Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

О састанцима Министра Максима Орешкина у Србији

Договорене активности за јачање привредне сарадње са Русијом

 

Београд, 13. фебруар 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић разговарао је данас са министром за економски развој у Влади Руске Федерације Максимом Орешкином о начинима за унапређење укупних економско-трговинских односа.

 

 
Љајић и Орешкин су том приликом закључили да је у циљу даљег јачања билатералне привредне сарадње неопходно што пре потписати споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније, коју чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргизија.

Саговорници су постигли договор и о томе да у току ове године у Москви буде одржан сусрет најзначајнијих произвођача прехрамбених производа из Србије и најпознатијих руских трговинских ланаца, у циљу остваривања нових пословних контаката и већег присуства српске робе на тржишту Руске Федерације.

Љајић и Орешкин су разговарали и о могућностима што бољег представљања српских туристичких потенцијала у Русији и даљем расту туристичке размене између две земље.
 
Преузето је са http://www.srbija.gov.rs
 

Сарадња са Русијом на јачању иновационе инфраструктуре

 

Београд, 13. фебруар 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и министар за економски развој Руске Федерације Максим Орешкин разговарали су данас о унапређењу свеукупних односа двеју земаља.

 
Поповић је изразио захвалност на принципијелном ставу Руске Федерације у заштити територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова и Метохије.

Министар је истакао да је дигитализација један од стратешких циљева Владе Србије и да се наша земља у великој мери ослања на искуства Русије у развоју иновација и дигиталне економије. 

Такође, он је изразио наду да ће сарадња Србије и Русије на овом пољу у будућем периоду бити још снажнија. 

Желимо најбољу сарадњу са нашим партнерима из Русије, али и из Европске уније, у развоју наше иновационе инфраструктуре, указао је Поповић и подсетио на то да је недавно био у посети технолошком парку и универзитету Сколково у Москви. 

Поменути технолошки парк је пример за то на који начин и ми у Србији желимо да образујемо наше младе инжењере и од њих правимо успешне младе предузетнике, рекао је министар. 

Он је објаснио да Србија жели да гради економију засновану на знању, у чему иновације и ИТ сектор имају кључну улогу.

Србија има талентоване младе инжењере и научнике. Желимо да им помогнемо да развију своје иновационе стартап компаније и понуде своје производе на домаћем и међународном тржишту, подвукао је Поповић .

Русију видимо као партнера и као важно тржиште у том послу, при чему желимо да привучемо што више руских високотехнолошких компанија, а спремни смо да им обезбедимо најбоље могуће услове да у Србији започну своје пословање, поручио је министар.

Поповић и Орешкин су посебно истакли значај сарадње двеју земаља у развоју "паметних градова", и том приликом најавили да ће интензивирати сарадњу на овом пољу у будућности.
 
 
Преузето је са http://www.srbija.gov.rs
Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти