Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Н.Поповић: Споразуми са Русијом од огромног значаја за Србију

Поповић: Споразуми са Русијом од огромног значаја за Србију

БЕОГРАД - Сви потписани споразуми имају огроман значај за Србију, каже министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, осврћући се на споразуме које је Србија потписала са Русијом приликом недавне посете председника Владимира Путина Београду.

Поповић посебно наглашава споразум са Росатомом о коришћењу нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

"Споразум који сам потписао са Росатомом о коришћењу нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, отвара ново и значајно поље сарадње која ће у великој мери утицати на будућност Србије", истакао је Поповић за недељник "Време".

Он каже да је потписаним споразумом, који укључује и стратешко партнерство у изградњи Центра за нуклеарну науку, технологије и иновације, практично обновљена сарадња са Руском Федерацијом, обустављена пре 30 година.

Росатом је, према његовим речима, једна од највећих руских државних компанија са више од 25.000 запослених, а Србија, сада када је своју сарадњу формализовала, има прилику да њене компаније учествују на међународним тендерима које спроводи Росатом.

"Србија кроз сарадњу са Росатомом добија и убрзани трансфер знања и технологија у многим областима привреде, који утичу на креирање нових, високовреднованих радних места", додао је Поповић.

Како каже, изградња Центра за нуклеарну науку, технологије и иновације, који би био заснован на најсавременијим технологијама које данас постоје и уједно, база за обучавање и образовање најбољих српских кадрова, допринеће да Србија постане лидер у овом делу Европе у тој области.

"Србија ће имати најмодерније тренажне капацитете за обуку кадрова који ће управљати нуклеарним технологијама широм света у будућности. Реч је о инвестицији од неколико стотина милиона евра која би Србији донела једну нову развојну перспективу и отворила нови правац развоја наше економије", оценио је Поповић.

Извор: http://www.tanjug.rs/full-view1.aspx?izb=457957

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти