Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Отворена изложба "EXPO RUSSIA-SERBIA 2017"

ЕКСПО Русија - Србија 2017: Шта руски региони нуде српском тржишту?

Катарина Лане
 
Четврти београдски пословни форум „ЕКСПО Русија - Србија“ отворен је у хотелу Метропол. Наша дописница Катарина Лане била је на отварању и са учесницима форума поразговарала о његовом значају.
rostselmaš
Дијапазон заступљених сфера и области је импонзантан. Илустрација: Катарина Лане

Широк дијапазон региона и асортимана

Учесници форума „ЕКСПО Русија - Србија“ дошли су из великог броја руских региона и различитих земаља. Амбасадор РФ у Србији Александар Чепурин чак је организовао за стране госте екскурзију у којој им је показао представљене руске штандове. На форум су допутовали руски бизнисмени из Ростовске, Нижегородске, Владимирске, Рјазањске и Самарске области, из Татарстана, Удмуртије, Мордовије, Москве и Санкт Петербурга. Србија, Република Српска, Украјина, Јерменија, Киргистан и Летонија презентовали су своје компаније које су заинтересоване за међународну сарадњу.

Илустрација: Катарина Лане Илустрација: Катарина Лане

Дијапазон заступљених сфера и области је такође импонзантан: банкарска сфера, машиноградња, прехрамбена и хемијска индустрија. На форуму „ЕКСПО Русија - Србија“ могу се наћи како произвођачи козметике и одеће, тако и произвођачи вештачког ђубрива, елетротехнике, стакла и полимера. Сви су они дошли да поделе једни са другима најновија достигнућа.

 Представник Трговачке палате РФ у Србији Андреј Хрипунов на отварању је изјавио да су на изложби представљене и велике фирме и мали бизнис:

„Овде има преко 100 фирми, и не само великих као што су „Ростехнологии“, „Ростсельмаш“ и произвођачи аутомобила, него и представника малог и средњег бизниса. Низ делегација сада већ посећује пољопривредни комбинат и електропривреду Србије. Други су отишли да погледају Галенику и Хемофарм. Циљ свих тих акција је да се од једнократних уговора пређе на системске мултифункционалне пројекте.

 

Катарина Лане
 
Катарина Лане
 
Катарина Лане
 
Катарина Лане
 
Катарина Лане
 
Жељко Јеврић, царински агент Управе царина из Министарства финансија Републике Србије рекао је да пословни форум има огроман значај за две земље и за развој њихових економија. Он је нагласио да таквих сусрета треба да буде што више.

Амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев објаснио је на каквом принципу се граде пословни односи између земаља заступљених на форуму:

„Ми имамо принцип који гласи: прво контакти, па онда уговори. Овај форум је одлична могућност за раст промета робе између наше три земље“.

Нове понуде за српско тржиште

У последње време су могућности за успостављање бољих веза између Русије и Србије још веће, захваљујући променама у законима двеју земаља и царинским правилима. Нове компаније стижу у Србију тражећи тржиште за пласман својих производа. Једна од њих је, на пример, Нижегородски комбинат који је у Русији познат по производњи масти и мајонеза. Међутим, мало ко зна да ова фабрика производи и козметику.

Илустрација: Катарина Лане Илустрација: Катарина Лане

„Наш сапун се прави од истих масти од којих се праве мајонез, уље и маргарин, тако да је он потпуно природног порекла“, рекао је Андреј Коваљов, заменик генералног директора за маркетинг Нижегородског комбината. „Ми смо, наравно, прилагодили наше производе потребама локалног тржишта. На пример, овај сапун личи на италијански, само што га ми продајемо за 43 цента, а италијански овде кошта 5 евра по комаду. Разлика је приметна. Ми смо такође донели сапун са брезовим катраном, који се иначе не продаје на овом тржишту. То је потпуно природан производ. Сапун отклања проблеме са кожом, перути и акнама. Успешно га продајемо у Западној Европи и Заједници независних држава“.

Српске фирме су такође отворене за сарадњу. Јованка Горданић, директорка компаније International Hosiery каже да њихова компанија, која производи чарапе и хулахопке, већ испоручује своје производе на руско тржиште. Рускиње су високо оцениле српске женске чарапе и сада компанија жели да прошири списак партнера.

Илустрација: Катарина Лане Илустрација: Катарина Лане

„Ми смо успели да испоштујемо све што су они захтевали“, рекла је Јованка Горданић о свом искуству на руском тржишту. „Ово је било пласирано у Сибиру. Поента је била у бојама, јер Рускиње воле живље боје – љубичасту, зелену, плаву, црвену и жуту. Жене носе бунде и један од акцената су чарапе. Рускиње траже квалитет, прате светске трендове и ми смо успели да одржимо тај ниво квалитета".

Илустрација:  Катарина Лане Илустрација: Катарина Лане

Са речи на дела

Међународни економски пословни форум „ЕКСПО Русија – Србија 2017“ је пре свега сигнал да наше земље активно праве заједничке економске планове.

„Званичне власти у Србији и Русији подржавањем овакве акције дају знак друштву да су заинтересоване за развој трговинско-економских односа Русије и Србије и да ће садејствовати са предузећима, организацијама и школским установама које учествују у овом форуму“, рекао је на отварању Сергеј Бабурин, заслужни научни радник Руске Федерације. „То је знак и за оне који су изван оквира нашег форума – за Европу, и за цео свет – да Русија и Србија развијају трговинско-економско партнерство и да ће Русија овде ширити своје присуство. Ја сам за то да Београд буде централна стратешка тачка Русије“.

Глеб Никитин, први заменик министра индустрије и трговине Руске Федерације, предложио је да се односи Русије и Србије у сфери економије подигну на нови ниво:

„Ми предвиђамо раст промета робе. Разговарао сам са господином Дачићем о томе шта се може конкретно учинити како би се наши односи подигли на нови ниво. Потребно је усредсредити напоре руских инвеститора на организовање процеса склапања и производње у Србији. Ми видимо конкретно интересовање руских предузећа за регионално европско тржиште, и већ смо се договорили о конкретним корацима везаним за реализацију пројеката“.

Илустрација:  Катарина Лане Илустрација: Катарина Лане

Ивица Дачић, министар спољних послова Србије, изјавио је да је потребно постизати конкретне договоре и не одступати од њихове реализације:

„Ми Словени волимо да причамо како смо браћа, а сутра се нико не сећа како смо се и шта договорили. Морамо бити конкретнији, и у том смислу је овај састанак био добар. Мој пријатељ Никитин изнео је конкретне предлоге. Он је рекао да има много руских фирми које желе да своју производњу локализују на нашем подручју и заинтересоване су за индустријску зону, логистичке центре итд, са тенденцијом да се то не продаје само на нашем тржишту него и у Европској унији и другим земљама. Ми треба да решавамо наше односе, али не од случаја до случаја, него да имамо капиталне пројекте“.

Илустрација: Катарина Лане Илустрација: Катарина Лане

Форум ће трајати до 17. марта, улаз је слободан.

Дачић: Ресетовати српско-руске економске односе

© Tanjug/ OGNJEN STEVANOVIC
 
Милош Ћурчин

На међународној привредној изложби „Експо Русија-Србија 2017“, која је отворена данас у Београду, окупило се око двеста представника српских и руских компанија, али и других земаља југоисточне Европе. Циљ је, према речима организатора, даље интензивирање економских односа између Русије и Србије али и са другим земљама региона.

Србија је заинтересована за стратешку сарадњу са Русијом у свим областима. Потребно је ресетовати српско-руске економске односе, ићи на капиталне пројекте и повећати међусобну трговинску размену.

То је поручио потпредседник Владе Србије Ивица Дачић, који је као домаћин и отворио овај привредни скуп. Шеф наше дипломатије пожелео је учесницима добродошлицу на четврти, већ традиционални догађај ове врсте.

„Трговинско-економски односи наше две земље развијају се и обогаћују новим садржајима, упркос објективним тешкоћама у међународној политици. Заинтересовани смо за наставак свих позитивних трендова, желећи да са Русијом унапредимо енергетску сарадњу, повећамо обим робне размене који је 2016. био 2,086 милијарде евра и проширимо структуру роба које су у њој заступљене, али и да до краја завршимо старе и започнемо нове инфраструктурне пројекте“, рекао је он.

Дачић је изразио очекивање да ће се у предстојећем периоду забележити не само раст инвестиционе сарадње, већ и раст извоза из Србије у Русију, да ће бити искоришћени сви потенцијали које српска привреда има, нарочито у области туризма и ауто-индустрије, поред традиционалног извоза грађевинског материјала, намештаја и пољопривредних производа.

„Охрабрујемо руске партнере и домаће привреднике да у већој мери користе погодности које пружа Споразум о слободној трговини између наше две земље. Присуство и резултати руских компанија које послују на српском тржишту у банкарском сектору, енергетици, железничкој инфраструктури и другим областима, дају солидну основу руским инвеститорима за активнији наступ у повољном пословном окружењу“, рекао је он.

У име руске делегације обратио се амбасадор у Србији Александар Чепурин, који је рекао да је ова изложба важна како би се реализовала дугорочна стратегија социјално-економског развоја наших земаља. Он је истакао и важност доласка првог заменика руског министра индустрије и трговина Гљеба Никитина, који је, према речима Чепурина, подигао овај скуп на виши ниво.

Дачић је нагласио и да је са замеником руског министра имао конструктивне разговоре, те да је закључено да две земље морају да буду конкретне, како би унапредиле спољнотрговинску размену, која је, како је нагласио, испод могућности. „То што се волимо, волимо се, али треба да радимо и потребна нам је посвећеност реализацији конкретних пројеката“, рекао је Дачић.

Никитин је, са друге стране, казао да постоји много руских фирми које су заинтересоване да у Србији локализују своју производњу, односно да направе руску индустријску зону и логистичке центре са тенденцијом да се продаја реализује не само на српском и руском тржишту већ и на тржишту ЕУ, али других земаља у региону због постојања ЦЕФТА споразума.

„Србија и Русија имају добру економску сарадњу а у прошлој години физички обим увоза и извоза био је чак нешто већи од планираног. Међутим, сви ми морамо да се позабавимо како би се повећала и вредност и количина извоза и из Србије и из Русије, јер су сви економски услови за то створени. Ова привредна изложба веома је важна за унапређење и јачање пословних односа Србије и Русије и постоји предлог да се овакве манифестације одржавају два пута годишње“, истакао је он.

Иначе, од већих компанија на привредној изложби се представљају између осталих и руска корпорација „Ростек“, затим „Ростселмаш“, „Сбербанка“, али и „РЖД Интернешенел“.

Директор „Руских железница“ Сергеј Павлов тврди да ће ове године у Србији бити реализовано неколико пројеката који су и раније најављивани, а међу њима су изградња диспечерског и логистичког центра, као и оснивање заједничке компаније за одржавање инфраструктуре.

„Мислим да ћемо све те пројекте, сем можда диспечерског центра, реализовати током ове године, а почеће и реализација најкрупнијег пројекта, а то је обнова пруге Стара Пазова — Нови Сад. Пројектовање диспечерског центра је већ започето, али по свему судећи, изградња ће почети наредне године“, додаје он.

Компанија „РЖД Интернешенел“ је крајем фебруара саопштила да је пре рока завршила радове на деоници Врањска Бања — Ристовац, чиме је завршила ремонтне радове на две од три јужне деонице паневропског Коридора 10. Обнова последње деонице Винарци — Ђорђево и даље је у току, а укупна вредност пројекта реконструкције све три деонице је већа од 38 милиона америчких долара.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Отворена изложба "Експо Русија-Србија 2017"

У Београду је отворена Четврта међународна привредна изложба "Експо-Русија Србија 2017" и Четврти Београдски пословни форум на коме учествује око 200 представника српских и руских компанија, али и других земаља Југоисточне Европе.

Изложба и пословни форум трају до 17. марта и током та три дана биће организован велики број округлих столова, презентација руских и српских компанија, као и састанци учесника са представницима министарстава и билатерални сусрети привредника.

Отварање изложбе
Отварање изложбе "Експо Русија-Србија"

Циљ Четврте међународне привредне изложбе "Експо-Русија Србија 2017", како је истакнуто, јесте даље интензивирање економских односа између Русије и Србије у контексту Споразума о слободној трговини између две земље, као и унапређење привредне сарадње са другим земљама региона.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је отварајући изложбу рекао да је Владе Србије опредељена за развој свеукупне привредне сарадње са Руском Федерацијом и да је уверење да ће резултат овакве и сличних манифестација бити остваривање конкретних пословних аранжмана.

Навео је да је интерес Србије за даљи развој свеукупних односа са Русијом на темељу стратешког партнерства и опредељености обе стране за њихово продубљивање у свим областима.

"Манифестације овог типа пружају прилику за сусрет и дијалог представника државног и привредног сектора наших двеју земаља и доприносе стварању још повољнијег амбијента за економску сарадњу и инвестиције", рекао је Дачић и додао да досадашња историја богатих и узајамно прожетих односа Србије и Руске Федерације сведочи о обостраном интересу и потреби блиске сарадње у различитим областима.

Према Дачићевим речима, важан моменат у креирању стимулативног пословног оквира је институционална подршка, која је несумњива и са српске и са руске стране, а подразумева све нивое државних и привредних структура.

"Трговинско-економски односи наше две земље се развијају и обогаћују новим садржајима, упркос објективним тешкоћама. Заинтересовани смо за наставак свих позитивних трендова, желећи да са Руском Федерацијом унапредимо енергетску сарадњу, повећамо обим робне размене који је 2016. био 2.086 милијарде евра и проширимо структуру роба које су у њој заступљене, али и да до краја завршимо старе и започнемо нове инфраструктурне пројекте", рекао је Дачић.

Изразио је очекивање да ће се у предстојећем периоду забележити не само раст инвестиционе сарадње, већ и раст извоза из Србије у Русију, да ће бити искоришћени сви потенцијали које српска привреда има, нарочито у области туризма и ауто-индустрије, поред традиционалног извоза грађевинског материјала, намештаја и пољопривредних производа.

"Охрабрујемо руске партнере и домаће привреднике да у већој мери користе погодности које пружа Споразум о слободној трговини између наше две земље. Присуство и резултати руских компанија које послују на српском тржишту у банкарском сектору, енергетици, железничкој инфраструктури и другим областима, дају солидну основу руским инвеститорима за активнији наступ у повољном пословном окружењу", рекао је Дачић.

Додао је да ће ова изложба дати и значајан импулс интензивнијој привредно-економској сарадњи, као и јачању укупне билатералне сарадње између две пријатељске земље.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је да је важност изложбе која се данас отвара то што је она инструмент реализације дугорочних стратегија социјално-економског развоја две земље.

"Одржавање ове изложбе у Београду сведочи о томе да Србија много ради на побољшању инвестиционе климе као и њене опредељености за ширење пословне сарадње са Русијом", рекао је Чепурин.

Нагласио је да је за руско-српске односе карактеристичан висок ниво политичке сарадње и озбиљан правни оквир, као и да обе стране желе да унапреде стратешко партнерство – од класичне трговине до пројеката у инфраструктурним и високотехнолошким областима, али и заједничко деловање на тржиштима трећих земаља.

"Важно је прелазити од трговине ка индустријској кооперацији и заједничкој производњи. Ова изложба може да постане регионални Руско-балкански бизнис форум, а за то треба да усредсредимо напоре на побољшању практичних резултата, доприносу изради узајамних корисних уговора и повећању токова узајамних улагања", рекао је Чепурин.

Преузето је са http://www.rts.rs/

Дачић: И чланице НАТО-а нађу начин да извозе у Русију

© Tanjug/ OGNJEN STEVANOVIC
 
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је потребно ресетовати српско-руске економске односе, ићи на капиталне пројекте и повећати међусобну трговинску размену.

Дачић је, након отварања изложбе „Експо Русија–Србија 2017“, рекао новинарима да је данас имао веома добре и конструктивне разговоре са првим замеником министра индустрије и трговине Руске Федерације Глебом Никитиним, те да је закључено да две земље морају да буду конкретне, како би унапредиле спољнотрговинску размену, која је, како је нагласио, испод могућности.

„То што се волимо, волимо се, али треба да радимо и потребна нам је посвећеност реализацији конкретних пројеката“, рекао је Дачић.

Додао је да му је Никитин казао да постоји много руских фирми које су заинтересоване да у Србији локализују своју производњу, односно да направе руску индустријску зону и логистичке центре са тенденцијом да се продаја реализује не само на српском и руском тржишту већ и на тржишту ЕУ, других земаља у региону.

Дачић је истакао да у свету сви „седе на две столице“ кад је реч о економији, те да и многи европски инвеститори улажу у Србији да би овде производили, а извозили у Русију.

„Исто тако и многи руски инвеститори долазе у Србију да би овде производили, а затим извозили у Европску унију. То је економија и не треба мешати политичке и економске теме“, нагласио је први потпредесник Владе Србије.

Према речима Дачића, Србија и Русија треба да ресетују економске односе у смислу неких добрих пројеката који су од капиталног значаја, а не да се иде од пројекта до пројекта.

Он је казао да је у данашњим разговорима са Никитиним учествовао и министар Републике Српске Петар Ђокић и да је интерес и РС да унапређује сарадњу са Русијом.

Никитин је казао да Србија и Русија имају добру економску сарадњу и да је у прошлој години физички обим воза и извоза био чак нешто већи од планираног.

„Ми морамо сви да се позабавимо да се повећа и вредност и количина извоза и из Србије и из Русије, јер су сви економски услови за то створени“, рекао је он и додао да се објективно предвиђа повећање трговинске размене двеју земаља у наредном периоду.

Према речима Никитина, изложба која је данас отворена је веома важна за унапређење и јачање пословних односа Србије и Русије и да постоји предлог да се овакве манифестације одржавају двапут годишње.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је казао да је за руско-српске односе карактеристичан висок ниво политичке сарадње и озбиљан правни оквир, нагласивши да обе стране желе да унапреде стратешко партнерство од класичне трговине до пројеката у инфраструктурним и високотехнолошким областима, али и заједничко деловање на тржиштима трећих землаја.

„Важно је прелазити од трговине ка индустријској кооперацији и заједничкој производњи. Ова изложба може да постане регионални Руско-балкански бизнис форум, а за то треба да усресредимо напоре на побољшању практичних резултата, доприносу изради узајамних корисних уговора и повећању токова узајамних улагања“, рекао је Чепурин.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти