Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Олег Кирејев у Коларцу

Олег Кирејев у Коларцу: руски џез и београдско пролеће

18. мај 2017. Катарина Лане
Амбасада Русије у Србији и „Коларчева задужбина“ организовали су концерт познатог руског саксофонисте Олега Кирејева - „Руски џез у Београду“. Наша дописница Катарина Лане преноси своје утиске.
Kireev
Олег Кирејев, „Руски џез у Београду“. Илустрација: Катарина Лане

На хиљаде треперавих нијанси чинела Душана Иванишевића, чаробни звук саксофона у рукама Кирејева, прсти Гречишчева само просипају ноте са клавира – музичари су стварали ремек дело на сцени Коларца. Испоставило се да је руски џез, као и све руско, нешто огромно, дарежљиво, лепо и заувек урезано у срце публике, Руса (међу њима и амбасадор Александар Чепурин са супругом Наталијом) и Срба, Београђана и становника других места који су специјално допутовали на концерт.

Ивана Грујић је, рецимо, допутовала специјално из Панчева, сазнавши да је Олег Кирејев један од ретких музичара који свира етно џез.

„То  је нешто ново. То нисам раније чула. Гледала сам снимке у Нишу, када је Кирејев био на Нишвилу, и дошла сам. Нисам раније чула мотиве народне, етно руске музике и џез варијације. Више знам Шостаковича, Агапкина, волим Свиридова, етно џез је за мене откриће.“

 

Фотографија: Катарина Лане
Фотографија: Катарина Лане
 
 
Руски амбасадор Александар Чепурин са супругом Наталијом и Денис Кузнедељев, саветник Амбасаде РФ у Београду

Руски амбасадор Александар Чепурин са супругом Наталијом и Денис Кузнедељев, саветник Амбасаде РФ у Београду

 

И поред тога што је ово његов први концерт у Београду, Олег Кирејев је својом енергијом и отвореним срцем створио тако топлу атмосферу да сам стекла утисак да су славни музичар и београдска публика стари пријатељи.

Зорица Обрадовић: „Фантастична атмосфера! Иначе волим џез, идем по неким нашим клубовима, али нисам имала прилику да слушам руски џез. Они свирају културолошки другачије. Олег је фантастичан! Одушевљена сам!“

Ивана Миланков: „Руски џез је нешто посебно, као што је и све руско посебно, својствено само Русима: феноменална књижевност, класична музика. Могу да се захвалим свим оним руским пионирима џеза који су као из неког подземља радили полако у оно време кад је џез био забрањен као политичка јерес. Ја сам уживала у наступу! Волела бих да да руски музичари долазе чешће!“

 

Фотографија: Катарина Лане
Фотографија: Катарина Лане

 

Музичари су дословно просипали звуке са сцене на публику. Разговор, смех, импровизације, аплауз, шале – утисак је био да џез нема националности и сви постају једно – Руси, Срби, млади, старије генерације. Стефан и Кристина су овако прославили годишњицу брака и надају се да ће њихов живот бити искричав и пун изненађења као и музика Олега Кирејева: „Погледали смо на Јутјубу снимке господина Кирејева и одлучил да ово вече проведемо са његовом музиком.“

 

 

Ирина Загурскаја Стојаковић, Београђанка: „Ја сам Рускиња, педагог клавира, углавном свирам класичну музик,у, али волим и добар џез. Нисам  могла да пропустим овај концерт! Било је одлично! Доживела сам толико позитивних емоција!“

Амбасада Русије и „Коларчева задужбина“ су приредили прави поклон за све љубитеље доброг џеза. Прекрасна музика се растворила у градској атмосфери и направила од Београђана срећније људе. 

Преузето је са https://ruskarec.ru

 

Концерт руског џез музичара Олега Кирејева

Руски џез одјекује Београдом (видео, фото)

© Sputnik/ Александар Милачић
КУЛТУРА
20:35 17.05.2017

Руски саксофониста и композитор Олег Кирејев одушевио је вечерас публику изузетним музицирањем на концерту у Коларчевој задужбини.

Свој наступ Киријев је започео џез стандардом „Summertime“, уз пратњу пијанисте Јевгенија Гречишћева.

У специјалном аранжману за вечерашњи концерт, Киријев је свирао легендарно дело светског џеза.

Касније су се на сцени Кирејеву придружили пријатељи.

Специјални гости концерта били су пијаниста и композитор Васил Хаџиманов и вокал Светлана Спајић.

Вокал Светлана Спајић била је гост на концерту Олега Кирејева.
© SPUTNIK/ АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Вокал Светлана Спајић била је гост на концерту Олега Кирејева.

На репертоару су се нашле класичне џез композиције, дела руских композитора, импровизације у стилу руског етно џеза, као и џез обраде популарних руских и српских мелодија.

Олега Кирејева заслужено сматрају пиониром етно џеза у Совјетском Савезу и Русији, а његов албум је 2008. номинован за престижну америчку награду „Греми“ за најбољи албум савременог џеза.

Пијаниста и композитор Васил Хаџиманов на концерту Олега Кирејева.
© SPUTNIK/ АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Пијаниста и композитор Васил Хаџиманов на концерту Олега Кирејева.

Кирејев је између 2011. и 2013. године осмислио и организовао у Москви први фестивал „Класика и џез“, који је окупио десетине хиљада посетилаца.

Албум који је снимио са џез легендом, трубачем Томом Харелом, 2016. године је два месеца био међу најслушанијим издањима на америчким радио-станицама.

Кирејев одавно наступа на Балкану, а његов бенд Орлан био је хедлајнер 2016. године на Нишвилу.

 

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти