе њихове, али ни наше душе нису имуне на тај бол“. „Ваша светости, у име најсветијег патријарха московског и све Русије Кирила преносим изразе благодарности за то што сте нас у овом трагичном моменту за читаву Русију, Руску православну цркву и наш народ пригрлили топло, братски, хришћански, као што су то чинили и Ваши славни претходници. Амин. Благословите“, обратио се српском патријарху старешина подворја Руске православне цркве у Београду протојереј-ставрофор Виталиј Тарасјев. 

 
 
У Књигу жалости до сада су се уписали министар одбране Зоран Ђорђевић, лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, војни аналитичар Мирослав Лазански и председник Српске народне партије Ненад Поповић.

У згради Амбасаде погинулим путницима и члановима Ансамбла Александров изведена је Мокрањчева литургија.

 
 
Књига жалости биће отворена од 12 до 17 сати у Амбасади Русије у Београду, на адреси Делиградска 32.

Амбасада је саопштила да је у Русији данас проглашен Национални дан жалости због погибије људи у рушењу авиона поред Сочија. Укупно је страдало 92 људи, међу којима су и 64 члана чувеног ансамбла „Александров“ и девет новинара, наведено је у саопштењу.

Преузето је са www.rs.sputniknews.com

 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти