Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Нови диспечерски центар за боље везе с регионом

Руски Институт Ниас и Саобраћајни институт ЦИП потписали су данас уговор о пројектовању јединственог диспечерског центра за управљање железничким саобраћајем у Србији.

Уговор су у Влади Србије потписали заменик генералног директора руског Института Ниас Андреј Павлоскиј и генерални директора Саобраћајног института ЦИП Милутин Игњатовић, а присуствовали су потпредседница владе и министаркa грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоранa Михајловић, амбасадор Русије Александар Чепурин и први потпредседник Руских железница Александар Мишарин.

 

Према речима министарке Михајловић, у наредних годину и по до две моћи ћемо да управљамо комплетним железнички саобраћајем у Србији.

Како је навела на конференцији на медије, стари диспечерски центар у Србији постоји већ више од 30 година и технолошки је превазиђен, а нови је неопходан како бисмо имали модерне железнице које ће бити повезане с регионом.

Михајловић је додала да ће тек бити разматрани начини финансирања тог пројекта када буду познати сви технички детаљи.

Иначе, израда техничке документације коштаће 950.000 долара, Нови диспечерски центар у Београду био би изграђен, опремљен и оформљен уз помоћ Холдинга Руских железница, а процењена вредност изградње је око 20 милиона долара.

Диспечерски центар је један од четири пројекта предвиђених Меморандумом о стратешком партнерству између РЖД и Инфраструктуре железнице Србије, а који је потписан 27. октобра 2015. у Москви.

Након израде идејног пројекта диспечерског центра треба да се уради главни пројекат његово развоја у три фазе: прва за БГ чвор, друга за Коридор 10 и трећа за осталу железничку мрежу у Србији.

Михајловић је рекла да је Диспечерски центар важан и за координацију свих видова саобраћаја.

Она је захвалила Руским железницама истичући да ће њихово знање и искуство допринети модернизацији српских железница.

„Верујем да ће се сарадња наставити и у нарендом периоду”, рекла је Михајловић додајући да се већ разговра о новим пројектима, ка о што је на пример обнова целе барске пруге у Србији.

Она је навела да је пре две и по године просечка брзина возова била 40 до 50 км на сат, а на појединим деоницама и свега 15 км на сат.

Има заинтересованих инвеститора за Фрушкогорски коридор

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да има заинтересованих инвеститора за градњу Фрушкогорског коридора и да ће до краја године бити комплетирана пројектно-техничка документација.

Реч је о аутопуту Нови Сад - Рума са тунелом кроз Фрушку гору, укупне дужине 37 километара.

„Фрушкогорск коридор смо покренули пре годину и по дана. Део пројектно - техничке документације је готов, а други део ће бити готов до краја ове године”, рекла је Михајловић одговарајући на питање новинара.

Она истиче да се разговара и са потенцијалним инвеститорима о том пројекту.

„Било је заинтересованих, али још ситуација није таква да је то сигурно и не могу још да их представим”, казала је Михајловић додајући да су у буџету тог министарства издвојена средства за тај пројекат.

Предвиђено је да у другој фази тог пројекта аутопут буде продужен до Шапца и Лознице.

Политика

 
Категорије: Економија

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти