Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Овако изгледа 166. страна Мирослављевог јеванђеља

Председник Србије Томислав Николић и представници делегације Србије која борави у Санкт Петербургу имали су ексклузивну прилику да виде оригиналну 166. страницу Мирослављевог јеванђеља која се чува у библиотеци у том граду.

Директор Руске националне библиотеке у Санкт Петербургу Антон Лихоманов уручио је председнику Николићу копију листа Мирослављевог јеванђеља. „Уручујем вам овај поклон, лист Мирослављевог јеванђеља. Лист апсолутно одговара оригиналу, то је ручни рад наших савремених уметника. Ово је, наравно, пергамент који може да траје хиљаду година. И боје одговарају оригиналу“, рекао је Лихоманов. Захваљујући на вредном, јединственом поклону, председник Николић је рекао да се у Србији већ дуго разговара о недостајућој страници и начину на који је стигла у Санкт Петербург.  „Ви сте уложили огроман труд, ово је трајало више од шест месеци, да на овај начин, у оквиру данашњих законских могућности и праксе у свету, комплетирамо Мирослављево јеванђеље, коме је недостајала страница. Чини ми се као да смо једном тешком болеснику пресадили орган који ће му помоћи да живи“, рекао је председник Николић.

Он је захвалио музеју, али и уметницима који су урадили копију 166. стране Мирослављевог јеванђеља, али и стручњацима који су пронашли одговарајући материјал. „Мислим да сада можемо мало мирније да гледамо на наше односе. Увек су се људи питали како је толико много старих црквених књига могло да се нађе у Русији, посебно у Санкт Петербургу. Ја знам да су те књиге тада заправо спасене. Било је то време када су Турци владали Србијом, када су цркве и манастири били у развалинама. У тим развалинама је било огромно богатство за наш народ, за нашу историју и културу, богатство писане књиге. Био је мудар тај монах који је ово сакупио, спасао и за вас и за нас, за светску баштину“, додао је Николић. Он је на крају још једном захвалио библиотеци што чува књиге које су писали српски монаси, Срби, као да су их писали Руси. Лист који је недостајао биће изложен у Народном музеју Србије уз Мирослављево јеванђеље.

Преузето је са: https://rs.sputniknews.com

 

Фото © SPUTNIK/ НАТАША МИЛОСАВЉЕВИЋ 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти