Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

ОТВОРЕНИ САЈАМ ОБРAЗОВАЊА, САЛОН КЊИГА И ИЗЛОЖБА УМЕТНОСТИ

Свечаном отварању 12. међународног сајма образовања ''Путокази'', 23. међународног салона књига и 22. међународне изложбе уметности ''Арт Експо'' присуствовали су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, секретар за високо образовање и научно-истраживачку делатност Покрајинске владе проф. др Зоран Милошевић, потпредседник Покрајинске владе и секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, а манифестације је отворио министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић. Градоначелник Милош Вучевић истакао је да је велико присуство младих доказ да је сајам добро осмишљен, и да није чудно што је домаћин оваквих догађаја град који носи титуле Европска престоница културе и Омладинска престоница Европе.

- Мој утисак је да је на овом сајму јасно исказана веза између образовања и привреде, која је неопходна уколико желимо да Србија снажним корацима иде напред и да се развија. Драго ми је што овде видим велике инвеститоре који су недавно дошли у Нови Сад, и надам се да ће они послужити као пример другим компанијама да прате активности републичке и покрајинске владе, ресорних министарстава и секретаријата у овим областима, а Град ће наставити да подржава овакве пројекте – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Према рчима покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаља Њилаша секретаријат је издвојио 2,5 милиона динара како би ученици 67 средњих школа из Војводине посетили сајам. Покрајински секретар за високо образовање и научно-истраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић казао је да високо образовање треба уподобити са друштвеним циљевима, и да у креирању подстицајног окружења за младе тај секретаријат поклања посебну пажњу дуалном образовању. О том концепту говорио је и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић наглашавајући да је главни циљ дуалног образовања запошљавање младих и спречавање њиховог одласка у иностранство. Он је такође оценио да је све већа заинтерсованост компанија за сарадњу, јер, поред аспекта ''теорија-пракса'', концепт дуалног образовања повезује привреду са научно-истраживачком делатношћу.

На салону књига, изложби ''Арт експо'', сајму образовања и конференцији ''BlogOpen-BlogNext'' представиће се око 150 излагача. Пратећи програм броји више од 100 дешавања, а за посетиоце је улаз бесплатан. Манифестације трају од 6. до 12. марта у хали Мастер, Аули и Конгресном центру Новосадског сајма, а радно време је од 10 до 19 часова.

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти