Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Отварање изложбе „Србија-Русија, Југославија-СССР“

После 180 година: Нова визија односа Русије и Србије (видео, фото)

 

Ивица Дачћ и Александар Чепурин

© Sputnik / Дејан Симић


Маша Радовић

Изложба „Србија-Русија, Југославија-СССР“ отворена је у Архиву Југославије у присуству министра спољних послова Ивице Дачића и амбасадора Русије Александра Чепурина.

На изложби, која је уприличена поводом 180 година дипломатских односа између Србије и Русије, представљено је око 350 докумената и фотографија из фондова и збирки Архива Србије, Архива Југославије и Архива спољно-политичке историје Русије, који говоре о најважнијим догађајима из историје међусобних односа две земље.

Присутнима су се на отварању обратили директори Архива Србије и Архива Југославије, др Мирослав Перишић и др Милан Терзић, а затим и Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Републици Србији.

Чепурин је оценио да поставка представља још један значајан догађај у оквиру обележавања 180 година од успостављања дипломатских односа између Русије и Србије.

„Корени веза између Руса и Срба ничу из далеке прошлости, још из Средњег века. Али управо 1838. године руски конзул Герасим Вашченко је постао први стални дипломатски представник Русије у Београду. А 22. фебруара ове године у Београду је одржана централна прослава тог јубилеја. Тада је господин Ивица Дачић примио из руку министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова Орден пријатељства.“

На изложби је представљено око 350 докумената и фотографија
© SPUTNIK / ДЕЈАН СИМИЋ
На изложби је представљено око 350 докумената и фотографија

Амбасадор Русије истакао је да ће посетиоци имати прилику да виде колико су тесно испреплетане судбине Русије и Србије и да је у плану да се на основу ове експозиције припреми још једна изложба на Калемегдану крајем децембра.

„Срећни смо да заједно са МСП Србије, Архивом Србије и Архивом Југославије можемо да дамо свој допринос развоју добрих односа између Русије и Србије. То нам је и дужност и задовољство“, закључио је Чепурин.

Изложбу је отворио први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић. Он се у свом обраћању осврнуо на историјат српско-руских односа и грађење традиционално пријатељских веза два народа, али и окарактерисао тренутну подршку и сарадњу Србије и Русије.

„И данас када је Република Србија суочена са многим изазовима, уз развијене економске односе, велику помоћ српској држави пружа управо Русија, на чему смо јој изузетно захвални. Билатерални односи између Републике Србије и Руске Федерације, 180 година након успостављања дипломатских односа, изузетно су добри и развијени. Сарадња између две земље која се одвија на основу стратешког партнерства последњих година је веома динамична и праћена је честим сусретима високих званичника.“

Фотографије говоре о најважнијим догађајима из историје међусобних односа две земље
© SPUTNIK / ДЕЈАН СИМИЋ
Фотографије говоре о најважнијим догађајима из историје међусобних односа две земље

Дачић је изјавио да Русија пружа чврсту и доследну подршку територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије и снажно подржава српске позиције и политику по питању Косова и Метохије.

„Веома смо захвални Руској Федерацији на гласној и доследној подршци на недавном заседању Генералне скупштине Интерпола у Дубаију, где је наша земља постигла велики успех одбацивањем захтева Приштине за пријем у чланство. Са Руском Федерацијом делимо становиште да се искључиво путем дијалога и уз поштовање међународног права може доћи до прихватљивих и трајних решења свих проблема. Србија је данас на европском путу, али тај пут није и не може бити препрека блиским и братским односима са Русијом. С тим у вези Србија се није прикључила и неће ни у будућности прикључити санкцијама против Русије.“

Министар спољних послова подсетио је и на све бољу трговинску размену, сарадњу у области енергетике и инвестиција и научно-техничкој и иновационој области, војно-техничку сарадњу, али и културну размену и донације у хуманитарне сврхе.

„Наша визија развоја односа са Руском Федерацијом базира се на чврстом и непоколебљивом пријатељству и блискости два народа, као и на међусобној подршци и разумевању. Оно што захтева посвећеност и представља задатак за будућност је постојано улагање напора како би грађани обе земље осетили напредак од јачих економских веза и убрзаног развоја сарадње у свим областима“, објаснио је Дачић и на крају обраћања се још једном захвалио Русији на чврстој и доследној подршци територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије и српској политици по питању Косова и Метохије.

Корени веза између Руса и Срба ничу из далеке прошлости, још из Средњег века
© SPUTNIK / ДЕЈАН СИМИЋ
Корени веза између Руса и Срба ничу из далеке прошлости, још из Средњег века

„И то све у условима када се суочавамо са покушајима такозваног Косова да добије међународна признања и чланство у међународним организацијама резервисаним за државе, аспирацијама за стварање такозване војске Косова, трговинским ратом и најновијим упадом Росу у северни део Косовске Митровице, када су сви аргументи на нашој страни, а ми испунили преузете обавезе“, закључио је први потпредседник Владе.

Изложбу „Србија-Русија, Југославија-СССР“, која је у форми плаката, прати двојезични каталог на српском и руском језику. Аутори изложбе и каталога су др Алексеј Тимофејев, др Горан Милорадовић и др Александар Животић.

Поставка ће за посетиоце бити отворена сваког радног дана, до 16. децембра 2018. године.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201811261117969902-rusija-srbija-odnosi/

 

СРБИЈА НЕЋЕ УВОДИТИ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ

 

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да европски пут Србије није и не може бити препрека блиским и братским односима са Русијом и да се Србија није и неће ни у будућности прикључити санкцијама против Русије.

Ивица Дачић» (Фото : Лола Ђорђевић)
 

На отварању изложбе докумената «Србија-Русија, Југославија-СССР» у Архиву Југославије, поводом обележавања 180 година дипломатских односа Србије и Русије, Дачић је рекао да је Србија истински захвална Русији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и њеним позицијама по питању Косова.

«Желео бих да још једном захвалим Русији на чврстој и доследној подршци територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије и нашој политици по питању Косова и Метохије, у условима када се суочавамо са покушајима тзв. Косова за међународна признања и чланство у међународним организацијама резервисаним за државе; аспирацијама за стварање тзв. Војске Косова; ‘трговинским ратом’, и најновијим упадом РОСУ у северни део Косовске Митровице, када су сви аргументи на нашој страни, а ми испунили преузете обавезе», рекао је Дачић.

 

изложба докумената «Србија-Русија, Југославија-СССР» (Фото : Лола Ђорђевић)
 

Дачић је истакао » доследну подршку» Русије на заседању Генералне скупштине Интерпола у Дубаију, где је Србија «постигла велики успех, одбацивањем захтева Приштине за пријем у чланство».

«Делимо са Руском Федерацијом становиште да се искључиво путем дијалога, уз поштовање међународног права, може доћи до прихватљивих и трајних решења свих проблема», рекао је Дачић.

Дачић је истакао и то да је Русија један од стратешких економских партнера Србије.Он је нагласио да је за Србију изузетно значајно што руска страна сматра приоритетном руту гасовода «Турски ток» која би пролазила кроз Србију, чиме би се обезбедило стабилно снабдевање гасом, а такође и Србију ставило упозицију уземље транзита руског гаса.

Шеф српске диполоматије је подсетио и на знатан раст војно-техничке сарадње између две земље чиме је омогућена модернизација наших оружаних снага.

 

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин је подсетио на то корени диипломатских односе и веза две земље потичу из далеке прошлости, још из Средњег века када је руски конзул Герасим Вашченко  постао први стални дипломатскипредставник Русије у Београду.

„22 фебруара ове године у Београду је одржана централна прослава  овог јубилеја. >Тада је господин Ивица Дачић примио из руку министра  иностраних послова Сергеја Лаврова Орден Пријатељства, што је прославу учинило још емотивнијом„ истакао је амбасадор Чепурин.

 

изложба докумената «Србија-Русија, Југославија-СССР» (Фото : Лола Ђорђевић)
 

Амбасадор Чепурин се организаторима изложбе – Архиву Југославије и Архиву Србије, захвалио на више од 300 изложених докумената и фотографија.

«Посетиоци ће моћи да виде колико су испреплетене судбине Русије и Србије. Поштујемо сећање на претходнике. То је наша дужност, али и задовољство», изјавио је Чепурин.

Изложби докумената «Србија-Русија, Југославија-СССР» у Архиву Југославије су присуствовали амбасадор Белорусије, чланови дипломатског кора, представници Војске Србије као и многе личности из културног и јавног живота Србије.

 

 
Извор: https://srb.news-front.info/2018/11/26/srbija-ne-e-uvoditi-sanktsije-rusiji/

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти