Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Олимпијски Сочи дочекује високе госте

На церемонији отварања Олимпијских игара у Сочију 7. фебруара присуствоваће 40 хиљада гледалаца. Међу њима и неколико десетина шефова држава и влада. Неки високи гости су решили да споје лепо и корисно и да одрже у престоници Игара неколико радних састанака. Међу гостима има и оних који намеравају да се задрже, како би навијали за своје спортисте и чак провели одмор на руском Црном мору.

Међу првима је у олимпијску престоницу стигао Генерални секретар Бан Ки Мун. Он још пре церемоније отварања планира да одржи састанке са светским лидерима. Од 6. до 8. фебруара у радну посету Сочију ће допутовати председник Кине Си Ђинпинг. Он има планиране преговоре са председником Русије Владимиром Путином.

Председник Словеније Борут Пахор ће стићи у Сочи непосредно на дан почетка Олимпијаде, 7. фебруара. На цремонији отварања ће такође присуствовти председници Чешке, Хрватске и Србије.

Олимпијада у Сочију може да постави рекорд по броју високих гостију, одговара потпредседник Центра за стратешке комуникације Дмитриј Абзалов.

Олимпијске игре су увек биле центар међународне интеграције и прилично често су у њима учествовали руководиоци земаља које су користиле Игре између осталог и као форуму за побољашње свог спољнополитичког имиџа. Такође важне су спољнополитичке везе које постоје међу земљама. Тако су на Игре у Лондону долазили представници земаља ЕУ. У Кину из земаља Југоисточне Азије. Руска Федрација која има утицај и на Блиском Истоку и у Латинској Америци, и у ЕУ, успела је да обједини такав број гостију.

После лидера земаља у Сочи стижу и навијачи. Тако су у Кини продати сви олимпијски аранжмани. Традиционално озбиљне групе подршке стижу из Јапана, САД, Канаде и европских земаља. Подршка навијача је увек важна, то ће вам рећи сваки спортиста, истакао је спортски коментатор Олег Винокуров.

Увек је пријатно наступати у суловима живе реакције трибина. Спорт је зато и смишљен како се спортисти не би налазили у вакууму или у потпуној тишини. Разуме се, прилив адреналина је врло важан, све то се постиже помоћу бучног навијања које ће обезбеднити навијачи.

Што се тиче руских грађана, према солиолошким анкетирањима већина њих – преко 80% - олимпијске борбе гледаће преко телевизије. Посебно интересовање изазивају посебно популарни видови спорта у Русији – уметничко клизање, бијатлон и хокеј.

Извор: Глас Русије

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти