Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

О телефонском разговору Министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова и Државног секретара САД Џона Керија, 26. априла

26.aприла на иницијативу америчке стране одржан је телефонски разговор Министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова и Државног секретара САД Џона Керија.

Сергеј Лавров је истакао неопходност хитних мера за деескалацију ситуације у Украјини пре свега престанак војне операције против учесника протеста и пресецање агресивних активности лидера ултранационалиста из "Десног сектора". Поново је акцентовао проблем политичких затвореника позвавши САД да искористе свој утицај за ослобођење приведених лидера протестног покрета на Југо-Истоку Украјине. Пажња Државног секретара била је сренута на предлоге Партије региона и друштвених покрета Југо-Истока односно почетка општеукрајинког националног дијалога и уставне реформе.

Џон Кери је уверио да ће Вашингтон настојати да искористи своје могућности ради стимулисања власти у Кијеву за конкретне кораке смањења напетости те је изразио наду да ће југо-источни региони узвратити узајамношћу.

Стране су такође размотриле мере које се предузимају ради регулисања ситуације са приведеним војним посмотрачима европских земаља који су стигли у Украјину на позив кијевских власти у оквиру процедура које су предвиђене Бечким споразумом о мерама јачања поверења и безбедности из 2011.године те су кренули путем Југо-Истока без неопходне нотификације друштвених структура који контролишу ситуацију на терену.

Министар и Државни секретар разменили су се мишљење о току операције по уништавању сиријског хемијског оружја и његових компонента истакавши да на данашњи дан из Сиријске Арапске Републике извезено је 92 одсто поменутих материјала.

26.априла 2014. године

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти