Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

О беседи С.Лаврова с А.Вучићем

 Лавров и Вучић у Њујорку: Русија је прави пријатељ Србије

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и председник Србије Александар Вучић током састанка у седишту УН

SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA REPULIKE SRBIJE

 

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров се на маргинама 72. седнице Генералне скупштине УН у Њујорку састао са председником Србије Александром Вучићем, са којим је разговарао о ситуацији на Балкану.

„Ценимо сваку прилику да чујемо Ваше процене о ономе што се дешава у региону, усагласимо наше даље кораке о питањима која нас забрињавају, у интересу стабилности на Балкану и у интересу развоја земаља региона у складу са вољом њихових народа“, рекао је министар.

Са своје стране, Вучић се заложио за даљи развој односа између две државе на свим нивоима.

​„Русија је прави пријатељ Србије. Ми то не сакривамо. Мислим да ћемо моћи да побољшамо сарадњу на различитим нивоима, укључујући и у области економије, где се (сарадња) побољшава из године у годину“, истакао је председник Србије.

Он је изразио захвалност за руску подршку Србији у различитим међународним платформама и организацијама.

„Ваша земља увек је штитила територијални интегритет и суверенитет Србије. Наш народ то цени“, додао је Вучић.

 

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Лавров: Србија стуб стабилности

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Њујорку са министром спољних послова Руске Федерације Сергејом Лавровим, а саговорници су истакли искрено пријатељство две земље и даљи рад на побољшању односа на свим нивоима.

Министар Лавров је истакао да је Србија стуб стабилности на Западном Балкану и пријатељ Русије, чији ће територијални интегритет и суверенитет Руска Федерација увек подржавати.

"Русија је истински пријатељ Србије и ми ћемо и убудуће да радимо на побољшању сарадње на свим нивоима, политичком и економском нарочито", истакао је председник Вучић, речено је у саопштењу кабинета прерсдника Србије.

Како се наводи, Вучић је изразио захвалност на подршци коју Русија пружа Србији, како у УН, тако и на међународним форумима, као и на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Нагласио је и да Србија нема намеру да постане чланица НАТО-а, или било које друге војне организације, као и да не планира увођење санкција Русији.

Лавров је посебно нагласио значај формирања индустријске зоне између Србије и Русије и рекао да, иначе интензивни, билатерални односи могу и морају да буду још бољи, наведено је у саопштењу.

Састанак Вучића и Лаврова
Састанак Вучића и Лаврова

У разговору са новинарима Вучић је рекао да је у првих седам месеци трговинска размена Србије и Русије достигла ниво од 1.470 милијарди евра, као и да је забележен највећи извоз из Србије до сада у висини од 567 милиона евра, као и да је тај раст остварен захваљујући увећаном извозу у висини од 25,08 одсто.

Рекао је да Србија извози трешње, јабуке, брескве, али не само сирово воће и поврће, већ ту има и фабричких производа и прерађевина.

Састанак са Лавровом, како је додао, био је најдужи и тицао се билатералних и светских питања.

"Успели смо да много ствари размотримо, све у сенци онога што је говорио на седници Генералне скупштине УН амерички председник Доналд Трамп. Разговарали смо о политичким темама. Рекао сам да Србија чврсто држи до своје војне неутралности, да нећемо бити чланица ни НАТО-а, али ни било ког другог војног блока, да ћемо штитити своју војну неутралност", поручио је председник Србије.

Вучић је данас одржао низ билатералних састанака са светским званичницима у Њујорку.

Преузето је са http://www.rts.rs

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти