Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

O телефонском разговору министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова са Државним секретаром САД Џоном Керијом

O телефонском разговору министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова са Државним секретаром САД Џоном Керијом

12. априла на иницијативу америчке стране одржан је телефонски разговор Министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова и Државног секретара САД Џона Керија.

Државни секретарар изразио је забринутост у вези протеста у југо-источним регијама Украјине тврдећи да је то резултат "потстицања" па чак и скоро индиректног мешања са руске стране. Међутим, у потврду својих речи није могао да представи било које конкретне чињенице само поновивши да Русија "мора да повуче своје људе са југо-истока".

Сергеј Лавров је по који пут скренуо пажњу Џону Керију на то да оштра политичка криза у Украјини у целини и посебно у југо-источним регијама настала је у резултату игнорисања од стране кијевских власти законитих потреба и интереса руског становништва и становништва за који је руски језик матерњи. Руководство у Кијеву демонстрира неспособност да преузме на себе одговорност за судбину земље и да реално укључе све политичке снаге и регије у инклузивни процес разраде новог Устава. Шеф руског спољнополитичког ресора истакао је да оптужбе поводом неких руских агената који наводно делују у југо-источним регијама Украјине, биле су раније изражене од стране в.д. Министра спољних послова Украјине Андрејом Десчицом који није такође могао да наведи ниједну чињеницу. Ако америчка страна има конкретне податке тим поводом, спремни смо да их размотримо.

Сергеј Лавров је упозорио да ако буде дошло до материјализацији претњи које звуче из Кијева да се примени сила против становника југо-источних регија доведених до очајања биће минирана перспектива даље сарадње по украјинском питању укључујући и спровођење састанка уз учешће четири страна у Женеви.

13.априла 2014. године

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти