Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

О телефонском разговору Сергеја Лаврова и Франка-Валтера Штајнмајера

3.маја одржан је телефонски разговор Министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова са Министром спољних послова Немачке Франком-Валтером Штајнмајером. Ф.-В.Штајнмајер изразио је захвалност руској страни на помоћи у оквиру мисије специјалног представника Председника Русије Владимира Лукина у ослобођењу западноевропских официра уграду Славјанску.

Сергеј Лавров изразио је забринутост у вези изјава о припремама од стране украјинске војске уз подршку "Десног сектора" офанзиве на низ градова на Југо-Истоку Украјине, укључујући град Славјанск. Позвао је да се не допусти да повлачење из Славјанска европских официра буде доживљено кијевским војним снагама и екстремистима као сигнал за јуриш и понављање почињеног њима у Одеси крвопролића.

Ф.-В.Штајнмајер сложио се са неопходношћу хитног престанка насиља и почетка реализације договора наведених у Женевској изјави од 17.априла ове године.

Министри су изразили спремност да доприносе почетку под окриљем ОЕБС-а равноправног дијалога између кијевских власти и представника Југо-Истока Украјине за усаглашавање практичних корака у складу са Женевском изјавом.

Са руске стране било је потврђено да шансе за такав дијалог још остају уз услов поништавања злочиначке одредбе о коришћењу војске против становништва и смиривања национал-радикала.

3.маја 2014.године

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти