Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Николић у Санкт Петербургу

"Велико ми је задовољство што сте прихватили да будете почасни конзул наше земље, сигуран сам да се нећете покајати", рекао је председник Србије на почетку тродневне посете другом по величини граду у Русији, саопштено је из Председништва.

Николић стигао у тродневну посету Санкт Петербургу
Николић стигао у тродневну посету Санкт Петербургу

Тимченко је захвалио председнику Србије на указаном поверењу и нагласио да му је то именовање част и задовољство.

"Та област је за мене потпуно нова, ја никада нисам био дипломата. Прихватио сам, јер са Србијом имамо дуге историјске и пријатељске односе. Иначе, мој први боравак у иностранству био је у Југославији. Посетио сам Београд и Дубровник, видели смо Југославију пре најновијег рата", истакао је Тимченко.

Он је додао да су везе Србије и Руске Федерације много јаче него што то на први поглед изгледа.

"Управо сада почињем интензивно да изучавам вашу историју, књигу 'Стара Србија' амбасадора Славенка Терзића, тако да постепено улазим у материју и упознајем се са својим новим обавезама", рекао је Генадиј Тимченко.

Николић је нагласио да су две земље у међусобним односима имале само један кратак период захлађења, и то 1948. године после резолуције Информбироа.

"Непосредно после тога смо се помирили, Никита Хрушчов је дошао у Београд и од тада нисмо прекидали добре односе. Ипак, тај период захлађења у Југославији био је јако тежак за оне који су волели Русију. Многи од њих су провели године на тешкој робији, јер се буквално за ноћ променила званична политика. Увече се величао Стаљин, а ујутру, ко је рекао нешто добро о њему, завршио је у затвору. Наша историја је исписана славном борбом за слободу, уз помоћ Русије", истакао је председник Србије.

Будући српски почасни конзул у Санкт Петербургу подсетио је на 1914. годину, када је Аустроугарска устала против Србије, а Русија је стала уз њу, на шта је председник додао: "Цар Николај је изгубио и породицу и главу само зато што је ушао у рат, а то је учинио да одбрани Словене, а посебно Србе. Треба имати у виду и да је велики број руске интелигенције после Револуције дошао у Србију, која их је дочекала раширених руку. Заузврат је добила велики допринос у култури, уметности и науци. Србија ће ускоро открити споменик великом архитекти Николају Краснову, сва лепа здања која постоје у Београду пројектовао је управо он", нагласио је председник Србије.

Председник Николић ће сутра свечано отворити генерални конзулат Србије у Санкт Петербургу. Том приликом биће потписана три споразума. Биће одржана и изложба посвећена 140. годишњици Српско-турског рата, у коме је врховни командант српске војске био руски генерал Михаил Грегоријевич Черњајев.

Првог дана посете, председник ће се састати са Александром Дјуковом, генералним директором "Гаспромњефта".

 

Велика пажња руских медија због Николићеве посете

Детаљан програм посете Томислава Николића Санкт Петербургу објавила је агенција РИА Новости а као посебна занимљивост истиче се састанак председника Србије са директором "Гаспромњефта" Александром Дјуковим.

Томислав Николић
Томислав Николић

Интерфакс наводи појединости из биографије руског бизнисмена Генадија Тимченка, који је постао почасни генерални конзул Србије у Санкт Петрбургу.

Они преносе речи сарадника господина Тимченка, Антона Куревина, који је посебно истакао да Генадиј Тимченко одавно одржава блиске односе са представницима политичких кругова у Србији, као и пословним људима, спортистима и многим другим лицима из јавног живота.

Са њима се редовно састаје и у време значајних званичних догађаја, као што је Економски форум у Санкт Петербургу, али и током мање формалних догађаја.

"Основни задатак почасног конзулата биће унапређење сарадње Русије и Србије на свим пољима, а посебно развијање политичког дијалога, трговинско-економске сарадње, културе и спорта", истакао је Антон Куревин.

Интернет портал Фонтанка објавио је текст у коме даје осврт на блиске везе новог почасног конзула Србије у Санкт Петербургу са председником Руске Федерације Владимиром Путином, где се подсећа да ће данас у Санкт Петербургу бити отворен Генерални конзулат Србије.

Додаје се да ће на његовом челу бити "бизнисмен Генадиј Тимченко, власник компаније 'Волга Груп' и човек из блиског окружења Владимира Путина".

Овај портал додатно даје на значају догађају износећи чињеницу да ће отварању конзулата присуствовати лично председник Републике Србије.

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти