Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

О концерту ансамбла Црноморске флоте Русије

9. јуна у Великој дворани Сава центра у оквиру хуманитарне акције по прикупљању средстава за страдале у поплавама у Србији одржао се добротворни концерт Ансамбла песмe и игрe Црноморске флоте Руске Федерације из града Севастопоља.

Ансамбл је изузетан уметнички колектив, који постоји од 1932. године, јесте први од свих војно-поморских ансамбала Русије. Ансамбл Црноморске флоте више пута наступао је на водећим концертним сценама широм света. Симболично је да су инострана гостовања започела великом турнејом Дунавом 1957. године, када је ансамбл први пут посетио тадашњу Југославију.

Током концерта су се чуле како традиционалне песме руских морнара, тако и свима познате народне песме и романсе – „Катјуша“, „Очи чјорније“, „Калинка“. Кулминација вечере постало је извођење српске народне песме „Тамо далеко“ и уметнички наступ џез-квартета ансамбла са мајсторима-свирачима на балалајци.

Свечани концерт посетио је Председник Републике Србије Томислав Николић са супругом, Његова Светост Патријарх Српски Иринеј, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, низ Амбасадора у Србији као и посланици Народне Скупштине. Концерту је присуствовао и поздравио је гледаоце заменик Команданта Црноморске флоте Русије контра-адмирал Јуриј Ореховскиј.

Концерт је отворио Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, који је рекао следеће:

„Хвала да сте дошли на данашњи хуманитарни концерт Ансамбла Црноморске флоте из града руске славе Севастопоља. Сва средства сакупљена од продаје карата у Сава центру и у Српском народном позоришту Новог Сада биће усмерена за помоћ настрадалим од поплава у Србији.

Хвала Црноморској флоти, Министарству одбране Руске Федерације, које се одазвало нашем апелу, хвала уметницима Ансамбла. Хвала српским властима и свим пријатељима, који су урадили све да концерти буду одржани.

То је симболични знак наше узајамне помоћи“.

10. јуна Ансамбл даје концерт у Српском националном позоришту у Новом Саду.

Гостовања Ансамбле одржавају се уз подршку Амбасаде Русије у Србији. Сва сакупљена средства биће пребачена на наменски рачун помоћи настрадалим у катастрофалним поплавама у Србији.

 

 

 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти