Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

O телефонском разговору Сергеја Лаврова са Џ. Керијом

14.јуна на америчку иницијативу одржан телефонски разговор Министра иностраних послова Руске Федерације и Државног секретара САД Џона Керија. Размотрена је ситуација у Украјини у контексту међународне помоћи сузбијању насиља у југо-источним регионима и проналажења широког унутарукрајинског дијалога на основу "мапе пута" ОЕБС-а и Женевске изјаве од 17.априла ове године.

Шеф руског спољнополитичког ресора истакао је неопходност хитног престанка казњене операције на Југо-Истоку, која се наставља упркос свим изјавама Кијева да сузбије крвопролиће. Посебно је истакнуто да борбена дејства, артилеријска пуцњава и авионски удари по насељима су пропрачени многобројним жртвама међу мирним становништвом и провокацијама украјинских војника на граници са Русијом, укључујући учестали случајеви прекршења режима државне границе.

С тим у вези Сергеј Лавров позвао је САД да искористи сав свој утицај на власти Украјине како би их подстакле да што реалистичније оцене ситуацију, схвате бесперспективност насиљног решења унутрашњег конфликта као и неопходност почетка директних преговора са представницима југо-источних региона о хитном сузбијању ватре и пружању хитне хуманитарне помоћи настрадалом становништву.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти